Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Stejarii" fac opt schimbări pentru meciul de duminică cu Irlanda

Stejarii turiști

România va începe meciul de duminică cu Irlanda la Cupa Mondială de rugby (RWC) cu doar șapte dintre jucătorii care au au fost aliniați la startul partidei de miercuri cu Franța, pierdută miercuri de Stejari cu 11 - 38. Printre cei absenți se va număra flankerul Valentin Ursache, suspendat o etapă pentru un placaj ilegal în meciul cu Franța.   

Printre cei care vor debuta la RWC se numără și mjlocașul la deschidere Michael Wiringi de la Baia Mare, neo-zeelandez devenit eligibil pe criteriul rezidenței de minimum trei ani. 

"Sunt foarte emoționat, am așteptat mult acest lucru", a declarat Wiringi pentru situl RWC, "mă mâncau tălpile după pregătirea pentru meciul cu Franța și abia așteptam să îmbrac tricoul. Vreau să profit la maximum de această ocazie."

"Sunt mândru și onorat să reprezint România, e o țară mândră cu o mare istorie în rugby. Sunt foarte mândru că sunt parte a acestei echipe", a spus Wiringi. 

"Aştept cu interes evoluţia lui Michael Wiringi pe post de mijlocaş la deschidere, la numărul 10. Aş fi vrut să-l văd pe Paula Kinikinilau jucând pe post de centru interior, la numărul 12", a declarat pentru RFI antrenorul echipei CSM Olimpia, Danie de Villiers.

"Eu consider că o asemenea combinaţie 10 - 12 ar putea duce la avansuri mai substanţiale în atac şi ar crea spaţii mai largi la exterior fundaşului Cătălin Fercu, pe care-l ştim cât de eficace este dacă are spaţiu unde să alerge."

Antrenorul de Villiers se referea la faptul că pe postul de centru interior, la numărul 12 va juca Csaba Gal, în timp ce Kinikinilau, care a evoluat și în partida cu Franța, va păstra tricoul cu numărul 13 de centru exterior.

Printre cei care vor absenta în al doilea meci este flankerul de pe partea închisă, Valentin Ursache, cel care a marcat unicul eseu în meciul cu Franța.

Ursache a primit o suspendare de o săptămână, fiind citat în fața comisiei de disciplină pentru un placaj periculos la mijlocașul la grămadă Morgan Parra.  

La rândul său, antrenorul Joe Schmidt a efectuat 12 schimbări în XV-le Irlandei care va începe meciul cu România față de echipa care a învins săptămâna trecută Canada cu 50 - 7.

Dar nu trebuie înțeles că această echipă este altfel decât redutabilă, fiind condusă în teren de numărul 8, Jamie Heaslip și conținând jucători redutabili, ca Simon Zebo, Ian Madigan, Eoin Reddan, Cian Healy sau Devin Toner, iar pe banca de rezerve Paul O'Connell, Connor Murray, Sean O'Briean sau Rob Kearney.

Echipa are o experiență considerabilă, având o medie de vârstă de aproape 30 de ani, făcându-l pe Schmidt să glumească când a afirmat că speră ca echipa "să nu-și arate vârsta".

Sfatul lui de Villiers

Ce ar trebui să facă România ca să poată obține un rezultat onorabil cu Irlanda. Antrenorul de Villiers spune că trebuie reținute unele lecții din meciul cu Franța.

"România a arătat din nou soliditate în fazele fixe, cu o grămadă ordonată foarte bună în meciul cu Franţa. De asemenea, Stejarii au arătat că şi în defensivă sunt capabili. Cred că totuşi ei îşi pot îmbunătăţi apărarea.", spune antrenorul sud-african.

"Din punctul meu de vedere ei o abordare ca de rugby league (rugby în XIII) , cee ce înseamnă că accentul cade pe utilizarea mai multor jucători pe purtătorul de balon advers. Problema e că aceasta înseamnă că rămâi cu o apărare îngustă şi laşi spaţiu descoperit la exterior. Irlanda joacă foarte diferit în atac faţă de Franţa şi vor exploata intens spaţiile libere la exterior cu unghiuri de alergare inteligente şi mici ocoliri ale apărătorilor. Şi oricât de buni ar fi românii la fazele fixe, ei au arătat din nou lipsă de creativitate şi forţă de penetrare în atac", adaugă el. 

"Sigur că perioada de refacere e foarte scurtă pentru România şi rămâne de văzut cum vor putea să facă faţă. Stejarii ar trebui să capete încredere după performanţa din meciul cu Franţa şi noi toţi cei de aici de acasă suntem mândri de acea evoluţie. Au nevoie de acelaşi tip de evoluţie şi atitudine ca să păstreze impulsul şi o stare de spirit pozitivă pentru următorul meci cu Canada." mai spune De Villiers care încheie cu HAI ROMÂNIA!   

Palmares net defavorabil

Până acum România și Irlanda s-au întâlnit de opt ori, primul meci fiind disputat în 1980, la Dublin și încheiându-se egal 13 - 13. Celelalte opt meciuri au revenit Irlandei.

La RWC s-au disputat doă meciuri între cele doă echipe, primul în 1999 în care Irlanda a câștigat cu 44 - 14, al doilea în 2003, în care irlandezii au repurtat victoria cu 45 - 17.

Ultimul meci disputat între cele două echipe a avut loc în 2005 la Dublin și s-a încehiat cu victoria Irlandei, 43 - 21. Singurii jucători prezenți și atunci și acum sunt Tommy Bowe, respectiv Cătălin Fercu, Csaba Gal și Ovidiu Tonița.

În 2014 România a jucat cu Emerging Ireland (practic echipa a treia a Irlandei) în World Rugby Nations Cup la București și cu acea ocazie irlandezii au învins cu 31 - 10. 

Iată echipele anunțate de cei doi antrenori, Lynn Howells și Joe Schmidt:

ROMÂNIA                                                                        IRLANDA

15. Cătălin Fercu                                                                              15. Simon Zebo

14. Adrian Apostol                                                                           14. Tommy Bowe

13. Paula Kinikinilau                                                                        13. Jared Payne

12. Csaba Gal                                                                                   12. Darren Cave

11. Ionuț Botezatu                                                                            11. Keith Earls

10. Michael Wiringi                                                                          10. Ian Madigan

 9. Valentin Calafeteanu                                                                    9. Eoin Reddan

 8. Daniel Carpo                                                                                  8. Jamie Heaslip (căpitan)

 7. Mihai Macovei (căpitan)                                                               7. Chris Henry

 6. Viorel Lucaci                                                                                  6. Jordi Murphy

 5. Ovidiu Tonița                                                                                  5. Devin Toner

 4. Valentin Popîrlan                                                                           4. Donncha Ryan

 3. Paulică Ion                                                                                      3. Nathan White

 2. Andrei Rădoi                                                                                   2. Richardt Strauss

 1. Andrei Ursache                                                                              1. Cian Healy

Rezerve

16. Otar Turashvili                                                                                16. Sean Cronin

17. Mihăiță Lazăr                                                                                   17. Jack McGrath

18. Alexandru Țăruș                                                                             18. Tadhg Furlong

19. Johannes Van Heerden                                                                 19. Paul O'Connell

20. Stelian Burcea                                                                                 20. Sean O'Brien

21. Florin Surugiu                                                                                   21. Connor Murray

22. Florin Ioniță                                                                                       22. Paddy Jackson

23. Florin Vlaicu                                                                                      23. Rob Kearney   

Meciul se desfășoară pe stadionul Wembley din Londra (capacitate 90000), duminică, cu începere de la 18:45, ora României.