Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi România îşi dezvăluie echipele pe care le vor alinia miercuri în cadrul Cupei mondiale de rugby

parra.jpg

Antrenorul cocosilor galici, Philippe Saint-André si doi dintre jucàtorii ce vor fi aliniati miercuri: Morgan Parra si Rémi Talès
Antrenorul cocosilor galici, Philippe Saint-André si doi dintre jucàtorii ce vor fi aliniati miercuri: Morgan Parra si Rémi Talès
Image source: 
AFP/Franck Fife

Franţa şi România şi-au anunţat echipele pentru meciul de miercuri din cadrul Cupei mondiale de rugby (RWC 2015). Dacă XV Stejarilor este practic neschimbat faţă de cel din ultimul meci test disputat la Bucureşti contra echipei din Tonga, Cocoşii galici vor alinia o cu totul altă echipă faţă de cea din primul lor meci disputat sâmbătă contra italienilor.

Mini-revoluţie în XV francez. Selecţionerul Philippe Saint-André a bulversat complet naţionala de rugby pentru întâlnirea de miercuri. Numai doi jucători – Louis Picamoles şi Noa Nakaitaci din linia a treia – vor debuta meciul cu România de pe Stadionul olimpic din Londra. Ca să-i lase să recupereze pe jucători după victoria de sâmbătă de pe Twickenham contra italienilor, Saint-André a realizat deci nu mai puţin de 13 schimbări pentru această a doua partidă a Cocoşilor galici în ediţia 2015 a Cupei mondiale. « In rugby nu poţi juca o dată la trei-patru zile. Când ne-am compus grupul am luat în calcul deci şi acest aspect pentru a putea alinia o a doua echipă în faţa unei selecţionate române care va intra pe teren fără niciun meci încă la activ în această Cupă mondială” a explicat selecţionerul francez. Cotidianul sportiv L’Equipe e de părere că această alegere s-a făcut şi pentru că România este considerată « adversara cea mai slabă din grupa D ».

Işi vor face deci apariţia pe teren printre alţii în linia a doua Bernard Le Roux – « dar va putea termina partida şi pe linia a treia » a recunoscut Saint-André – şi Alexandre Flanquart. Işi regăseşte tricoul de titular al nr. 12 şi Wesley Fofana în timp ce mijlocaşul la grămadă Morgan Parra revine « pentru a-şi împărtăşi experienţa cu numeroşii jucători care-şi dispută prima Cupă mondială » a precizat selecţionerul francez. In fine căpitanatul echipei îi revine lui Dimitri Szarzewski cu toate că taloneur-ul de la Racing Metro 92 nu a jucat nicio secundă în primul meci al Cocoşilor galici.

De partea lor Stejarii  vor alinia la meciul de miercuri o echipă foarte asemănătoare cu cea din meciul test disputat cu Tonga la Bucureşti. O singură schimbare a fost făcută de selecţionerul Lynn Howells şi ea se referă la linia întâi unde pilierul Mihăiţă Lazăr revine în XV de start. « Ne dorim să facem un meci bun cu Franţa » a declarat la conferinţa de presă Lazăr care a fost acum doi ani campion al Franţei cu echipa din Castres. Pe banca rezervelor apar două schimbări faţă de meciul cu Tonga şi anume revenirea lui Ovidiu Toniţă şi a lui Stelian Burcea. La 35 de ani Toniţă îşi dispută în Anglia a 5-a Cupă mondială, performanţă cu care nu se mai pot lăuda decât doi jucători : Brian Lima din Samoa şi italianul Mauro Bergamasco. « Sunt foarte mândru şi mă simt onorat » declară jucătorul român din linia a treia într-un interviu acordat agenţiei France Presse. De partea sa Harry Dumitraş, preşedintele Feredaţiei române de rugby, recunoaşte într-un interviu acordat sitului Rugbyrama : « Suntem realişti, ştim că nu avem mijloacele ca să câştigăm în faţa Franţei. Făcând meciuri bune vrem să arătăm însă că suntem în continuare un adversar tenace ». In fine cotidianul L’Equipe notează că “echipa României are un aer de Franţa », nu mai puţin de 5 dintre jucătorii ce vor fi aliniaţi miercuri evoluând în Hexagon.

 

Echipele aliniate miercuri pe Stadionul olimpic din Londra :

Franţa

Primul XV

Brice Dulin, Sofiane Guitoune, Gaël Fickou, Wesley Fofana, Noa Nakaitaci, Rémi Talès, Morgan Parra, Louis Picamoles, Fulgence Ouedraogo, Yannick Nyanga, Alexandre Flanquart, Bernard Le Roux, Uini Atonio, Dimitri Szarzewski (căpitan) şi Vicent Debaty.

Rezerve :

Benjamin Kayser, Eddy Ben Arous, Nicolas Mas, Yoann Maestri, Damien Chouly, Rory Kockott, Frédéric Michalak şi Mathieu Bastareaud

România

Primul XV :

Paulică Ion, Mihai Lazăr, Otar Turaşvili, Valentin Popîrlan, Johan van Heerden, Valentin Ursache, Viorel Lucaci, Mihai Macovei (căpitan), Florin Surugiu, Dănuţ Dumbravă, Adrian Apostol, Florin Vlaicu, Paula Kinikinilau, Mădălin Lemnaru şi Cătălin Fercu.

Rezerve :

Andrei Rădoi, Andrei Ursache, Horaţiu Pungea, Stelian Burcea, Ovidiu Toniţă, Valentin Calafeteanu, Csaba Gal şi Ionuţ Botezatu.

 
Franţa şi România îşi dezvăluie echipele pe care le vor alinia miercuri în cadrul Cupei mondiale de rugby