Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RWC 2015: după grupele preliminare, urmează sferturile de finală

japan.jpg

Japonia la RWC 2015
Japonia a fost marea revelație la RWC 2015, fiind la un pas de a se califica în sferturi de finală
Image source: 
www.rugbyworldcup.com

La Cupa Mondială de rugby (RWC) s-au încheiat grupele finale și acum se cunosc cele patru meciuri din sferturile de finală, ce se vor desfășura între câștigătoarele celor patru grupe și echipele clasate pe locul 2. În ultimele trei zile ale preliminariilor s-au desfășurat meciuri de mare spectaculozitate și înalt nivel tehnic.

Meciurile cele mai așteptate au fost cele dintre Australia și Țara Galilor, care a decis învingătoarea grupei A, și cel dintre Irlanda și Franța, care a decis câștigătoarea grupei D, din care a făcut parte și România. 

Primul meci încheiat cu 15 - 6 în favoarea Australiei a fost unul fără eseu, dar în care Wallabies au dat o lecție de apărare, jucând timp de aproape 15 minute în inferioritate numerică, la un moment dat în 13 oameni fără să primească eseu. 

În al doilea meci, Irlanda a învins Franța cu 24 - 9, arătând că are jucători de valoare în întregul său lot și dovedind inventivitate în atac și dârzenie în apărare. 

Noua Zeelandă, campioana mondială en-titre a învins Tonga cu 47 - 9, dar nici de data aceasta nu a convins în totalitate, în timp ce Scoția a reușit cu dificultate să învingă Samoa cu 36 - 33, într-un meci în care samoanii au marcat patru eseuri, față de trei ale adversarilor, dar au fost învinși de propria lor indisciplină.

Anglia a învins cu Uruguay cu 60 - 3, într-un meci lipsit de orice miză, dată fiind eliminarea din competiție, pentru prima oară la nivelul grupelor preliminare, a echiei gazdă.

Argentina a făcut o nouă demonstrație de forță, învingând Namibia cu 64 - 19, după un meci în care atât înaintașii cât și liniile dinapoi s-au întrecut în a juca balonul din orice poziție și în care namibienii a marcat trei eseuri.

Italia a învins România cu 32 - 22, după ce a marcat patru eseuri și condcea cu 29 - 3 în minutul 65, Stejarii reușind să marcheze trei eseuri în ultimul sfert de oră, fără să mai reușească revenirea din meciul cu Canada. 

În ultimul meci din grupele de calificare Japonia a învins Statele Unite cu 28 - 18, reușind performanța de a deveni prima echipă care nu se califică deși a obținute trei victorii din patru meciuri, între care cea mai faimoasă, 34 - 32 împotriva Africii de Sud.

În total în cele 40 de meciuri din grupele preliminare au fost marcate 2020 de puncte, în medie 50,5 pe fiecare meci, dintre care 231 de eseuri (aproape șase în fiecare meci în medie), 164 de transformări, 176 de lovituri de pedeapsă și trei drop-goal-uri. 

Cel mai bun marcator de puncte a fost mijlocașul la grămadă scoțian Greig Laidlaw - 60, cele mai multe eseuri le-au marcat aripa sud-africană Bryan Habana, și cea neo-zeelandeză Julian Savea, câte 5, cele mai multe placaje le-au dat jucătorul din linia a II-a, japonezul Michael Leitch și flankerul italian Francesco Minto, iar aripa canadiană DTH Van Der Merwe, a parcurs cei mai mulți metri cu balonul în brațe - 389. 

La cele 40 de meciuri au asistat 1881023 de spectatori plătitori, o medie de peste 47000 pe fiecare meci.  Arbitrii au arătat o singură dată cartonașul roșu și de 44 de ori cartonașul galben.

Anglia, Georgia și Italia sunt calificate direct alături de cele opt echipe din sferturile de finală și Japonia țară organizatoare la RWC 2019.

Programul sferturilor

Primul meci va avea loc sâmbătă 17 octombrie la 18:00 (ora României) între Africa de Sud și Țara Galilor pe stadionul Twickenham din Londra.

Al doilea meci se va disputa în aceeași zi de la ora 22:00 între Noua Zeelandă și Franța pe Millenium Stadium la Cardiff.

Al treilea meci va avea loc duminică 18 octombrie de la ora 18:00 între Australia și Scoția pe stadionul Twickenham.

Al patrulea meci este programat tot duminică de la ora 22:00 între Irlanda și Argentina pe Millenium Stadium.

Prima semifinală, între câștigătoarele meciului 1 și 2 se va desfășura sâmbătă 24 octombrie de la 16:00 pe Twwickenham, iar cea de-a doua semifinală, între câștigătoarele meciurilor 3 și 4 se va juca duminică 25 octombrie tot pe Twickenham.

Finala mică, pentru locurile 3 - 4, este programată vineri 30 octombrie de la 22:00 pe stadionul Olimpic din Londra, iar câștigătoarea RWC 2015 va fi decisă sâmbătă 31 octombrie de la 22:00 pe Twickenham.

O echipă ideală personală

1. Campese Ma'afu (Fiji)

2. Dane Coles (Noua Zeelandă)

3. Davit Zirakașvili (Georgia)

4. Lood de Jager (Africa de Sud)

5. Eben Etzebeth (Africa de Sud)

6. Franceso Minto (Italia)

7. Mamuka Gorgodze (Georgia)

8. David Pocock (Australia)

9. Gareth Davies (Țara Galilor)

10. Bernard Foley (Australia)

11. DTH Van Der Merwe (Canada)

12. Damian de Allende (Africa de Sud)

13. Sonny Bill Williams (Noua Zeelandă)

14. Bryan Habana (Africa de Sud)

15. Ayumu Goromaru (Japonia)

----------------------------------------------

16. Julian Montoya (Argentina)

17. Jack McGrath (Irlanda)

18. Sekope Kepu (Australia)

19. Leone Nakarawa (Fiji)

20. Mihai Macovei (România)

21. Connor Murphy (Irlanda)

22. Nicolas Sanchez (Argentina)

23. Tim Nanai-Williams (Samoa)