Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa Mondială la Rugby 2015 - momente memorabile

surugiu_alexandra.jpg

Florin Surugiu îi cere mâna Alexandrei Cuc
Florin Surugiu îi cere mâna Alexandrei Cuc în fața colegilor săi de echipă pe Stadionul Wembley din Londra
Image source: 
www.rugbyworldcup.com

Cupa Mondială la Rugby (RWC) a ajuns în faza sferturilor de finală, în competiție rămânând opt din cele 20 de echipe care au început turneul ce se desfășoară în Anglia și Țara Galilor. Multe dintre cele 40 de meciuri disputate până acum au făcut deliciul celor aproape două milioane de spectatori și sutelor de milioane de telespectatori din lumea întreagă care le-au văzut, dar pe lângă acestea RWC a lăsat și unele amintiri nu neapărat legate de rugby. 

Echipa României - Stejarii - a câștigat un singur meci cu Canada și le-a pierdut pe celelalte trei, cu Franța, Irlanda și Italia, clasându-se pe locul patru în grupa preliminară D. 

După meciul cu Irlanda de pe stadionul Wembley, la care a au asistat 89267 de spectatori - record pentru RWC - a avut loc o ceremonie neobișnuită: mijlocașul la grămadă Florin Surugiu a cerut-o de soție pe prietena sa, Alexandra Cuc, în fața colegilor săi de lot și a staff-ului tehnic. 

Surugiu i-a cerut înainte de aceasta părerea antrenorului principal, galezul Lynn Howells, dar acesta a spus că nu e o idee bună, fiind prea romantică pentru el. 

Jucătorul român nu i-a ascultat sfatul antrenorului și în fața unor tribune aproape goale, dar în aplauzele colegilor săi a făcut gestul considerat "prea romantic" de antrenorul său, gest care a fost difuzat apoi în presa din întreaga lume.

Pilierul transformeur

Pilierul Johnny Redelinghuys va rămâne în memoria multora prin tentativa sa de transformare a unui eseu în ultimele secunde ale meciului dintre echipa sa, Namibia, și Argentina. 

Namibienii tocmai marcaseră al treilea eseu al lor în acest meci prin mijlocașul la grămadă, Eugene Jantjies, care joacă la Dinamo București, iar scorul era de 64 - 19 pentru argentinieni.

Lui Redelinghuys, în vârstă de 31 de ani, 1,80m și 111kg, care a jucat de 50 de ori în naționala Namibiei, i-a fost oferită această onoare datorită faptului că acesta era ultimul său meci în națională înainte de retragerea sa.

Nu a surprins pe nimeni faptul că șutul pilierului namibian nu a trecut printre bare, ci a lovit baza butului drept argentinian, dar cui i-a mai păsat de asta? 

Acum Redelinghuys, care parcurgea săptămânal cel puțin 450 de kilometri ca să se antreneze cu echipa sa de club, s-a întors la compania se de construcții și va putea petrece mai mult timp cu soția și cu fiul său, care i-au resimțit lipsa din plin în ultimii ani. 

Săgeata cu trei inițiale

Fundașul galez JPR Williams a rămas în memoria multora prin curajul său fără egal din anii '70. Iată că un alt jucător cu trei inițiale, canadianul DTH Van Der Merwe, a făcut vâlvă la această RWC.

De origine sud-africană, cu prenumele Daniel Tailliferrer Hauman, aripa candiană a marcat patru eseuri, câte unul în fiecare meci din grupă, împotriva Irlandei, Italiei, Franței și României.

Rapid și puternic, el a parcurs 389 de metri cu balonul în mână, fiind lider la acest capitol la RWC. Campion al Ligii Celto-Italiene la ultima ediție cu Glasgow Wariors, el va debuta vineri seara pentru noua sa echipă, Llanelli Scarlets din Țara Galilor. 

Florile de cireș

Echipa Japoniei a fost fără îndoială revelația acestei RWC, învingând Africa de Sud și obținând alte două victorii în fața Statelor Unite și Samoa, acest din urmă meci fiind privit de o audiență de televiziune record într-o singură țară - 25 de miloane de persoane.

Florile de Cireș - cum sunt supranumiți - au avut parte de o primire de eroi pe aeroportul din Tokio la reîntoarcerea lor în țară. Căpitanul lor de origine neo-zeelandeză și fijiană, Michael Leitch, și fundașul Ayumu Goromaru sunt acum nume de notorietate într-o țară în care rugby-ul era până de foarte curând un sport mai degrabă obscur.

Antrenorul Eddie Jones, căruia i se atribuie meritul principal al obținerii acestui rezultat, și-a încheiat mandatul, dar spune că echipa va rămâne pe mâini bune, oricine va fi succesorul său.

Japonia va organiza ediția viitoare a RWC în 2019, iar așteptările vor fi mult mai mari din partea echipei care a câștigat anul acesta admirația unei lumi întregi.

Numărul 10 argentinian

Cine-l poate uita pe Maradona? Nu, nu fenomenalul fotbalist care a contribuit decisiv la victoria Argentinei la Cupa Mondială de fotbal în 1986, ci supra-ponderalul suporter al Pumas la RWC 2015 la meciul câștigat împotriva Tonga cu 45 - 16. 

Telespectatorii l-au putut vedea pe fostul fotbalist dansând de bucurie la fiecare eseu marcat de Pumas, echipa pe care a insprat-o cu un discurs în vestiare înainte de meci.

Dar vedeta meciului a fost alt număr 10, mijlocașul la deschidere Nicolas Sanchez, care a marcat 25 de puncte și a strălucit prin orchestrarea atacurilor echipei sale.

Și în timp ce echipa de fotbal a Argentinei a devenit o umbră a vestitei campioane mondiale din 1986, Pumas au devenit o forță în rugby-ul mondial, acceptată în Rugby Championship alături de coloșii emisferei sudice, Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud, iar duminică se vor înfrunta cu Irlanda pentru un loc în semifinalele RWC.

 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ