Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua Zeelandă - Australia în finala Cupei Mondiale la Rugby

richie_mccaw.jpg

Richie McCaw
Richie McCaw îi va conduce pe All Blacks în a dua finală RWC consecutivă
Image source: 
www.rugbyworldcup.com

Noua Zeelandă și Australia se vor întâlni pentru prima oară în istorie în finala Cupei Mondiale la Rugby (RWC) după victoriile din semifinale împotriva Africii de Sud și respectiv Argentinei. All Blacks i-au învins pe Springboks cu 20 - 18, în timp ce Wallabies i-au depășit pe Pumas cu 29 - 15. 

În prima semifinală scorul arată mai echilibrat decât a fost meciul, în timp ce în cea de-a doua, dimpotrivă, dferența nu reflectă întocmai raportul de forțe. 

În timp ce All Blacks au dominat în majoritatea timpului, iar Springboks au fost nevoiți să se apere, Wallabies au profitat de greșelile făcute de Pumas care în prima jumătate a meciului s-au arătat copleșiți de ocazie, au făcut cadou primele două eseuri și l-au primit pe al treilea în inferioritate numerică. 

Neo-zeelandezii au dovedit obișnuita lor inventivitate când au balonul în mână, marcând două eseuri la colț, primul prin flankerul Jerome Kaino care a plonjat lângă fanion după o pasă excelentă a numărului 8, Kieran Read, iar al doilea prin aripa Beauden Barrett, care a plonjat tot la colț după o fază creată cu măiestrie de centrul Ma'a Nonu care a traversat în diagonală terenul, fixând apărarea adversă. 

Sud-africanii, care au condus la pauză cu 12 - 7, au petrecut majoritatea timpului în propriul teren apărându-se și doar arareori au amenințat terenul de țintă advers, așa încât răsturnarea scorului de după pauză era inevitabilă. 

În cea de-a doua semifinală, meciul a început prost pentru Pumas încă din primul minut când linia a II-a Rob Simmons a interceptat o pasă a mijlocașului la deschidere Nicolas Sanchez și a marcat între buturi după o cursă de 40 de metri, eseu transformat de mijlocașul la deschidere Bernard Foley.

Peste câteva minute, aripa Santiago Cordero a vrut să joace rapid la mână o lovitură de pedeapsă, dar a scăpat balonul înainte și din grămada ordonată rezultantă, mijlocașul la grămadă Will Genia a deschis rapid, Foley a dat o pasă sărită aripii Adam Ashley Cooper, complet decalat prin greșeala liniei de apărare argentiniene, care a marcat la colț.

O decizie de arbitraj discutabilă - eliminarea pe 10 minute a înaintașului linia a II-a Tomas Lavanini - i-a lăsat în inferioritate numerică pe Pumas și Wallabies au profitat, Ashley Cooper marcând al doilea eseu al său pe partea opusă. 

Argentienienii au ieșit deciși după pauză, au dominat pe înaintare și au redus scorul la 15 - 22. În minutul 71 s-a petrecut faza care le-a ucis orice speranțe: aripa Drew Mitchell a primit un balon pe partea stângă și s-a lansat într-o cursă trecând de patru adversari în diagonală după care a aruncat o pasă înspre colegul său Ashley Cooper, balonul atingând pământul, iar aripa australiană a marcat realizând un hat-trick de eseuri.

Foley a transformat și a adus scorul la 29 - 15, dar la reluare s-a văzut că pasa fusese înainte, iar argentinienii n-au mai avut forță nici fizică, nici psihică să mai remonteze handicapul în cele șapte minute rămase și, deși scorul la eseuri a fost 4 - 0, diferența de puncte nu refelectă întrutotul raportul de forțe din teren. 

Până la urmă, favoriții s-au calificat în finală, unde giganții emisferei sudice se vor întâlni pentru prima oară în acest stadiu al RWC, sâmbătă 31 octombrie de la 18 ora României, pe stadionul Twickenham din Londra.

Cu o zi înainte, de la ora 22 și pe același stadion se vor întâlni Africa de Sud și Argentina în meciul pentru locurile 3 - 4. 

Iată și un XV ideal personal al semifinalelor RWC:

1. Marcos Ayerza (Argentina)

2. Dane Coles (Noua Zeelandă)

3. Ramiro Herrera (Argentina)

4. Brodie Retallick (Noua Zeelandă)

5. Tomas Lavanini (Argentina)

6. Francois Louw (Africa de Sud)

7. Richie McCaw (Noua Zelandă)

8. David Pocock (Australia)

9. Will Genia (Australia)

10. Daniel Carter (Noua Zeelandă)

11. Drew Mitchell (Australia)

12. Ma'a Nonu (Noua Zeelandă)

13. Conrad Smith (Noua Zeelandă)

14. Adam Ashley Cooper (Australia)

15. Ben Smith (Noua Zeelandă)