Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RWC 2015: Echipele din emisfera sudică favorite în sferturi de finală

all_blacks.jpg

All Blacks
Noua Zeelandă este favorită în meciul cu Franța, dar nu uită eșecurile din 1999 și 2007
Image source: 
Getty Images

Sâmbătă și duminică au loc cele patru meciuri din sferturile de finală ale Cupei Mondiale la Rugby (RWC), în care patru echipe din emisfera sudică întâlnesc patru echipe din emisfera nordică. Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud sunt favorite clare, iar Argentina e într-o formă excelentă ceea ce ar putea duce pentru prima oară la semi-finale exclusiv sudice. 

În primul meci, ce se va juca sâmbătă de la 18:00 (ora Bucureștiului) pe Stadionul Twickenham din Londra, între Africa de Sud (locul 5 în clasamentul World Rugby) și Țara Galilor (4)Springboks aliniază cea mai bună echipă cu putință, în timp ce galezii au o echipă devastată de accidentări. 

În palmaresul meciurilor dintre cele două echipe Africa de Sud a câștigat 27, Țara Galilor două, iar un meci s-a încheiat la egalitate. Cele două echipe s-au întâlnit o singură dată la RWC, în 2011 în Noua Zeelandă, când Springboks au învins la limită cu 17 - 16. 

Hotărâtoare în acest meci poate fi superioritatea apriorică a pachetului de înaintași sud-africani, dar nu trebuie subestimată capacitatea galezilor de a se auto-depăși în astfel de meciuri, precum și viteza și forța liniilor dinapoi.

În al doilea meci ce va fi jucat sâmbătă de la 22:00 pe Stadionul Millenium din Cardiff, campioana mondială en titre, Noua Zeelandă (1) întâlnește Franța (7).

Meciul va fi o re-editare a finalei din 2011, câștigată de All Blacks cu 8 - 7 pe teren propriu. Neo-zeelandezii sunt net favoriți, ei având și un avantaj în palmares, câștigând 42 de meciuri față de 12 victorii ale francezilor și un egal.

Și la RWC Noua Zeelandă are un avantaj de 3 - 2, dar cele două victorii ale francezilor sunt semnificative și constituie un avertisment pentru All Blacks.

În 1999 francezii i-au învins pe All Blacks în semifinală cu 43 - 31 după ce erau conduși la pauză cu 24 - 10. În 2007 pe același stadion - Millenium din Cardiff - Franța învingea Noua Zeelandă cu 20 - 18, probă a faptului că XV-le Cocoșului Galic nu trebuie subestimat în niciun fel de circumstanță. 

Al treilea meci se va disputa duminică de la ora 15:00 pe Millenium Stadium între Irlanda (3) și Argentina (6) și ar trebui să fie cel mai echilibrat dintre cele patru sferturi de finală.

Irlanda are 10 victorii în palmares, față de numai cinci ale Argentinei, dar la RWC Argentina are un palmares de 2 - 1 (28 - 24 în 1999, 15 - 16 în 2003 și 30 - 15 în sferturi în 2007). 

Nu numai atât, dar Irlanda are numeroase accidentări, cea mai importantă a căpitanului de echipă, veteranul Paul O'Connell, în timp ce Argentina a arătat în jocurile din grupă o vervă deosebită, nu doar în forța tradițională a pachetului de înaintași, ci și în creativitatea liniilor dinapoi unde s-a remarcat mijlocașul la deschidere Nicolas Sanchez. 

Al patrulea meci, care se va juca duminică de la 18:00 pe Twickenham între Australia (2) și Scoția (9), este potrivit calcului hârtiei și cel mai dezechilibrat. 

Nu doar prin palmaresul net favorabil australienilor, 28 - 9 la victorii, între care un singur meci în RWC (33 - 16 pentru Wallabis în 2003), dar și prin forma actuală.

Wallabies au câștigat grupa "morții" învingând Anglia cu 33 - 13 și Țara Galilor cu 15 - 6, în timp ce Scoția s-a calificat din grupa B fiind învinsă lejer de Africa de Sud cu 34 - 16. 

Învingătoarele din primul și al doilea meci se vor întâlni în prima semifinală. sâmbătă 24 octombrie de la 18:00 pe Twickenham, în timp ce învingătoarele din meciul 3 și meciul 4 se vor întâlni duminică 25 octombrie de la 18:00 tot pe Twickenham.

Învinsele din cele două semifinale vor juca finala mică vineri 30 octombrie de la ora 22:00 pe Stadionul Olimpic din Londra, iar câștigătoarea Cupei Mondiale va fi decisă de meciul dintre câștigătoarele celor două semifinale ce va avea lor sâmbătă 31 octombrie de la 18:00 pe Twickenham.