Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


All Blacks încep victorioși apărarea titlului mondial la rugby

aaron_smith.jpg

Aaron Smith marchează primul eseu al All Blacks
All Blacks au trebuit să muncească din greu pentru a trece de Pumas
Image source: 
www.rugbyworldcup.com

Echipa Noii Zeelande - All Blacks - și-a început cu succes apărarea titlului la Cupa Mondială de rugby (RWC), învingând Argentina - Los Pumas - cu 26 -16, după un meci aprig disputat. În celelalte jocuri disputate duminică, Samoa a învins Statele Unite cu 25 - 16, în timp ce Țara Galilor a învins Uruguay cu 54 - 9. 

După surpriza uriașă de sâmbătă când Japonia a învins Africa de Sud, ziua de duminică a fost una a favoriților, deși nu fără unele emoții. 

În grupa C, All Blacks au început pe stadionul Wembly din Londra în fața unei asistențe record pentru RWC - 89109 spectatori, în stilul caracteristic, jucând în terenul adversarilor obligându-i pe Pumas să greșească, și sancționând aceste greșeli prin trei lovituri de pedeapsă transformate de mijlocașul la deschidere Dan Carter.

La scorul de 9 - 0 pentru All Blacks, Pumas s-au trezit dintr-o dată și au început să plimbe balonul, cu precădere pe înaintare și la o aglomerare la un metru de but linia a doua Guido Petti a cules balonul și a plonjat în eseu, mijlocașul la deschidere Nicolas Sanchez a transformat, reducând scorul la 7 - 9. 

A urmat un gest de anti-joc al căpitanului All Blacks, Richie McCaw, care, căzut la pământ i-a pus piedică flankerului Juan Fernandez Lobbe care jucase rapid la mână o lovitură de pedepasă. 

Arbitrul, care nu văzuse acest lucru, a fost sesizat de judecătorul video și i-a arătat cartonașul galben lui McCaw, care a ajuns la 34 de ani la 143 de jocuri în echipa națională, record mondial. 

Din lovitură de pedeapsă Sanchez a adus echipa sa în avamtaj și peste numai câteva minute a mărit avantajul când Conrad Smith a fost penalizat și a primit și el cartonaș galben pentru jucarea unui balon cu mâna la sol: 13 - 9 pentru Pumas. 

McCaw a revenit în teren și în 14 contra 15 All Blacks au terminat prima parte a meciului în jumătatea Pumas, obținând o lovitură de pedeapsă, transformată de Carter. Scor la pauză All Blacks 12 Pumas 13.

În partea a doua, Pumas au continuat să se apere exact și să contra-atace periculos și au mai obținut o lovitură de pedeapsă transformată de Sanchez, 16 - 12, dar aceasta a fost ultima dată când s-au aflat în avantaj pe tabela de scor.

Impulsionați de intrarea centrului interior Sonny Bill Williams, All Blacks au presat practic pentru ultima jumătate de oră, timp în care au marcat două eseuri, prin mijlocașul la grămadă Aaron Smith și flankerul de rezervă Sam Cane, ambele transformate de Carter. 

Scor final Noua Zeelandă 26 Argentina 16, victorie meritată care reamintește adversarilor All Blacks că aceștia nu se consideră niciodată învinși, chiar și atunci când sunt în inferioritate numerică.

În grupa B, acceași în care Japonia a învins Africa de Sud cu 34 - 32, Samoa a evitat orice surpriză, învingând Statele Unite după un meci relativ liniștit în care tehnicitatea superioară a insularilor și-a spus cuvântul. 

Scorul la eseuri a fost 2 - 2, marcate de Tim Nanai Williams și Ofisa Treviranus pentru Samoa, respectiv Chris Wyles și Chris Baumann pentru Statele Unite, restul punctelor fiind macate din lovituri de picior de Tusi Pisi și Mike Stanley (penalități), respectiv AJ MacGinty (două transformări). 

În cel de-al treilea meci al zilei Țara Galilor a învins pe un Millenium Stadium din Cardiff arhiplin pe Uruguay cu 54 - 9, marcând opt eseuri, dar Los Teros, cu doar patru profesioniști în lot, au câștigat respectul publicului galez pentru maniera curajoasă în care au jucat, conducând timp de 15 minute cu 6 - 0.

Mai îngrijorător pentru galezi, care fac parte în grupa A, "a morții", alături de Anglia, Australia și Fiji, sunt accidentările lui Cory Allen (care a marcat un hat-trick de eseuri) și a numărului 8 Dan Lydiate. 

Cu aceasta a luat sfârșit prima rundă a grupelor preliminare în care au jucat 16 echipe (au stat Australia, Namibia, Scoția și România).

Un XV ideal personal al acestei runde ar arăta astfel:

15. Ayumu Goromaru (Japonia)

14. Juan Imhoff (Argentina)

13. Cory Allen (Țara Galilor)

12. Sony Bill Williams (Noua Zeelandă)

11. Nemani Nadolo (Fiji)

10. Jonny Sexton (Irlanda)

9. Gareth Davies (Țara Galilor)

8. Mamuka Gorgodze (Georgia)

7. Justin Tipuric (Țara Galilor)

6. Giorgi Tkhilaishvili (Georgia)

5. Iain Henderson (Irlanda)

4. Michael Leach (Japonia)

3. Davit Zirakashvili (Georgia)

2. Agustin Creevy (Argentina)

1. Campese Ma'afu (Fiji)

România joacă primul meci miercuri 23 septembrie pe Stadionul Olimpic din Londra împotriva Franței, cu începere de la 22 ora Bucureștiului.

În urma rezultatelor din prima rundă a RWC în clasamentul World Rugby Africa de Sud a căzut de pe locul 3 pe 6, iar acum Anglia, Irlanda și Țara Galilor ocupă locurile 3,4,5. Japonia a urcat de pe 13 pe 11, Samoa și Scoția au făcut rocadă pe locurile 10 și 12, în timp ce Georgia a urcat de pe 16 pe 13, Tonga a căzut de pe 11 pe 14, iar Italia și Statele Unite au căzut câte un loc pe 15, respectiv 16. România a rămas pe locul 17, Canada pe 18.