Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 10000 de euro pentru Vaiomounga la meciul România -Tonga

sione.jpg

Sione Vaiomounga în tricoul albastu-negru
Sione Vaiomounga a îmbrăcat tricoul albastu-negru al echipei sale de club la intonarea imnului țării sale
Sursa imaginii: 
http://tongarugbyunion.net/main/

Profiturile de la meciul România - Tonga disputat sâmbătă 5 septembrie pe stadionul Arcul de Triumf din București au fost donate fostului internațional tongan, Sione Vaiomounga, jucător al Științei Baia Mare, care suferă de o insuficiență renală severă. Cu ocazia acestui joc, flankerul baimărean și-a revăzut familia, după o pauză de un an, el neputând să călătorească în țara natală unde nu există posibilitatea de dializă.

Federația Română de Rugby a anunțat că după meciul de sâmbătă a fost strânsă suma de 45572 de lei, adică peste 10000 de euro la cursul actual, care a fost donată lui Vaiomounga.

Jucătorul tongan a intrat pe teren alături de compatrioții săi cu care a intonat imnul național, îmbrăcat fiind în tricoul albastru negru al echipei sale de club.

Boala i-a fost diagnosticată la un control medical în toamna anului trecut, iar de atunci Vaiomounga nu a mai putut juca.

El a fost în permanență sub tratament de specialitate, inclusiv dializă, îngrijirile fiind asigurate de către CSM Știința Baia Mare. 
"„Rugbyul este un sport de echipă, de aceea suntem datori să ne ajutăm un coleg aflat în suferință. Sione are un meci greu de dus, poate cel mai greu pe care viața ți-l poate da și am dorit să îi arătăm că suntem alături de el. În plus, lecția de viață pe care acesta ne-o dă este impresionantă. Ori de câte ori va fi nevoie lumea rugby-ului va strânge rândurile și își va onora jucătorii aflați în suferință"”, a declarat Haralambie Dumitraș, președintele FRR.

Potrivit FRR la jocul România -– Tonga au asistat 5000 de spectatori, ceea ce ar constitui un record de asistență pentru Stadionul Arcul de Triumf, care l-au aplaudat la scenă deschisă pe Sione Vaiomounga, atât la începutul partidei, cat și pe timpul pauzei.

Meciul a fost câștigat de Tonga (locul 11 în ierarhia mondială, față de 17 pentru Stejari) cu 21 - 16, fiind ultimul test înaintea Cupei Mondiale de rugby care începe în Anglia pe 18 septembrie.