Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Carter desemnat cel mai bun jucător de rugby al anului 2015

daniel_carter.jpg

Daniel Carter
Daniel Carter câștigă a treia oară titlul de cel mai bun jucător de rugby al planetei
Sursa imaginii: 
Getty Images

Daniel Carter a fost desemnat cel mai bun jucător de rugby al anului 2015, la numai o zi după ce a câștigat Cupa Mondială (RWC) cu echipa sa, Noua Zeelandă. Carter a jucat sâmbătă ultimul său meci sub culorile All Blacks și va începe un nou contract la clubul francez Racing 92 Paris. 

Este pentru a treia oară, după 2005 și 2012 când Carter câștigă titlul de cel mai bun jucător din lume, o performanță pe care doar colegul și căpitanul său de echipă, flankerul Richie McCaw a realizat-o.

Cei nominalizați alături de el pentru titlu anul acesta au fost colegul său, aripa Julian Savea, cuplul australian din linia a III-a, Michael Hooper și David Pocock, galezul din linia a II-a, Alun Wyn Jones și mijlocașul la grămadă scoțian, Greig Laidlaw. 

În vârstă de 33 de ani, înalt de 1,78m și câtărind 96kg, Carter a fost declarat și jucătorul finalei RWC 2015 în care All Blacks au învins Australia cu 34 - 17, el marcând 19 puncte, din patru lovituri de pedeapsă, două transformări și un superb drop goal de la 40 de metri.

Acesta a fost al 112-lea și ultimul meci al său sub tricoul negru cu ferigă. El a jucat în majoritatea meciurilor pe post de mijlocaș la deschidere, dar a debutat pe 21 iunie 2003 în meciul împotriva Țării Galilor pe post de centru interior. 

Pe parcursul carierei sale internaționale el a marcat 1598 de puncte (record absolut) - 29 de eseuri, 293 de transformări, 281 de lovituri de pedeapsă și opt drop-goal-uri.

Carter este renumit pentru eleganța sa, pentru inventivitatea cu care creează situații de eseu pentru colegii săi, prin breșe în apărarea adversă, pentru piciorul său stâng necruțător și de asemenea prin placajele sale deși el are un fizic care nu iese în evidență în rugby-ul de azi, dominat chiar și pe liniile dinapoi de coloși. 

El a fost crescut de mic copil cu gândul că odată va deveni un mare mijlocaș la deschidere, tatăl său instalând în grădina casei buturi unde micuțul Dan își exersa lovitura de picior. 

Acum, Carter va începe o nouă carieră de club în Europa la Racing 92 Paris, unde, potrivit relatărilor va fi plătit cu aproape două milioane de euro pe an, față de aproape 47 de milioane de euro cât câștigă cel mai bine plătit fotbalist din lume, portughezul Cristiano Ronaldo de la Real Madrid. 

Nu este prima experiență a lui Carter în rugby-ul de club din Franța, el jucând în 2009 la Perpignan cu care a câștigat titlul de campion național.   

Iată lista completă a câștigătorilor titlurilor anul acesta:

Echipa anului: Noua Zeelandă

Jucătorul anului: Dan Carter (Noua Zeelandă)

Antrenorul anului: Michael Cheika (Australia)

Eseul anului: Julian Savea (Noua Zealandă) împotriva Franței, sferturi de finală RWC

Afirmarea anului: Nehe Milner-Skudder (Noua Zeelandă)

Jucătoarea anului: Kendra Cocksedge (Noua Zeelandă)

Jucătorul de rugby în 7 al anului: Wener Kok (Africa de Sud)

Jucătoarea de rugby în 7 a anului: Portia Woodman (Noua Zeelandă)

Arbitrul anului: Nigel Owens (Țara Galilor)