Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anglia și Fiji inaugurează a opta Cupă Mondială de rugby

rwc.jpg

Cupa Mondială pe Stadionul Twickenham din Londra
Se așteaptă ca aceasta să fie cea mai de succes Cupă Mondială din istorie
Sursa imaginii: 
http://www.rugbyworldcup.com/

Vineri începe cea de-a opta Cupă Mondială la rugby (RWC), cu participarea a 20 de echipe printre care și România. Campioana mondială de acum patru ani, Noua Zeelandă este favorită la reținerea titlului ceea ar constitui o premieră în istoria de 28 de ani a acestei competiții. 

În meciul inaugural se întâlnesc Anglia și Fiji, pe stadionul Twickenham din Londra, acolo unde va avea loc și ultimul meci al competiției, finala, pe data de 31 octombrie.

Cele 20 de echipe sunt împărțite în patru grupe de câte cinci, unde se joacă fiecare cu fiecare, urmând ca primele două clasate din fiecare grupă să se califice pentru sferturile de finală.

Echipa României – Stejarii – face parte din grupa D, alături de Irlanda, Franța, Italia și Canada.

Meciurile Stejarilor vor avea loc pe 23 septembrie cu Franța, pe stadionul Olimpic din Londra (ora 22 la București), 27 septembrie (ora 18) cu Irlanda pe stadionul Wembley din Londra, pe 6 octombrie cu Canada la Leicester  (ora 18.45) și pe 11 octombrie cu Italia la Exeter (ora 16.30).

În mod realist, Stejarii, situați pe poziția 17 în clasamentul World Rugby – forul mondial, pot spera la o victorie împotriva Canadei  (locul 18) și eventual Italia (locul 14).

Mari favorite la calificarea în sferturi din această grupă sunt Irlanda (locul 6) și Franța (locul 7).

În grupa A, supranumită “a morții” pe lângă Anglia și Fiji mai joacă Australia, Țara Galilor și  Uruguay.

În grupa B sunt Africa de Sud, Samoa, Scoția, Japonia și Statele Unite.

În grupa C sunt Noua Zeelandă, Argentina, Tonga, Georgia și Namibia.

Ediția recordurilor

Meciurile se vor disputa pe 13 stadioane, dintre care 12 în Anglia și unul la Cardiff în Țara Galilor. Cel mai mare stadion este Wembley – 90000 de locuri, cel mai mic Sandy Park la Exeter - 12500, Stejarii evoluând pe ambele.

Se așteaptă ca RWC 2015 să aibă cea mai mare audiență din istoria rugby-ului: la cele 48 de meciuri au fost puse în vânzare 2,3 milioane de bilete, estimându-se asistența la 2,22 milioane, locul 5 în istorie pentru un singur sport, după Cupele Mondiale la fotbal din 2014, 2006, 2010 și 2002.

Jocurile sunt televizate în direct în 207 țări și teritorii cu o populație de peste patru miliarde de persoane, în premieră fiind difuzarea în India.

Sunt așteptați circa 500000 de vizitatori de peste hotare, efectul economic scontat pentru economia britanică fiind de circa un miliard de lire sterline (1,37 miliarde Euro).

Veniturile RWC 2015 sunt așteptate a atinge aproape 400 de milioane de lire, față de 250 de milioane de lire la RWC 2011 în Noua Zeelandă, cu un profit record de 150 de milioane de lire sterline.

O parte dintre profituri vor fi investite de World Rugby în așa numitele națiuni de rangul II, în număr de 10 printre care și România, în ultimul ciclu 2012 – 2015 fiind cheltuite în acest scop 34 de milioane de lire. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ