Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bryan Habana refuză cu modestie orice comparație cu Jonah Lomu

habana.jpg

Bryan Habana
Bryan Habana a marcat 64 de eseuri internaționale, dintre care 15 la RWC
Image source: 
www.rugbyworldcup.com

Aripa sud-africană Bryan Habana a respins comparația cu celebrul neo-zeelandez Jonah Lomu după ce a egalat recordul său de eseuri marcate la Cupa Mondială de rugby (RWC). Habana a spus că Lomu a fost primul superstar al jocului de rugby pe care l-a văzut în acțiune în copilăria sa, acum 20 de ani. 

În meciul de miercuri împotriva Statelor Unite, Habana a marcat trei dintre cele 10 eseuri ale Springboks, ajungând la un total de 15 la RWC, adică tot atâtea cât uriașul All Black. 

Aripa sud-africană l-a egalat și pe nu mai puțin celebrul David Campese, aripa australiană care a marcat 64 de eseuri internațională, fiind cu numai cinci în urma deținătorului recordului, japonezul Daisuke Ohata, acesta din urmă marcând majoritatea eseurilor însă împotriva unor echipe din eșaloanele doi și trei mondial. 

Habana s-a declarat onorat de a fi comparat cu Lomu, dar a spus că nu merită această onoare.

"Personal cred că nu pot fi echivalat cu un jucător care a schimbat cu autoritate jocul și a devenit primul adevărat superstar global al rugby-ului. El  nu a fost doar un erou și un model pentru mine, dar și un profesionist extraordinar, un om modest atât pe teren cât și în afara lui, pentru care am cel mai deosebit respect", a spus Habana într-o postare pe internet.

Habana avea 12 ani când a asistat la semifinala RWC 1995 când Lomu, pe atunci în vârstă de 20 de ani și un fizic impresionant (1,95m, 120kg) și-a adus o contribuție esențială la victoria împotriva Angliei.

"Bryan a dovedit că e din nou în cea mai bună formă a sa. Este de asemenea o ființă minunată și un mare ambasador al Africii de Sud", a declarat după meci antrenorul principal al Springboks, Heineke Meyer, care i-a fost antrenor lui Habana și la selecționata provincială Bulls.

Habana, în vârstă de 32 de ani, are 114 meciuri în echipa națională a Africii de Sud cu care a câștigat RWC în 2007 și joacă la RC Toulon, campioana Europei în ultimii trei ani și a Franței în 2014. 

El este renumit nu doar pentru viteza sa, ci și pentru știința sa de a se afla la locul potrivit la momentul potrivit pentru a profita și a marca eseuri, talent exemplificat din plin în meciul împotriva Statelor Unite. 

Lomu, azi în vârstă de 40 de ani, a avut un destin trist, nereușind să câștige cu Noua Zeelandă RWC și fiind nevoit să se retragă din activitate în mod prematur datorită unei insuficiențe renale care l-a silit să facă un transplant de rinichi în 2004, pe care corpul său l-a respins în 2011, în prezent fiind nevoit să facă dializă din două în două zile. 

El rămâne însă unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale jocului de rugby, care a inspirat milioane de tineri în ultimii 20 de ani să aleagă jocul cu balonul oval, printre ei și Bryan Habana.