Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RWC 2015: Țara Galilor se revanșează asupra Irlandei

Paul O'Donnell izolat

Țara Galilor a învins la Dublin Irlanda cu 16 - 10 în meci de pregătire pentru Cupa Mondială de rugby (RWC) care începe luna viitoare în Anglia, luându-și revanșa față de înfrângerea, 21 - 35 suferită acum trei săptămâni la Cardiff. Tot sâmbătă, Scoția a învins Italia cu un scor record, 48 - 7, iar Japonia a învins Uruguay cu 40 - 0. 

Irlanda, care înainte de acest meci ocupa locul 2 în clasamentul World Rugby, pleca favorită în această ultimă partidă de pregătire pe teren propriu, ocazie pentru căpitanul echipei, linia a II-a Paul O'Connell (35 de ani), să-și ia adio de la suporteri cu ocazia ultimei sale apariții pe Stadionul Aviva înainte de retragere.

Dar Țara Galilor i-a stricat sărbătoarea și a început meciul mai bine, deschizând scorul din lovitură de pedeapsă transformată de fundașul Leigh Halfpenny, după care flankerul Justin Tipuric (declarat omului meciului) a marcat un eseu la un maul de margine, eseu transformat de același Halfpenny, care a dat galezilor avantaj: 10 - 0. 

Irlandezii au revenit și după o lovitură de pedeapsă transformată de mijlocașul la deschidere Jonny Sexton, au presat permanent reușind să marcheze un eseu prin linia a II-a Iain Henderson, eseu transformat de Sexton care a adus scorul la pauză la 10 - 10.

În partea doua meciul a fost mai degrabă confuz, dar galezii au fost mai disciplinați și au transformat alte două lovitură de pedeapsă prin Halfpenny. 

Meciul a avut un final dramatic: taloneur-ul Sean Cronin a intrat în but cu balonul și a încercat să-l culce, dar la reluarea fazei de către judecătorul video s-a văzut că excelentul Halfpenny și pilierul Paul Jarvis au reușit să pună câte o mână sub balon care nu a făcut contact cu pământul, iar arbitrul nu a acordat eseul și a fluierat sfârșitul meciului: Irlanda 10 Țara Galilor 16. 

Scorul a avut implicații și asupra clasamentului World Rugby, unde Irlanda a căzut de pe 2 pe 3 fiind înlocuită de Australia, în timp ce Țara Galilor a urcat pe 5, înlocuind Anglia care a căzut pe locul 6. 

  • Pe Stadionul Murrayfield din Edinburgh Scoția a marcat nu mai puțin șase eseuri în victoria record, 48 - 7, împotriva Italiei, echipă care face parte din grupa D la RWC alături de Irlanda, Franța, România și Canada. Singurul eseu al Azzurilor a fost marcat de centrul Michele Campagnaro, eseu transformat de mijlocașul la deschidere Tommaso Allan, cel care deși născut dintr-un tată scoțian a ales să joace pentru țara de origine a mamei sale.
  • Japonia a obținut cea mai categorică victorie a zilei în fața Uruguay, cu 40 - 0, marcând șase eseuri. Fundașul Ayumu Goromaru a marcat un eseu și cinci transformări, un total de 15 puncte. 

Antrenorul Eddy Jones, care a anunțat că nu va mai antrena Florile de Cireș după RWC, va anunța luni lorul echipei Japoniei, echipa urmând să plece a doua zi în Anglia. 

Japonia face parte din grupa B alături de Africa de Sud, Scoția, Samoa și Statele Unite, în timp ce Uruguay este în grupa A - "a morții" - alături de Australia, Țara Galilor, Anglia și Fiji.