Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RWC 2015: Anglia eliminată după înfrângerea în fața Australiei

Owen Farrell primește cartonaș galben

Anglia devine prima echipă gazdă din istoria Cupei Mondiale de rugby (RWC) eliminată în faza grupelor preliminare după înfrângerea categorică, 13 - 33, în fața Australiei pe stadionul Twickenham din Londra. Este totodată prima oară când Anglia nu reușește să se califice în sferturile de finală la RWC.

Meciul de sâmbătă seara era unul al ultimei șanse pentru XV-le trandafirului, după înfrângerea se sâmbăta trecută pe același stadion în fața Țării Galilor, dar șansa a fost ratată chiar din start. 

Australia a dominat chiar de la fluierul de începere și după ce mijlocașii la deschidere Bernard Foley pentru Australia și Owen Farrell pentru Anglia au transformat câte o lovitură de pedeapsă, australienii s-au impus în jocul pe înaintare, acolo unde au dominat neașteptat (aparent) în grămada ordonată, iar flankerul Michael Hooper și numărul 8 David Pocock au făcut un joc superb atât în atac cât și în apărare. 

Ca urmare, liniile dinapoi australiene au avut baloane de calitate și au găsit de două ori breșe în apărarea engleză de fiecare dată prin Foley care a marcat ambele eseuri, pe care le-a și transformat. Scor la pauză Anglia 3 Australia 17.

În partea doua, intrarea lui George Ford pe post de mijlocaș la deschidere a dinamizat, cel puțin temporar, jocul englezilor și, deși Foley a mărit din lovitură de pedeapsă avantajul echipei sale, Anglia a reușit să marcheze un eseu prin aripa dreaptă Anthony Watson la o fază inițiată de Ford.

Farrell a transformat eseul și după aceea încă o lovitură de pedeapsă și la scorul de 13 - 20 cu 15 minute încă pe ceas se părea că Anglia avea șanse să revină.

Iluzii spulebrate însă rapid de acceași înaintare australiană care și-a continuat dominarea, iar colac peste pupăză Farrell a primit cartonaș galben pentru placaj fără balon.   

Foley a mau transformat două lovituri de pedeapsă, iar în ultimul minut de joc australienii au marcat al treilea eseu prin centrul Matt Giteau care a plonjat în but pe partea dreaptă după o cursă a aripii Adam Ashley Cooper. 

Foley a transformat și acest eseu, ajungând la un total personal de 28 de puncte, cel mai ridicat număr de puncte marcate de un singur jucător în meciurile test dintre Anglia și Australia.

Scor final Anglia 13 Australia 33, cea mai severă înfrângere pe teren propriu în fața echipei de la Antipozi. 

În grupa A, Australia și Țara Galilor au fiecare câte 13 puncte, fiind deja calificate, Anglia rămânând cu șase puncte. 

Australia și Țara Galilor se întâlnesc sâmbătă 10 octombrie pe Twickenham (18:45 la București) în timp ce Anglia joacă ultimul meci din această RWC cu Uruguay la Manchester (22) în ceea ce ar putea fi ultimul meci al lui Stuart Lancaser la cârma echipei. 

Japonia confirmă

În grupa B Africa de Sud a făcut un nou pas către locul întâi învingând Scoția cu 34 - 16 într-un meci în care superioritatea Springboks pe înaintare a fost determinantă în obținerea vctoriei. 

Sud africanii au jucat strălucitor în primele 40 de minute în care au marcat două eseuri, primul prin flankerul Schalk Burger la o ațiune colectivă a pachetului de înaintași, iar al doilea prin aripa JP Pietersen după un maul de margine.

Mijlocașul la deschidere Handre Pollard a transformat ambele eseuri și a încă două lovituri de pedeapsă, în timp ce scoțienii au marcat o singură dată din lovitură de pedeapsă prin căpitanul lor, mijlocașul la grămadă Greig Laidlaw.

Scor 20 - 3 la pauză și Springboks păreau a se îndrepta către o victorie confortabilă, poate chiar cu bonus ofensiv, când la o acțiune de atac pasa lui Pollard a fost interceptată de omologul său scoțian Duncan Weir care a traversat în diagonală terenul până în 22-ul advers și acțiunea a fost finalizată în eseu de aripa Tommy Seymour. 

Laidlaw, care redusese scorul din lovitură de pedeapsă imediat după pauză a transformat eseul și scorul a devenit dintr-o dată 20 - 13. 

Speranțele scoțienilor aveau să fie însă de scurtă durată, deoarece Springboks au revenit în atac, iar Pollard a ajuns la o contribuție de 19 puncte în acest meci cu alte două lovituri de pedeapsă și un drop-goal, în timp ce Weir a macat din lovitură de pedeapsă.

Cu opt minute înainte de final Sprngboks au marcat al treilea eseu, din nou după o fază creată de pachetul de înaintare, balonul a ajuns la aripa stângă Bryan Habana, care și-a folosit forța ca să plonjeze în but în pofida placajului primit, marcând al 61-lea eseu din cariera sa internațională, ceea ce-l plasează pe locul trei în clasamentul tuturor timpurilor, după japonezul Daisuke Ohata cu 69 de eseuri marcate și australianul David Campese cu 64, ultimii doi fiind însă retrași din activitate. Scor final Africa de Sud 34 Scoția 16. 

În primul meci al grupei Japonia a învins Samoa cu 26 - 5, a doua victorie în grupă după memorabilul 34 - 32 cu Africa de Sud, Florile de Cireș nereușind în precedentele șapte ediții ale RWC decât o singură victorie în 1991 împotriva Zimbabwe.

Disciplina japonezilor combinată cu indisciplina samoanilor, care au primit trei cartonașe galbene, îi aduce în pragul calificărilor în sferturile de finală.

În clasamentul grupei B Africa de Sud are 11 puncte, Scoția 10 și Japonia 8, situația primelor două locuri calificative depinzând de rezultatele meciurilor Scoția - Samoa, Africa de Sud - Statele Unite și Japonia - Statele Unite.