Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RWC 2015: Africa de Sud - o combinație de experiență și tinerețe

jean_de_villiers.jpg

Jean de Villiers
Căpitanul Springboks, centrul Jean de Villiers, a fost selecționat deși nu este complet refăcut după un recent accident
Sursa imaginii: 
Getty Images

Antrenorul principal al Africii de Sud, Heineke Meyer, a seclecționat nouă jucători din echipa campioană mondială în 2007, dar și 16 debutanți în lotul de 31 pentru Cupa Mondială de Rugby (RWC) care debutează luna viitoare în Anglia. Meyer riscă însă, fiindcă mai mulți dintre jucătorii selecționați nu sunt complet refăcuți după accidentări. 

 

  • Printre veteranii selecționați se numără linia a II-a, Victor Matfield, ajuns la 37 de ani la a patra participare la RWC, ca și linia a III-a Schalk Burger, 32 de ani. 

Ceilalți supraviețuitori ai RWC 2007 sunt căpitanul de Villiers, aripile Bryan Habana (care cu 59 de eseuri este cel mai prolific marcator internațional în activitate) și JP Pietersen, mijlocașii la grămadă Ruan Pienaar și Fourie du Preez, taloneurul Bismarck du Plessis și fratele său, pilierul Janie. 

Printre debutanți se numără perechea de centri, Damian de Allende și Jesse Kriel și cei doi mijlocași la deschidere care se bat pentru tricoul cu numărul 10 tinerii Handre Pollard (21 de ani) și Pat Lambie (24). 

De Villiers (maxilar fracturat), numărul 8 Duane Vermeulen (gât), Jannie du Plessis (genunchi), du Preez (genunchi), fundașul Willie le Roux (gleznă), flankerul Francois Louw (umăr) și pilierul Coenie Oosthuizen (gât) nu sunt încă refăcuți complet după accidentări recente.

Habana (Toulon), Pienaar (Ulster), Louw (Bath) și taloneurul Schalk Brits (Saracens) sunt jucătorii reținuți care evoluează în Europa.

Brits, ajuns la 34 de ani, nu are decât șapte meciuri la națională, fiind un jucător atipic pentru postul său, atât prin gabaritul său de jucător pe liniile dinapoi (1,82m, 100kg), dar și prin jocul său care foarte frecvent îl prinde intercalat pe liniile dinapoi, ca un veritabil centru, un mod de a juca neagreat până acum de selecționerii sud-africani pentru care taloneur-ul este adesea un al treilea pilier, cu un gabarit masiv.

Springboks fac parte din grupa B, alături de Samoa, Scoția, Japonia și Statele Unite. 

  • Și vecinii sud-africanilor, Namibia, și-au anunțat lotul și fără surprize, căpitan al echipei a fost desemnat flankerul, Jacques Burger, care a câștigat în luna mai titlul de campion al Angliei cu Saracens.

Burger, în vârstă de 32 de ani este la a treia participare la RWC și este unul dintre cei mai buni placheuri din lume, ajungând uneori, ca în semifinala Cupei Campionilor din 2014 disputată de Saracens împotriva lui Clermont Auvergne la 28 de placaje pe parcursul meciului. 

Acum ppatru ani în Noua Zeelandă, Burger a fost desemnat între primii cinci jucători la RWC, deși echipa sa a pierdut toate meciurile din grupă. 

Tot la a treia participare la RWC se află și mijlocașul la grămadă, Eugene Jantjies, care joacă în Super Liga CEC Bank la Dinamo, în timp ce centrul Darryl de la Harpe, fost la Farul Constanța, se află la a doua participare.

Namibia face parte din grupa C, alături de Noua Zeelandă, Argentina, Tonga și Georgia.