Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cupa Mondială la Rugby 2015 - "cea mai bună din istorie"

david_pocock.jpg

David Pocock
Numărul 8 australian David Pocock a fost considerat de mulți drept jucătorul turneului
Sursa imaginii: 
Getty Images

Cupa Mondială la Rugby (RWC) 2015, încheiată cu victoria echipei Noii Zeelande, a fost cel mai mare turneu de acest fel de la debutul competiției în 1987 și potrivit multor experți și suporteri cel mai bun din istorie. Vânzările de bilete la cele 48 de meciuri au atins aproape 2,5 milioane de bilete - circa 98% din capacitate - iar finala dintre Noua Zeelandă și Australia a fost privită la televizor de 120 de milioane de persoane din lumea întreagă. 

Noua deținătoare a RWC, de fapt aceeași ca acum patru ani, Noua Zeelandă, s-a dovedit nu doar imbatabilă, dar a practicat un joc de un nivel extraordinar, făcându-i pe mulți comentatori să afirme că All Blacks din 2015 au fost cea mai bună echipă din istoria rugby-lui. 

Dacă All Blacks au câștigat pe merit, și finalista de anul acesta, Australia, s-a dovedit o echipă merituoasă, cu numeroși jucători de perspectivă, la fel ca și Africa de Sud clasată pe locul al treilea și Argentina, clasată a patra, într-o ediție dominată complet de echipele din emisfera sudică.

 Nivelul calitativ al jocurlor a fost sensibil mai ridicat decât la edițiile trecute ale RWC, iar diferența dintre echipele de vârf și cele din eșaloanele doi și trei s-a redus considerabil

"Dacă e să scot în evidență ceva care a făcut din aceasta cea mai bună RWC din istorie acela l-au reprezentat așa numitele “națiuni mici”. S-a dus de mult vremea meciurile terminate cu 100 de puncte diferență. Țări ca Japonia, Georgia sau România și-au anunțat venirea pe marea scenă a rugby-ului mondial." a declarat la RFI antrenorul sud-african al CSM Olimpia, Danie de Villiers. 

Echipa României - Stejarii - s-au întors cu o victorie, 17 - 15 cu Canada, după ce erau conduși la un moment dat cu 15 - 0, cea mai spectaculoasă revenire la scor din istoria RWC și au pierdut celelalte trei meciuri, cu Franța, Irlanda și Italia. 

RWC 2015 a prilejuit nu doar evoluții de excepție ale unor echipe, ci și performanțe individuale deosebite ale unor jucători, precum neo-zeelandezul Julian Savea, cel mai bun marcator de eseuri - opt în șapte meciuri, cel mai prolific marcator pe ansamblu, mijlocașul la deschidere argentinian Nicolas Sanchez, cu 98 de puncte, cele mai multe placaje, flankerul sud-african Francois Louw, 77, sau cea mai mare distanță parcursă cu balonul în brațe, aripa neo-zeelandeză Nehe Milner-Skudder, cu 561 metri.

Dar jucătorul care a reunit cele mai multe aprecieri ca cel mai bun al turneului este numărul 8 australian, David Pocock, care pe lângă faptul că este de departe pe primul loc în topul recuperatorilor de baloane de la adversar - 17, a marcat și trei eseuri și a fost alături de colegul său flanker Michael Hooper, sufletul echipei sale.

Succes enorm

RWC 2015 a constituit și un mare succes de public, pe lângă cei aproape 2,5 milioane de spectatori care au fost pe stadioane, sute de milioane au privit competiția la TV în lumea întreagă, iar audiența de 120 de milioane la finală este cea mai mare din 2014 încoace la un eveniment sportiv singular, după finala Cupei Mondiale la Fotbal.

Meciul Japonia - Samoa a fost privit în direct de un număr de 25 de milioane de japonezi - record de audiență la un meci de rugby televizat într-o singură țară.

Japonia a fost în mod clar revelația RWC 2015, mai ales prin victoria istorică, 34 - 32 în fața Africii de Sud și în 2019 va fi gazda RWC într-un sport care devine tot mai global.  

Iată și echipa ideală a campionatului, în variantă personală:

1. Campese Ma'afu (Fiji)

2. Agustin Creevy (Argentina)

3. Sekope Kepu (Australia)

4. Lood de Jager (Africa de Sud)

5. Sam Whitelock (Noua Zeelandă)

6. Francois Louw (Africa de Sud)

7. Richie McCaw (Noua Zeelandă)

8. David Pocock (Australia)

9. Gareth Davies (Țara Galilor)

10. Daniel Carter (Noua Zeelandă)

11. DTH Van Der Merwe (Canada)

12. Ma'a Nonu (Noua Zeelandă)

13. Conrad Smith (Noua Zeelandă)

14. Nehe Milner Skudder (Noua Zeelandă)

15. Joaquin Tuculet (Argentina)

REZERVE

16. Dane Coles (Noua Zeelandă)

17. Marcos Ayerza (Argentina)

18. Ramiro Herrera (Argentina)

19. Eben Etzebeth (Africa de Sud)

20. Schalk Burger (Africa de Sud)

21. Fourie du Preez (Africa de Sud)

22. Nicolas Sanchez (Argentina)

23. Ayumu Goromaru (Japonia)

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ