
Sport
RWC 2015: România 16 Tonga 21 în ultimul meci test de pregătire
romania_tonga.jpg

Disputat pe Stadionul Arcul de Triumf, meciul dintre Stejari (locul 17 în clasamentul World Rugby) și Ikale Tahi (locul 11), a revenit fără surprize insularilor din Pacific, care au aliniat toți jucătorii lor care evoluează în marile ligi ale Europei și Emisferei Sudice.
Tonganii au deschis scorul printr-un eseu de penalizare, transformat de mijlocașul la deschidere Kurt Morath, iar Stejarii au replicat printr-o lovitură de pedeapsă transformată de cel mai prolific jucător internațional român din istorie, centrul Florin Vlaicu.
Până la pauză cei doi transformeri au mai marcat câte o lovitură de pedeapsă stabilind scorul la jumătatea meciului România 6 Tonga 10.
Stejarii au părut să revină la scor când Vlaicu a transformat a treia lovitură de pedeapsă, dar tonganii au preluat inițiativa marcând al doilea eseu prin mijlocașul la grămadă Sonatane Takulua și alte două lovituri de pedeapsă prin Morath.
În final, taloneurul Andrei Rădoi a marcat unicul eseu al Stejarilor, transformat de Vlaicu. Scor final: România 16 Tonga 21.
Cu acest prilej și-a făcut debutul în echipa României centrul originar din Tonga, Paula Kinikinilau, care joacă la Timișoara Saracens și care a devenit eligibil prin criteriul de rezidență de minimum trei ani.
Toate profiturile acestui meci vor fi donate fostului internațional tongan, Sione Vaiomounga, care a jucat la Știința Baia Mare și suferă de o insuficiență renală gravă.
- Irlanda, care întâlnește România pe 27 septembrie în cadrul grupei D la RWC, a pierdut ultimul meci de pregătire împotriva Angliei pe stadionul Twickenham din Londra cu 13 - 21.
Englezii au început fulgerător și au marcat în primul sfert de oră două eseuri prin cele două aripi, Jonny May și Anthony Watson, primul transformat de mijlocașul la deschidere George Ford, iar irlandezii nu au putut schimba tabela de scor decât o dată prin lovitura de pedeapsă transformată de mijlocașul la deschidere, Jonny Sexton, care a stabilit scorul la pauză: Anglia 12 Irlanda 3.
Ford a majorat diferența după pauză din lovitură de pedeapsă la 15 - 3 după care a urmat o perioadă intensă de doimnare a irlandezilor, care au marcat singurul lor eseu prin căpitanul lor, linia a II-a Paul O'Connell (35 de ani), eseu transformat de Sexton care a adăugat și o lovitură de pedeapsă, reducând scorul la 13 - 15.
A fost doar un foc de paie, pentru că Anglia s-a apărat precis și a taxat greșelile irlandezilor, prin înlocuitorul lui Ford, Own Farrell, care a transformat două lovituri de pedeapsă stabilind scorul final: Anglia 21 Irlanda 13.
- Franța, echipa cu care joacă Stejarii în debutul lor la RWC pe 23 septembrie, a învins extrem de greu Scoția cu 19 - 16 pe Stade de France la Paris.
După o oră de joc francezii conduceau cu 12 - 9, prin trei lovituri de pedeapsă transformate de mijlocașul la deschidere Frederic Michalak și un ade fundașul de origine sud-africană Scott Spedding, față de cele trei tansformate de mijlocașul la grămadă Greg Laidlaw.
Tot Laidlaw a fost la originea eseului scoțian când a șutat peste apărarea franceză, aripa Tommy Seymour a urmărit și a culcat balonul în but, eseu transformat de același Laidlaw care i-a adus pe scoțieni în avantaj cu 16 - 12.
Surpriza însă nu s-a produs pentru că în minutul 72 aripa de originia fijiană, Noa Nakaitaci, a marcat eseul victoriei, transformat de mijlocașul la grămadă Morgan Parra. Scor final: Franța 19 Scoția 16.
- Țara Galilor a învins neașteptat de greu Italia, care joacă cu România în grupa D la 11 octombrie, pe Millenium Stadium la Cardiff cu 23 - 19, dar mai îngrijorătoare sunt acceidentările fundașului Leigh Halfpenny și ale mijlocașului la grămadă Rhys Webb.
Italienii, conduși de căpitanul lor Segio Parisse revenit după o lungă accidentare, au deschis scorul imediat prin aripa Leonardo Sarto, dar galezii au replicat prin aripa George North, aparent refăcut după comoția cerebrală care l-a ținut departe de teren timp de șase luni.
Azzuri o condus la pauză cu 11 - 8 prin cele două lovituri de pedeasă ale mijlocașului la deschidere Tommaso Allan, în timpc Halfpenny a marcat dintr-o lovitur de pedeapsă.
Galezii au dominat după pauză, dar n-au reușit să marcheze decât din lovituri de pedeapsă prin Halfpenny (4) și mijlocașul la deschidere Dan Biggar, în timp ce italienii au marcat din drop goal reușit de înlocuitorul lui Allan, Carlo Canna, și din eseu marcat în ultimul minut de mijlocașul la grămadă Guglielmo Palazzani. Scor final: Țara Galilor 23 Italia 19.
- Japonia a învins Georgia cu 13 - 10 pe terenul echipei Gloucester Rugby din prima ligă a Angliei într-un meci aprig disputat în care fiecare echipă a avut câte un jucător care a primit cartonaș galben.
Lelos au deschis scorul prin aripa Muraz Giorgadze care a culcat în but un balon de urmărire trimis de mezinul RWC, mijlocașul la grămadă Vasil Lobzhanidze (18 ani), eseu transformat de veteranul fundaș Merab Kvirikașvili.
Deși au dominat pe înaintare Florile de Cireș au concretizat abia după o oră prin eseul flankerului de origine tongană Amanaki Mafi, eseu transformat de cel mai prolific internațional japonez din istorie, fundașul Ayumu Goromaru, care a mai transformat două lovituri de pedeapsă, în timp ce georgienii au mai marcat doar o dată din lovitură de pedeapsă prin mijlocașul la deschidere Lașa Malaguradze. Scor final: Japonia 13 Georgia 10.
- În alte meciuri de pregătire: Leicester Tigers (Aviva Premiership, Liga I a Angliei) 34 Argentina 55 și Wasps (Aviva Premiership) 19 Samoa 25.