Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RWC 2015: Franța 38 România 11 în meciul de debut al Stejarilor

20150923_1747051.jpg

Suporteri ai echipei României la rugby
Suporteri ai echipei României la rugby s-au adunat înaintea meciului la pub-ul The Cow
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Echipa României a debutat cu înfrângere, 11 - 38 în fața Franței, la Cupa Mondială de rugby (RWC), într-un meci disputat pe Stadionul Olimpic din Londra, în prezența a peste 50000 de spectatori. Stejarii și Cocoșii galici fac parte din grupa preliminară D, celelalte echipe fiind Irlanda, Italia și Canada.   

Stejarii au început partida foarte bine, dominând în grămadă ordonată, furându-le francezilor baloane din margine și recuperând baloane din aglomerări provocate de aceștia. 

Francezii au deschis destul de repede scorul prin mijlocașul la grămadă Morgan Parra care a transformat o lovitură de pedeapsă, dar imediat Stejarii au preluat controlul jocului și în minutul 17 au obținut o lovitură de pedeapsă transformabilă, pe care au ales să o trimită în margine și din maul-ul rezultant s-a dezvoltat un asalt al liniei de but a francezilor încheiat cu intrarea în but a centrului Florin Vlaicu care însă, după cum s-a văzut la reluarea video, nu a putut culca balonul fiind placat și căzând pe spate. 

Cum însă arbitru lăsase avantaj, Vlaicu a transformat lovitura de pedeapsă egalând scorul: 3 - 3. Tot Vlaicu a avut ocazia să preia conducerea pentru Stejari în minutul 27, dar el a ratat o penalitate de la 30 de metri din fața buturilor.

A fost momentul în care jocul a basculat: francezii au marcat în succesiune rapidă două eseuri, ambele în colțul drept al terenului, prima prin aripa Sophiane Guitoune, după un maul de margine, și al doilea prin flankerul Yannick Nyanga, după un contra-atac al fundașului Brice Dulin, pe un șut defectuos al mijlocașului la grămadă, Florin Surugiu, ambele eseuri transformate de Parra. 

Vlaicu a redus apoi scorul din lovitură de pedeapsă și francezii conduceau la pauză cu 17 - 6, deși Stejarii avuseseră avntajul posesiei și al teritoriului în proporție de 52%. 

Cădere fizică

Lucrurile s-au schimbat după pauză, când, pe fondul căderii fizice a Stejarilor, francezii au atacat fără încetare, iar jucătorii lor de pe liniile dinapoi, net superiori, au făcut diferența, marcând trei eseuri, primul controversat prin același Gitoune (care a părut a culca balonul în but după o mișcare dublă) și cei doi centri, Wesley Fofana (declarat omului meciului) printr-o acțiune individuală care i-a confirmat clasa, și Gael Fickou, care a pătruns nestingherit prin centrul apărării rămase fără replică.

Parra a transformat al doilea eseu al lui Gitoune, în timp ce înlocuitorul său, Rory Kockott, le-a transformat pe ultimele două. 

Între eseurile 4 și 5 ale francezilor Stejarii au marcat eseul de onoare prin flankerul Valentin Ursache, care a finalizat un rapid maul de margine din apropierea butului francez. Scor final: România 11 Franța 38.  

Pe stadionul Olimpic s-au aflat miercuri seara peste 50000 de spectatori, mai mulți dintre suporteri fiind francezi, dar au fost și câteva mii de români, mulți veniți special chiar din România, precum Costică Ciubotaru, de la Baia Mare, orașul campioanei en titre a României la rugby. 

"Sunt nemulțumit de jocul românilor. În primul pregătirea fizică, în partea a doua a meciului s-a văzut că nu suntem le nivel superior și legătura între jucători, omogenizarea nu a mers. Pe margine am luat bătaie, greșeli pe liniile dinapoi și trei eseuri luate pe lângă tușă", spune cu dezamăgire suporterul român.

În schimb în rândul numeroșilor suporterilor francezi domina starea de bucurie ponderată.

"Suntem foarte fericiți pentru că am câștigat meciul pe care trebuia să-l câștigăm. Am asigurat serviciul minimal așa cum facem întotdeauna în Franța, niciodată maximum, întotdeauna minimum. Dar România a făcut un meci bun, cu un foarte bun pachet de înaintași", mi-a declarat un suporter francez.

Acum, după doar trei zile de refacere urmează pentru Stejari, urmează un meci la fel dacă nu și mai greu ca cel cu Franța, împotriva Irlandei, echipa clasată pe locul 5 în clasamentul World Rugby. Meciul are loc duminică 27 septembrie pe stadionul Wembley din Londra, cu începere de la 18:45 ora României.   

În celelalate meciuri disputate miercuri, în grupa B Scoția a învins Japonia cu 45 - 10, iar în grupa A Australia a învins Fiji cu 28 - 13, marcând însă doar trei eseuri și ratând punctul de bonus ofensiv.

Joi are loc o singură partidă, în grupa C, între campioana Mondială Noua Zeelandă și Namibia.

 
Reportajul corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ