Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blatter, Platini şi Valcke, suspendaţi de FIFA

blatter_platini_valcke_suspendati_fifa.jpg

Joseph Blatter, Michel Platini şi Jérôme Valcke (Foto: Reuters/Ruben Sprich/arhivă)
Joseph Blatter, Michel Platini şi Jérôme Valcke (Foto: Reuters/Ruben Sprich/arhivă)

Comisia de etică a FIFA i-a suspendat pentru 90 de zile pe Joseph Blatter, Michel Platini şi Jérôme Valcke, suspectaţi de corupţie, informează site-ul oficial al forului fotbalistic internaţional.

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, vicepreşedintele FIFA şi şeful UEFA, Michel Platini şi fostul secretar general al FIFA, Jérôme Valcke sunt suspendaţi pentru 90 de zile. Suspendarea poate fi extinsă pentru încă cel mult 45 de zile, potrivit site-ului FIFA.

Acum două săptămâni, Ministerul Justiţiei din Elveţia a deschis o procedură penală împotriva preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de "gestiune frauduloasă" şi "abuz de încredere.

Blatter este suspectat că a efectuat în 2011 o "plată neloială" de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini, pentru servicii prestate de francez între 1999 şi 2002. Cei vizaţi în acest caz au respins acuzaţiile care li se aduc.

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.

În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat la începutul lunii iulie că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Alegerile pentru şefia FIFA vor avea loc pe 26 februarie anul viitor.