Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua Zeelandă câștigă Cupa Mondială de Rugby pentru a treia oară

all_blacks_champions_2015.jpg

All Blacks
All Blacks câștigă Cupa Mondială pentru a treia oară și a doua oară consecutiv
Sursa imaginii: 
www.rugbyworldcup.com

Noua Zeelandă a câștigat Cupa Mondială la Rugby (RWC) învingând Australia în finală cu scorul de 34 - 17 (16 - 3 la pauză). Este pentru prima oară în istorie când o echipă câștigă RWC pentru a treia oară, All Blacks fiind și prima echipa care devine campioană mondială pentru a doua oară consecutiv.

Noua Zeelandă a marcat prin Nehe Milner Skudder, Ma'a Nonu și Beauden Barrett (eseuri), Daniel Carter (patru lovituri de pedeapsă, un drop-goal și două transformări) în timp ce pentru Australia a marcat prin David Pocock și Tevita Kuridrani (eseuri) și Bernard Foley (lovitură de pedeapsă și două transformări).  

All Blacks își datorează victoria evoluției superioare din prima jumătate a meciului când au dominat categoric reușind să conducă cu 16 - 3 la pauză, iar când Nonu a marcat cel de-al doilea eseu al lor ridicând scorul la 21 - 3 meciul părea terminat. 

Wallabies nu s-au lăsat învinși și au marcat două eseuri transformate revenind la 21 - 17 cu 15 minute înainte de final, într-o perioadă în care All Blacks evoluau în 14 prin eliminarea temporară a lui Ben Smith. 

Avea să fie însă maximum ce au putut face învinșii în finala de sâmbătă, pentru că în ultimul său meci sub culorile negre, Carter - omul meciului - a ruinat orice speranțe australiene, mai întâi prin extraordinarul drop-goal din minutul 70 și pe urmă lovitura de pedeapsă din minutul 75 de la 48 de metri. 

Eseul pe contra-atac din minutul 79 marcat de Barrett a constituit încununarea unui succes absolut meritat. 

A fost a opta finală RWC, în care s-au marcat cele mai multe puncte - 51 - și cele mai multe eseuri - cinci - și potrivit aprecierii comentatorilor de pe canalul britanic ITV, printre care foștii campioni mondiali, neo-zeelandezul Sean Fitzpatrick, australianul Michael Linagh și englezul Jonny Wilkinson, aceasta a fost cea mai bună finală RWC din istorie.

Acesta a fost ultimul meci în echipa națională jucat de Carter, Nonu, Conrad Smith și Keven Mealamu (Noua Zeelandă) ca și pentru Matt Giteau, Adam Ashley Cooper și Drew Mitchell (Australia).

Căpitanul All Blacks, Richie McCaw (34 de ani, 148 de selecții - record mondial) a refuzat la sfârșitul meciului să spună dacă se retrage sau nu din activitatea internațională.