Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RWC 2015: România - Canada, meciul crucial pentru Stejari

Echipa de rugby a României

România întâlnește marți Canada în meciul considerat cu cele mai mari șanse de câștig pentru Stejari la Cupa Mondială de rugby (RWC). Cele două echipe sunt plasate pe locuri vecine în clasamentul World Rugby (17, respectiv 18) și o victorie constituie obiectivul minimal pentru fiecare dintre ele.

Antrenorul principal al Stejarilor, Lynn Howells, va trimite în teren probabil cel mai bun XV de care dispune la ora actuală și cei mai buni opt jucători de rezervă.

În echipa aliniată la start au fost aliniați toți cei patru jucători străini, deveniți eligibili prin criteriul rezidenței: taloneur-ul georgian Otar Turashvili, linia a II-a sud-african Johann Van Heerden, mijlocașul la deschidere neo-zeelandez Michael Wiringi și centrul tongan Paula Kinikinilau.

Stejarii ar trebui să abordeze acest meci bazându-se pe principalul lor atu: pachetul de înaintași, este de părere antrenorul CSM Olimpia, sud-africanul Danie de Villiers.

"Planul de joc se bazează pe momentele fixe - grămadă, margine - și pe o apărare bună, deși am în continuare o problemă cu apărarea îngustă a Stejarilor", a declarat de Villiers la RFI.

"Sigur că mi-ar place un joc de atac mai deschis, dar n-are rost să încerce ceva cu care echipa nu se acomodează și poate nici nu are jucătorii pentru așa ceva. Acest meci trebuie tratat ca o veritabilă finală, iar în orice finală șuturile tactice (foarte precise) sunt importante pentru plasarea echipei în poziții teritoriale bune. Stejarii trebuie să profite de forța lor în grămezi ordonate și margini pentru a converti presiunea pe înaintare în puncte", adaugă tehnicianul sud-african.

Canada a pierdut toate cele trei meciuri jucate în grupă (7 - 50 cu Irlanda, 18 - 23 cu Italia și 18 - 41 cu Franța), dar jucătorii săi au lăsat o impresie bună.

"Canadienii sunt redutabili pe culoarele exterioare, au centri și mai ales aripi foarte percutanți și tehnici, lansați adeseori de excelentul lor mijlocaș lor grămadă (mijlocașul lor la deschidere nu e la fel de bun)", spune Robert Antonin, fostul antrenor principal al Stejarilor între 2003 și 2011.

"România trebuie să fie extrem de prudentă în apărare față de aceste aripi și fundașul intercalat, printre cei mai buni de la RWC", adaugă Antonin.

Și de Villiers apreciază aceste linii dinapoi canadiene, arătându-se impresionat de viziunea și rapiditatea lor.

"Mulți dintre acești jucători sunt parte a unui proiect canadian de succes la rugby în 7. E înțeleg spațiul, cum să-l folosească și să-l manipuleze. Numărul 11, DTH Van Der Merwe, este una dintre cele mai bune aripi la această RWC. El poate provoca breșe în culoarele exterioare - o slăbiciune directă a echipei României. Stejarii trebuie să acționeze defensiv ca o unitate și să nu permită Arțarilor să se desfășoare în spațiu."

Slăbiciunile canadienilor

De Villiers a identificat însă și unele slăbiciuni ale canadienilor.

"Șuturile lor tactice nu sunt foarte bune și deși urmăresc foarte bine balonul lasă în spatele lor spații expuse de care pot profita Stejarii. În plus o fază a jocului care trebuie exploatată de România sunt grămezile ordonate - o posibilă slăbiciune a canadienilor", adaugă De Villiers.

"Canadienii fac uneori greșeli în ruck (grămadă spontană cu balonul la sol) și nu sunt întotdeauna preciși la placaje. Trebuie provocați în aceste sectoare", spune Antonin care încheie "Mi-aș dori foarte mult ca Stejarii să câștige acest meci."

Din echipa Canadei vor lipsi din cauza accidentărilor câțiva jucători de valoare, în primul rând numărul 8, căpitanul Tyler Ardron, care joacă la Swansea Ospreys în Guiness Pro12 - Liga Celto-Italiană.

Ceilalți absenți sunt fundașul Matt Evans și mijlocașii la deschidere Connor Braid și Liam Underwood, în timp ce înlocuitorul lui Ardron, Aaron Carpenter este și el incert. 

Aceste accidentări se datorează și programului extrem de încărcat al echipei Canadei - patru meciuri în 18 zile, ultimele trei meciuri în 11 zile, în timp ce România a avut opt zile pline de refacere după meciul cu Irlanda.

Antrenorul neo-zeelandez al Canadei, Kieran Crowley, s-a arătat extrem de nemulțumit, spunând că această stare de lucruri trebuie schimbată.

"Mi se pare ciudat că noi vom juca al patrulea meci în timp ce alte echipe n-au jucat măcar al treilea meci al lor. M-aș fi gândit că ar fi putut exista o programare mai bună ca să se evite această situație", a declarat Crowley. 

România și Canada au jucat cinci meciuri test: primele două la RWC, ambele câștigate de Canada (1991, 19 - 11 și 1995, 34 - 3), iar următoarele trei au fost câștigate de România, la București 22 - 20 în 2005, 21 - 20 în 2013 și 18 - 9 în 2014.

Cei doi antrenori principali au anunțat următoarele loturi:

ROMÂNIA                                                                                     CANADA

 1. Mihăiță Lazăr                                                                          1. Hubert Buydens

 2. Otar Turashvili                                                                         2. Ray Barkwill

 3. Paulică Ion                                                                               3. Doug Wooldridge

 4. Valentin Popârlan                                                                    4. Brett Beukeboom

 5. Johannes van Heerden                                                           5. Jamie Cudmore (căpitan)

 6. Valentin Ursache                                                                      6. Jebb Sinclair

 7. Viorel Lucaci                                                                             7. John Moonlight

 8. Mihai Macovei (căpitan)                                                          8. Aaron Carpenter

 9. Florin Surugiu                                                                            9. Gordon McRorie 

10. Michael Wiringi                                                                       10. Nathan Hirayama

11. Ionut Botezatu                                                                         11. DTH Van Der Merwe

12. Florin Vlaicu                                                                            12. Nick Blevins

13. Paula Kinikinilau                                                                     13. Ciaran Hearn

14. Mădălin Lemnaru                                                                    14. Jeff Hassler

15. Cătălin Fercu                                                                            15. Harry Jones

Rezerve

16. Andrei Rădoi                                                                             16. Benoit Piffero

17. Andrei Ursache                                                                         17. Djustice Sears-Duru 

18. Alexandru Țăruș                                                                       18. Jake Ilnicki

19. Daniel Carpo                                                                              19. Kyle Gilmour

20. Stelian Burcea                                                                            20. Nanyak Dala

21. Valentin Calafeteanu                                                                 21. Phil Mack  

22. Adrian Apostol                                                                            22. Conor Trainor

23. Csaba Gal                                                                                    23. James Pritchard

"Mi-ar fi plăcut să-l văd pe Cătălin Fercu la numărul 14, ca să-l contracareze pe redutabilul Van Der Merwe, dar și să-l testeze în atac. Aș fi început cu Paula Kinikinilau la numărul 12, Csaba Gal 13 și Florin Vlaicu fundaș", este de părere De Villiers.

Meciul se desfășoară pe stadionul King Power (capacitate 32262 locuri, toate așezate) din Leicester, cu începere de la 18:45 ora României.

 
Petru Clej despre mizele meciului România-Canada: