Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua Zeelandă - Africa de Sud și Australia - Argentina în semifinale

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Noua Zeelandă și Australia sunt favoritele semifinalelor Cupei Mondiale la Rugby (RWC) în fața Africii de Sud și respectiv Argentinei care se defășoară sâmbătă și duminică la Londra. Este pentru prima oară în istorie când doar echipe din emisfera sudică sunt calificate în această penultimă fază a competiției. 

În primul meci, care se desfășoară sâmbătă cu începere de la 18 ora României pe stadionul Twickenham, All Blacks, echipa cea mai ofensivă de până acum a turneului, prezintă un lot extrem de experimentat, cu jucători de renume ca Richie McCaw, Dan Carter, Kieran Read, Ma'a Nonu sau Conrad Smith, alături de mai tinerii Ben Smith, Julian Savea sau Nehe Milner Skudder, care împreună alcătuiesc un mecanism perfect pus la punct, o mașină de jucat rugby.

De partea lor, Springboks sunt o combinație de experiență - Bismark Du Plessis, Schalk Burger, Fourie Du Preez, Bryan Habana, JP Pietresen și de tineret - Loud De Jager, Eben Etzebeth, Handre Pollard, Jesse Kriel - cu un gabarit impresionant și cu o putere de luptă adeseori fără egal în rugby-ul internațional.

All Blacks au avantajul palmaresului direct general cu Springboks - 52 de victorii la 35 și un egal, dar confruntările de la RWC au fost în avantajul sud-africanilor.

Springboks i-au învins pe All Blacks cu 15 - 12 în finala RWC din 1995 desfășurată în Afirca de Sud și din nou în 1999 în finala pentru locurile 3 - 4, cu 22 - 18 în Franța.

Singura victorie a All Blacks asupra Springboks la RWC a fost în 2003 în Australia, 29 - 9. 

A doua semifinală, între Australia și Argentina, se joacă duminică de la 18 pe Twickenham, între două echipe care au arătat că privilegiază circulația permanentă a balonului și dovedesc inventivitate. 

Australia se bazează pe liniile dinapoi, unde este așteptată revenirea fundașului Israel Folau, accidentat la picior, iar pe înaintare are un formidabil binom în linia a treia - flankerul Michael Hooper și numărul 8 David Pocock, ambii experți în recuperarea baloanelor din ruck - grămadă spontană cu balonul la sol. 

Argentina, calificată pentru a doua oară în semifinale la RWC, după 2007, are jucători de clasă în toate compartimentele, în frunte cu căpitanul echipei, taloneurul Agustin Creevy, tinerii înaintași linia a II-a Guido Petti și Tomas Lavanini, veteranul flanker Juan Martin Fernandez Lobbe sau trio-ul dinapoi Joaquin Tuculet - Santiago Cordero - Juan Imhoff.

Wallabies au un avantaj în palmares - 18 victorii, față de numai cinci ale Pumas, un meci terminându-se la egalitate, iar la RWC australienii au câștigat ambele meciuri disputate, 32 - 19 în 1991 și 24 - 8 în 2003. 

Învinsele celor două semifinale se vor întâlni în meciul pentru locurile 3 - 4 vineri 30 octombrie de la 22 pe Stadionul Olimpic din Londra, iar învingătoarele vor juca finala RWC sâmbătă 31 octombrie tot de la ora 22 pe Twickenham.