Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anglia 35 Fiji 11 în meciul de debut al Cupei Mondiale de rugby

brown.jpg

Mike Brown marchează primul său eseu
Fundașul Mike Brown a marcat două eseuri în acest meci
Sursa imaginii: 
Getty Images

Cupa Mondială de rugby (RWC) a debutat pe stadionul Twickenham din Londra cu meciul Anglia - Fiji, în care gazdele au învins cu 35 - 11, marcând al patrulea eseu cu care au obținut punctul de bonus cu ultima fază a meciului. La competiție participă 20 de echipe printre care și România, care evoluează în grupa preliminară D.

Meciul a debutat cu greșeli de ambele părți, iar indisciplina fijienilor i-a costat scump: după ce mijlocașul la deschidere George Ford a deschis scorul în minutul 2 din lovitură de pedeapsă, în minutul 12 după o margine la 30 de metri de butul advers, înaintașii englezi s-au angajat într-un maul rulant pe care fijienii nu l-au mai putut opri și cum mijlocașul la grămadă Nikola Matawalu a încercat să-l prăbușească, arbitrul a acordat eseu de penalizare, transformat de Ford, și i-a acordat și cartonaș galben lui Matawalu. Scor 10 - 0.

Cele 10 minute de inferioritate i-au costat încă cinci puncte pe fijieni, care au aruncat lung o margine în 22-ul propriu, flankerul Nick Wood a interceptat pe fundul marginii, mingea a ajuns pe liniile dinapoi, unde centrul exterior Jonatahn Joseph a dat o pasă senzațională cu vârful degetelor fundașului Mike Brown intercalat care a fentat pasa și a marcat al doilea eseu al echipei sale: 15 - 0.

A urmat o perioadă de reviriment a fijienilor și după revenirea sa pe teren, Matawalu (unul dintre cei mai buni mijlocași la grămadă din lume, care aleargă 10,6 secunde pe 100 de metri desculț) a plecat pe partea închisă într-o cursă de 50 de metri și, deși a fost placat de Brown și aripa stângă Jonny May, a culcat balonul în but.

Când fijienii se pregăteau să transforme eseul, arbitrul, uitându-se pe ecranul mare de pe stadion la reluarea fazei, a observat că Matawalu a scăpat balonul înainte să-l culce în but, a cerut judecătorului video să confirme greșeala și apoi a anulat eseul. 

La scurt timp, fijienii au marcat singurul lor eseu al serii: elegantul mijlocaș la deschidere Ben Volavola a executat un șut de urmărire diagonal de o precizie uluitoare pentru colegul său de echipă de la Crusaders în Noua Zeelandă, aripa Nemani Nadolo, care cu fizicul său de linia a doua (1,95m, 126kg) a sărit chiar în but, a prins balonul și l-a culcat. 

Tot Nadolo (care reamintește de marele neo-zeelandez Jonah Lomu) a arătat că știe să și șuteze și a transformat o lovitură de pedeapsă, căriea i-a replicat apoi Ford, stabilind scorul la pauză Anglia 18, Fiji 8. 

Primele 20 de minute după pauză jocul a fost extrem de echilibrat, cu fijienii reușind să recupereze numeorase baloane din aglomerări provocate de înantarea engleză, ei reducând diferența din lovitură de pedeapsă executată de Volavola la un eseu transformat: 18 - 11. 

A fost momentul când antrenorul Lancaster a trimis forțe proaspete cu impact imediat: careul de jucători de la campioana Angliei, Saracens - mijlocașul la grămadă Richard Wigglesworth, mijlocașul la deschidere Owen Farrell și frații Mako (pilier) și Billy (numărul 8) Vunipola, a influențat decisiv rezultatul pe tabelă. 

Farrell a mărit diferența din lovitură de pedeapsă, după care a fost implicat în al treilea eseu al Angliei, pe partea stângă când a pătruns la 10 metri de but și după ce a fost placat a pasat lui Brown care a marcat al doilea său eseu, transformat de același Farrell. 

Englezii s-au năpustit spre butul advers în căutarea celui de-al patrulea eseu care oferă punctul de bonus pe lângă cele patru pentru victorie și l-au obținut după ce cronometrul se înroșise (în prelungirile după minutul 80) când după o acțiune prelungită la care a participat practic întreaga echipă Billy Vunipola a forțat în stilul său caracteristic de la cinci metri cu trei adversari în spate și a plonjat în but.

După mai multe reluări s-a văzut că numărul 8 englez a culcat balonul chiar pe linia de țintă - eseu, transformat de Farrell, care duce scorul la 35 - 11, o diferență cam severă, care însă penalizează indisciplina fijienilor, o echipă inimoasă, cu jucători tehnici, viguroși și care dau dovadă de o dăruire totală, dar care sunt adeseori propriul lor adversar.  

Sâmbătă se joacă patru meciuri: Tonga - Georgia (la 14 ora României) în grupa C - un meci care ar putea decide locul trei în grupă și calificarea directă pentru RWC 2019 din Japonia, Africa de Sud - Japonia (18.45) și cele două meciuri din grupa României, Irlanda - Canada (16.30) și Franța - Italia (22).

România debutează în competiție miercuri 23 septembrie împotriva Franței, pe Stadionul Olimpic din Londra (ora 22).