Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia 34 Africa de Sud 32, mare surpriză în rugby-ul mondial

japan_southafrica.jpg

Japonia a marcat primul eseu prin căpitanul Michael Leitch
Japonia a creat o surpriză enormă prin victoria împotriva Africii de Sud
Image source: 
Getty Images

Japonia a produs cea mai mare surpriză din istoria rugby-ului, învingând fosta dublă campioană mondială Africa de Sud, cu scorul de 34 - 32 într-un meci contând pentru grupa preliminară B a Cupei Mondiale de rugby (RWC). Într-o zi a rezultatelor istorice, Georgia a învins Tonga cu 17 - 10 în grupa C și are toate șansele să se califice în premieră direct la viitoarea Cupă Mondială. 

Pe stadionul din Brighton în sudul Angliei - the Brave Blossoms - Florile de Cireș - cum sunt numiți rugby-iștii japonezi au dat o lecție unei lumi întregi prin modul în care au jucat din primul până în ultimul minut în fața Springboks care plecau mari favoriți.

Japonezii au început fără complexe și în mod surprinzător au făcut față masivilor sud-africani în grămada ordonată. 

Antrenorul australian Eddie Jones a declarat zilele trecute că dacă jucătorii săi rezistă în grămadă, atunci pot câștiga meciul. Nu mulți au luat în serios afirmațiile sale. 

În prima jumătate a meciului au fost marcate trei eseuri, coincidență sau nu, toate din maul-uri de margine, două de sud-africani, unul de japonezi, scorul la pauză fiind de 12 - 10.

Florile de cireș au dezmințit toate pronosticurile și nu numai că nu s-au prăbușit fizic, dar au continuat să atace din orice poziție și au rămas în contact cu sud-africanii prin loviturile de pedeapsă transformate de excelentul fundaș Ayumu Goromaru.

Între timp Springboks au replicat prin alte două eseuri marcate de masivii săi înaintași, obținând bonusul ofensiv și conducând cu 10 minute înainte de final cu 29 - 22.

Atunci au marcat japonezii cel mai spectaculos eseu al meciului în care liniile dinapoi au combinat cu o rapiditate care a lăsat mască apărarea Springboks, iar Goromaru a plonjat cu balonul în but și tot el a transformat, egalând scorul la 29. 

Mijlocașul la deschidere sud-african Handre Pollard a readus avantajul echipei sale în minutul 73, 32 - 29, iar ultimele șapte minute și prelungirile au constituit un asediu al liniei de but a sud-africanilor, pe fața cărora se putea citi panica.

În două rânduri japonezii au avut ocazia de a egala scorul din lovituri de pedeapsă dar de fiecare dată au refuzat transformarea preferând să joace pentru marcarea eseului și deci pentru victorie. 

Susținuți frenetic de cei 30000 de spectatori (cu excepția suporterilor sud-africani) japonezii au asaltat cu înaintașii linia de but adversă, fiind opriți la un metru, dar când cronometrul trecut pe roșu indica 84 de minute, balonul s-a plimbat de la dreapta la stânga pâna la aripa Karne Hesketh care a marcat în colț. Scor final Japonia 34 Africa de Sud 32. 

Pentru a înțelege magnitudinea acestei suprize, trebuie privit nu doar clasamentul World Rugby unde Africa de Sud e pe locul 3, iar Japonia pe 13, dar japonezii nu au reușit să învingă niciodată o echipă "mare" (Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, Anglia, Franța).

Victoria este una meritată, iar rolul antrenorului Eddie Jones este fundamental: el a imprimat acest stil mulat pe caracteristicile jucătorilor săi: gabarit mai redus, agilitate, îndemânare și imaginație. 

Jones, care are o mamă japoneză, va pleca din Japonia după Cupa Mondială, pentru a antrena echipa sud-africană Stormers, din campionatul Super 15 al emisferei sudice.

Super Gorgodzilla

În primul meci al zilei Georgia a învins la Goucester Tonga cu 17 - 10 după un meci în care Lelos s-au apărat eroic - au dat 206 placaje, față de 48 ale adversarilor săi.

Lelos au fost conduși exemplar de căpitanul lor, numărul 8 Mamuka "Gorgodzilla" Gorgodze, care a marcat și primul eseu. 

Înaintașii georgieni au dominat fazele fixe și maul-urile, iar tonganii s-au angrenat în acest joc de uzură în care nu au avut nicio șansă. 

Este drept că arbitrul a anulat două eseuri ale tonganilor după consultarea cu judecătorul video, primul dintre ele extrem de discutabil.

Acum, Georgia are șansa, dacă învinge Namibia în grupa C (din care mai fac parte și Noua Zeelandă și Argentina), să se claseze pe locul al treilea, ceea ce le-ar dat dreptul la calificare directă la Cupa Mondială din Japonia din 2019, fără să mai obțină locul în grupa europeană, pentru prima dată în istorie. 

În celelalte meciuri ale zilei, în grupa D în care joacă și România, Irlanda a învins Canada la Cardiff cu 50 - 7, iar Franța a întrecut Italia cu 32 - 10.

Irlandezii au făcut o demonstrație de virtuozitate, marcând șapte eseuri și strălucind în egală măsură și pe înaintare și pe linii dinapoi.

Franța a dominat permanent meciul cu Italia, dar nu a reușit să marcheze decât două eseuri, față de unul al italienilor, într-o partidă în care au abundat greșelile și nervozitatea și în care aripa Yann Huget de la francezi și fundașul Andrea Masi de la italieni s-au accidentat grav.

România joacă cu Franța pe 23 septembrie pe Stadionul Olimpic din Londra (ora 22 la București), Irlanda pe 27 septembrie pe Stadionul Wembley din Londra ((18.45), Canada pe 6 octombrie la Leicester (18.45) și Italie pe Sandy Park la Exeter pe 11 octombrie (16.30).