Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controversatul Burgess selecționat în echipa Angliei la RWC2015

Sam Burgess

Antrenorul echipei Angliei, Stuart Lancaster, a anunțat lotul de 31 de jucători pentru Cupa Mondială de rugby (RWC), printre care se numără și cel mai controversat jucător englez, centrul Sam Burgess. Anglia face parte din așa numita "grupă a morții", alături de Australia, Țara Galilor, Fiji și Uruguay. 

Numele lui Burgess a fost în ziare toată vara, suscitând comentarii aprinse, pro sau contra selecționării sale, o dezbatere neobișnuită pentru un singur jucător.

În vârstă de 26 de ani, Burgess, care joacă la Bath Rugby, vicecampioana Angliei, a trecut la rugby union, jocul în XV, doar din sezonul trecut, el evoluând până atunci la rugby league, jocul în XIII, în Australia, cele două sporturi având reguli destul de diferite și tactici și mai diferite. 

Controversa a fost alimentată nu doar de lipsa de experiență a lui Burgess (care cu un salariu anual de £500000 - peste 3 milioane RON - este cel mai bine plătit jucător din Aviva Premiership, prima ligă a campionatului Angliei) ci și postul pe care ar trebui să evolueze.

În lotul Angliei el a fost selecționat pe post de centru interior, în timp ce la echipa de club el joacă pe post de flanker pe partea închisă.

Burgess are un fizic de flanker - 1,96m, 116kg - și a dovedit că în apărare este redutabil, adversarii pe care îi plachează resimțindu-se adeseori. 

Problema sa e că atunci când are balonul în mână nu are întodeauna reacțiile cele mai rapide la decizie, ceea ce este normal având în vedere lipsa sa de experiență. 

Criticii lui Lancaster nu pot înțelege de ce au fost sacrificați oameni ca Luther Burrell, Billy Twelvetrees sau chiar titularul tricoului cu numărul 12 de la Bath, Kyle Eastmond, în favoarea acestui jucător talentat, cu un fizic impresionant, dar care a jucat un singur meci în echipa națională, pe 16 august 2015 împotriva Franței. 

Printre cei trimiși acasă se numără și mijlocașul la deschidere, Danny Cipriani, un jucător foarte talentat dar inegal, care pe deasupra mai este și eliberat pe cauțiune de poliție, fiind cercetat sub bănuiala de conducere în stare de ebrietate. 

Iată lotul asupra căruia s-a oprit Lancaster, toți jucătorii evoluând la echipe din Aviva Premiership:

Înaintași

Linia I, pilier: Kieran Brookes (Northampton Saints, 10 selecții), Dan Cole (Leicester Tigers, 51), Joe Marler (Harlequins, 32), Mako Vunipola (Saracens, 22), David Wilson (Bath Rugby, 43)

Linia I, taloneur: Jamie George (Saracens, 1), Rob Webber (Bath Rugby, 13, Tom Youngs (Leicester Tigers, 23)

Linia II-a: George Kruis (Saracens, 8), Joe Launchbury (Wasps), Courtney Lawes (Northampton Saints, 39), Geoff Parling (Exeter Chiefs, 24)

Linia III-a: James Haskell (Wasps, 60), Ben Morgan (Gloucester Rugby, 28), Chris Robshaw (căpitan, Harlequins, 38), Billy Vunipola (Saracens, 18), Tom Wood (Northampton Saints, 37)

Liniile dinapoi

Mijlocaș la grămadă: Danny Care (Harlequins, 52), Richard Wigglesworth (Saracens, 22), Ben Youngs (Leicester Tigers, 48) 

Mijlocaș la deschidere: Owen Farrell (Saracens, 22), George Ford (Bath Rugby, 12)

Centri: Brad Barritt (Saracens, 22), Sam Burgess (Bath Rugby, 1), Jonathan Joseph (Bath Rugby), Henry Slade (Exeter Chiefs, 1)

Aripă/fundaș: Mike Brown (Harlequins, 38), Alex Goode (Saracens, 18), Jonny May (Gloucester Rugby, 15), Jack Nowell (Exeter Chiefs, 9), Anthony Watson (Bath Rugby, 10)

De remarcat că în lot au fost selecționați frații Mako și Billy Vunipola, ca și Tom și Ben Youngs.

Echipa Angliei va juca meciul inaugural al RWC pe Stadionul Twickenham din Londra împotriva Fiji, pe 18 septembrie, cu începere de la ora 22:00 în România și Republica Moldova.