Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România învinge Canada cu 17 - 15 după o revenire senzațională

România - Canada

România a învins Canada cu 17 – 15 într-o partidă de un rar dramatism în cadrul grupei D a Cupei Mondiale la rugby (RWC). Este prima victorie a Stejarilor după opt ani la RWC. 

Atmosferă de sărbătoare la Leicester unde s-a desfășurat un meci cu valoare de finală, în care România și Canada luptă pentru evitarea ultimului loc în grupa A.

Pe un stadion unde roșul canadian era dominant față de galbenul românesc în tribune, meciul a început cu dominarea netă a Arțarilor în fața Stejarilor.

Canadienii și-au folosit superioritatea  evidentă pe liniile dinapoi, iar Stejarii au fost incapabili în primele 40 de minute să se impună pe înaintare, punctul lor forte.

Mijlocașul la grămadă Gordon McRorie a transformat o penalitate, iar aripa DTH Van Der Merwe, cel mai valoros jucător canadian, a marcat un eseu în stilul său caracteristic pătrunzând printre doi apărători români stabilind scorul la pauză Canada 8 România 0.

Revenire uimitoare

Când cealaltă aripă Jeff Hassler – declarat omul meciului – a marcat al doilea eseu după o pătrundere în unghi în 22-ul advers, iar mijlocașul la deschidere Nathan Hirayama a transformat după numai cinci minute din a doua parte a meciului scorul a devenit 15 – 0 se părea că rezultatul era decis.

Numai că o combinație între căderea fizică a pachetului de înaintași canadieni, câțiva dintre ei amatori care joacă în campionatul intern și un reviriment excepțional al pachetului de înaintași al Stejarilor a dus la cea mai mare răsturnare de scor din istoria Cupei Mondiale.

Căpitanul, numărul 8 Mihai Macovei, i-a cerut lui Florin Vlaicu, trecut mijlocaș la deschidere în locul dezamăgitorului Michael Wiringi, să trimită în margine o lovitură de pedeapsă, iar maul-ul de margine rezultant s-a terminat în eseu, balonul fiind culcat de același Macovei, eseu transformat de Vlaicu.

Au urmat 20 de minute de presiune extraordinară a Stejarilor și la un alt maul de margine prăbușit intenționat de canadieni, flankerul  Jebb Sinclair a primit cartonaș galben și rămași cu șapte oameni în grămadă inevitabilul eseu a venit la faza următoare când tot Macovei a finalizat în but acțiunea colectivă a înaintașilor români.

Vlaicu a transformat, reducând avantajul  canadienilor la un singur punct, dar dominarea românilor a continuat și la o altă greșeală a grămezii canadiene arbitrul a dictat lovitură de pedeapsă de la 40 de metri lateral stânga.

Macovei a arătat spre buturi, iar Vlaicu a transformat cu un sânge rece admirabil stabilind scorul final: România 17 Canada 15.

Spirit de luptă

După meci am stat de vorbă cu Robert, un suporter român venit special de la Bruxelles pentru a-i încuraja pe Stejari.

Sigur, este o mare bucurie, prima victorie a României la RWC după opt ani, într-o competiție care pare din ce în ce mai puțin făcută pentru echipele din eșalonul doi cum sunt Canada și România. De remarcat spiritul de luptă al echipei Românei, o echipă probabil limitată, cu discrepanțe mari între înaintare și liniile dinapoi, dar care și-a regăsit spre final drumul și să insiste pe punctele sale forte”,  mi-a spus Robert.

O victorie excelentă, este de părere antrenorul echipei CSM Olimpia București, Danie De Villiers.

În prima parte și-au făcut singuri greutăți nejucând pe cartea avantajelor lor. Au încercat să transforme lovituri de pedeapsă de la mare distanță, în loc să șuteze în margine ca să folosească extrem de eficientul maul rulant. Linia de apărare a fost foarte lentă, ceea ce a oferit Canadei timp și spații largi. În prima parte Stejarii nu au dat dovadă de răbdare și nu au fost destul de preciși în 22-ul advers ”,  a spus De Villiers la RFI.

Dar cât de bine au întors situația în partea a II-a! Stejarii și-au utilizat punctele forte, convertind dominarea teritorială și presiunea  în puncte, fiind foarte preciși și dominanți în fazele fixe! Acele mici victorii pe teren le-au dat încredere. Grămezile și maul-urile rulante au fost excelente. Perioada de refacere de patru zile s-a dovedit din nou cel mai mare dușman al candienilor, care n-au mai avut răspuns la presiunea românilor din ultima jumătate de oră. O victorie meritată a României. O mențiune specială pentru colegul nostru de la CSM Olimpia, Florin Vlaicu, care care a transformat o penalitate sub o marea presiune aducând victoria Stejarilor”, încheie tehnicianul sud-african. 

Ultimul meci al Stejarilor ar loc duminică 11 octombrie împotriva Italiei, la Exeter, cu începere de la 16:30 ora Bucureștiului.

 
Ascultați reportajul de la Leicester al corespondentului RFI, Petru CLEJ