Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Georgia învinge Namibia și e practic calificată direct la RWC 2019

georgia_namibia.jpg

Căpitanul Georgiei, Mamuka Gorgodze, marchează primul eseu al echipei sale
Căpitanul Georgiei, Mamuka Gorgodze, marchează primul eseu al echipei sale
Image source: 
www.rugbyworldcup.com

Georgia a învins Namibia cu 17 - 16 într-un meci contând pentru grupa preliminară C a Cupei Mondiale la rugby (RWC) și este la un pas de calificare automată pentru ediția viitoare a RWC. Într-un meci contând pentru grupa B, Africa de Sud a învins Statele Unite cu scorului campionatului de până acum, 64 - 0.

În meciul disputat pe stadionul Sandy Park din Exeter (cel mai mic folosit la RWC 2015 - 12500 de locuri), Georgia pleca favorită, dar în prima jumătate a meciului - care a durat 49 de minute și a avut 68 de minute cu tot cu întreruperi, Namibia a reușit să contracareze puternica înaintare georgiană și a condus la pauză cu 6 - 0.

Namibienii l-au pierdut însă după numai nouă minute pe căpitanul lor, flankerul Jacques Burger (care joacă la campioana Angliei, Saracens), suspectat de o comoție cerebrală.

Meciul a fost presărat cu greșeli și indisciplină, georgienii primind un cartonaș galben, iar namibienii nu mai puțin de trei, la un moment dat au avut doi pilieri eliminați temporar și arbitrul a fost nevoit să ceară grămezi fără angajament.

De abia după pauză georgienii și-au valorificat superioritatea netă pe înaintare și au marcat două eseuri prin căpitanul lor, Mamuka Gorgodze și prin mijlocașul la deschidere Lasha Malaguradze, ambele transformate de fundașul Merab Kvirikashvili, care a mai adăugat și o lovitură de pedeapsă și Lelos conduceau cu 17 - 6 cu 10 minute înainte de final.

Dar namibienii, cu numeroși amatori în echipă, nu au depus armele până în ultimul moment, marcând din lovitură de pedeapsă și apoi dintr-un eseu transformat, toate punctele lor fiind opera mijlocașului la deschidere, Theuns Kotze, care cu acest prilej a devenit recordmanul de puncte marcate pentru țara sa.

Victoria la limită a georgienilor le asigură practic locul 3 în grupă și calificarea automată la RWC 2019 în Japonia, performanță în premieră în istoria Lelos.

Ei trebuie însă să aștepte vineri seara când Noua Zeelandă joacă cu Tonga și trebuie să îndeplinească formalitatea de a-i învinge pe insulari pentru a confirma calificarea directă a georgienilor.

Namibia pierde onorabil și obține astfel primul punct la Cupa Mondială la cea de-a patra participare.

În celălalt meci al zilei, Africa de Sud a învins Statele Unite cu 64 - 0, marcând 10 eseuri, trei dintre ele opera aripii Bryan Habana, care îl egalează pe neo-zeelandezul Jonah Lomu cu 15 eseuri în clasamentul celor mai prolifici marcatori de încercări din istoria RWC.

Africa de Sud își asigură astfel primul loc în grupa B, urmând a întâlni în sferturi de finală echipa clasată pe locul 2 în grupa A, a cărei ierarhie va fi stabilită de meciul direct între cele două echipe deja calificate, Australia și Țara Galilor care se joacă sâmbătă pe stadionul Twickenham din Londra de la 22 ora Bucureștiului.