Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RWC 2015: Tentativă de eliminare a Africii de Sud din competiție

Springboks

Echipa Africii de Sud ar putea fi împiedicată să participe la Cupa Mondială de rugby (RWC) care începe luna viitoare în Anglia dacă justiția sud-africană emite o decizie în acest sens. Un partic politic a introdus acțiunea susținând că Springboks nu au aplicat politica guvernamentală care cere sporirea numărului de jucători non-albi în lot. 

Partidul Agenția pentru o Nouă Agendă (ANA) a introdus acțiunea la o curte din Pretoria cerând ridicarea pașapoartelor jucătorilor și tehnicienilor din lotul Springboks pentru a-i împiedica să se deplaseze în Anglia. 

"Deși s-au făcut multe pentru transformarea țării, criteriile de selecție în echipa națională de rugby sunt rasial exclusive și favorabile jucătorilor albi. Ministrul sporturilor a eșuat în transformarea rugby-ului și orice argument justificativ al federației (SARU) ar trebui tratat cu dispreț. SARU a trădat încrederea a milioane de sud-africani, continuă să reziste la schimbare și ar trebui să primească cele mai severe sancțiuni cu putință", a declarat președintele ANA, Edward Mahlomola Mokhoanatse.

Partidul a cerut și forului mondial, World Rugby, "să ia atitudine și să condamne fără rezerve continua excludere și marginalizare a sud-africanilor de culoare din echipa națională".

Un purtător de cuvânt al SARU a spus că federația va contesta cererea ANA în instanță și adăugat că este imperatv ca sud-africanii să-i sprijine pe Springboks.

Săptămâna trecută, antrenorul principal Heineke Meyer a anunțat lista celor 31 de jucători dintre care nouă sunt non-albi, africani sau mulatri. 

Unul dintre aceștia, aripa Bryan Habana (cel mai prolific marcator internațional de eseuri în activitate - 59 în 110 meciuri test) a de declarat că îl sprijină total pe Meyer și că din păcate chestiunea rasială va fi tot prezentă în rugby-ul sud-african. 

Africa de Sud a câștigat Cupa Mondială de două ori, în 1995, când singurul jucător de culoare din XV-le câștigător a fost aripa Chester Williams (fostul antrenor al RCM Timișoara) și în 2007, când în echipa Springboks au jucat în finala câștigată împotriva Angliei doi jucători non-albi, Habana și J P Pietersen, ambii pe post de aripă.

Schimbări sociale

În mod tradițional, rugby-ul a fost un joc al populației albe în timpul regimului de apartheid și încă și astăzi majoritatea jucătorilor Springboks este compusă din albi neerlandofoni.

În rândul jucătorilor de culoare majoritari sunt mulatrii, și ei de multe ori neerlandofoni, în timp ce jucătorii negri africani sunt mult mai rari. La ora actuală doar pilierul Tendai Mtawarira (“Bestia”) joacă cu regularitate în primul XV Springboks.

Adeseori, rugby-ul a fost văzut ca un sport al populației de origine europeană, în timp ce fotbalul era văzut ca un sport preferat al populației de culoare.

Sistemul cotelor rasiale este valabil în campionatele de franciză și provinciale, unde este obligatorie folosirea a cinci, respectiv șase jucători non-albi în lotul pentru meci de 23 de jucători.

Într-o țară în care albii nu mai reprezintă decât 8,5% din populație, schimbarea compoziției rasiale la nivel de masă este totuși semnificativă: 64% dintre jucătorii din școlile primare sunt de culoare, 65% dintre jucătorii din școlile secundare sunt de culoare și 80% dintre jucătorii de club sunt de culoare.

În 1995, la numai un an după abolirea totală a regimului de apartheid, președintele de atunci Nelson Mandela a sprijinit personal Springboks, apărând pe stadion la finala RWC împotriva Noii Zeelande îmbrăcat în tricoul cu numărul 6, același cu al căpitanului echipei, Francois Pienaar, urându-i succes înainte de meci.

Acel moent emoționant de acum 20 de ani a rămas doar o amintire într-o Africă de Sud în care oamenii de culoare ocupă tot mai multe poziții de comandă, iar situația din rugby-ul de elită este privită de unii politicieni drept una anacronică.