Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irlanda 44 România 10 în fața unei asistențe record mondial

Florin Surugiu îi cere mâna Alexandrei Cuc

Irlanda a învins România cu 44 - 10 în grupa D a Cupei Mondiale de rugby (RWC), pe stadionul Wembley din Londra în fața unei asistențe record în istoria acestei competiții - 89267 spectatori, imensa majoritate irlandezi. Verzii au dominat partida cu autoritate, marcând șase eseuri, față de doar unul al Stejarilor. 

Spre deosebire de meciul de miercuri cu Franța, pierdut cu 11 - 38, Stejarii au fost dominați din start chiar în compartimentul lor forte - înaintarea. 

În aceste condiții, liniile dinapoi irlandeze, net superioare românilor, s-au dezlănțuit, marcând cinci din cele șase eseuri pe aripi, două prin Keith Earls (declarat omul meciului), două prin Tommy Bowe și una prin fundașul Rob Kearnes, eseu creat de celălalt fundaș Simon Zebo, trecut pe post de aripă când Kearnes l-a înlocuit pe Earls.

Al șaselea eseu al irlandezilor a fost marcat după un maul de margine din apopierea butului Stejarilor, cel care a culcat balonul în terenul de țintă fiind flankerul Chris Henry.

Mijlocașul la deschidere Ian Madigan a transformat patru din cele șase eseuri și a marcat și de două ori din lovitură de pedeapsă, în timp ce eseul Stejarilor a fost marcat de linia a II-a, veteranul Ovidiu Tonița (care joacă la a patra RWC, el fiind în lot și la a cincea, în 1999, când nu a jucat însă), după o acțiune prelungită de atac pe înaintare, eseul fiind transformat de mijlocașul la deschidere de rezervă Florin Vlaicu, iar mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu a transformat o lovitură de pedeapsă.

"Perioada de refacere după meciul cu Franța de doar patru zile s-a dovedit extrem de scurtă.  Apărarea “închisă” a României și placajele au fost foarte bune, dar din nou sistemul defensiv a permis Irlandei să atace pe canalele exterioare", a declarat pentru RFI Danie De Villiers, antrenorul echipei CSM Olimpia București.

"Irlanda e mulțumită cu punctul de bonus, dar se vor declara nemulțumiți de jocul lor fragmentat. Au păstrat balonul pe perioade lungi de timp și au înlănțuit faze de bună calitate, dar nu au fost întotdeauna preciși la finalizarea numeroaselor ocazii de a marca", a mai spus tehnicianul sud-african care a remarcat limitele jocului Stejarilor. 

"România iarăși nu atacat prea mult, bazându-se din nou pe înaintare, iar în puținele ocazii când mijlocașul la deschidere Michael Wiringi a creat faze bune și și-au pus colegii chiar în superioritate numerică, cei care au primit pasa au optat să șuteze balonul", a spus De Villiers. 

Stejarii au 0 puncte din două meciuri și sunt pe ultimul loc în grupa D, pe primul loc aflându-se Irlanda cu 10 puncte, urmată de Franța cu 9 puncte, Italia 4 puncte și Canada 1 punct.

Următorul meci al Stejarilor are loc pe 6 octombrie la Leicester împotriva Canadei.

"Spre deosebire de meciul cu Franța, grămada Stejarilor a fost pusă sub presiune în acest meci. Așadar, meciurile cu Franța și Irlanda au fost concentrate pe apărare, sper că abordarea meciului viitor cu Canada să fie orientată pe atac", spune De Villiers.

Cerere în căsătorie

Acest meci a prilejuit și stabilirea unui nou record mondial de spectatori la un meci RWC cu 89267, doar 733 de locuri rămânând neocupate în cel mai mare stadion din Regatul Unit, vechiul record fiind stabilit cu o săptămână pe același stadion la meciul dintre campioana mondială, Noua Zeelandă, și Argentina, cu 89019 spectatori. 

Stadionul a fost o masă de tricouri verzi ale suporterilor irlandezi printre care pe ici pe colo se vedeau câteva pete galbene - tricourile suporterilor români, probabil nu mai mulți de 200 - 300. 

Cu toate acestea, suporterii irlandezi au aplaudat cu căldură atunci când echipa României a marcat unicul eseu cu două minute înainte de final. 

"Atmosfera din rugby este unică pentru că suporterii sunt prieteni, înainte de meci, în timpul meciului și chiar după meci. Un alt lucru tradițional că toată lumea își oferă câte o bere, își fac cinste unul altuia, pentru că rugby-ul este un sport care are cu totul are virtuți decât alte sporturi cu care suntem noi mai obișnuiți", mi-a declarat unul dintre suporterii români, Radu Roman, venit special de la Baia Mare pentru a asista la RWC 2015, după ce acum patru ani a fost în Noua Zeelandă la ediția precedentă a RWC.  

La sfârșitul meciului a avut loc un eveniment neobișnuit, mijlocașul la grămadă Florin Surugiu a cerut-o în căsătorie pe prietena sa, Alexandra Cuc, chiar de ziua acesteia, chiar pe peluza stadionului, în aplauzele întregului lot al Stejarilor.

"Fiind ziua ei și fiind la Wembley a fost o bună ocazie pentru a o face o zi specială", a spus Surugiu. 

Cuplul va face nunta anul viitor și deși România a înregistrat o înfrângere severă, cel puțin un jucător a plecat cu zâmbetul pe buze de pe Wembley.

 
Ascultați interviul lui Petru CLEJ cu Radu ROMAN