Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Richie McCaw, legendarul căpitan al All Blacks, s-a retras din rugby

mccaw.jpg

Richie McCaw
Richie McCaw este considerat unul din cei mai mari jucători de rugby din istorie
Sursa imaginii: 
http://www.radiolive.co.nz

Căpitanul echipei de rugby a Noii Zeelande, Richie McCaw, ș-a anunțat retragerea din rugby, după 148 de meciuri sub culorile All Blacks, dintre care 131 în calitate de căpitan, 111 dintre acestea câștigate. McCaw, care împlinește 35 de ani luna viitoare, a spus că intenționează să devină pilot de elicopter comercial. 

"Astăzi m-am gândit dacă e alegerea bună, dar eu îmi voi pune ghetele în cui după ce am realizat tot ce am putut visa vreodată despre acest joc", a anunțat McCaw într-o conferință de presă.

El s-a referit imediat la moartea marelui Jonah Lomu, internaționalul neozeelandez și prima mare cedetă a rugby-ului mondial, decedat ieri la vârstă de 40 de ani.

"Când am devenit All Black el era în echipă. Să joci cu el era uimitor. Îmi aduc aminte la primele meciuri când mă dădeam jos din autocarul echipei vedeam o mulțime de oameni îndreptându-se spre mine și mă gândeam ce grozav e să fii All Black, dar ei treceau pe lângă mine deoarece voiau să fie în preajma lui Jonah" a spus McCaw adăugând "sunt nenumărați oameni în jurul lumii csare sunt îndurerați de dispariția unui mare om". 

Anii au trecut de atunci, iar McCaw a devenit el însuși o legendă a jocului cu balonul oval, reușind să stabilească nu doar un record mondial de meciuri internaționale, ci și unul de meciuri în calitate de căpitan și de număr de meciuri câștigate - 111, un procentaj fenomenal de 89%.

N-au trecut decât trei săptămâni de când All Blacks au câștigat Cupa Mondială pentru a doua oară consecutiv și de data această cu McCaw la cârmă - performanță unică în istorie. De asemenea a fost declarat cel mai bun jucător din lume de trei ori, performanță realizată doar de colegul său Daniel Carter. 

"Ne va lipsi dar el trebuia să aleagă cel mai bun moment ca să se retragă și asta a făcut, pleacă de la vârf", a spus antrenorul All Blacks, Steve Hansen.

Pilot de elicopter

Majoritatea carierei sale el a jucat flanker pe partea deschisă, tricoul negru cu numărul 7 fiind practic proprietatea sa în ultimii 14 ani. 

La fel de bun în atac ca și în apărare, McCaw a fost prototipul înaintașului modern, cu o extraordinară știință a mânuirii balonului, a placajului, percuției și încetinirii atacurilor adverse, fiind acuzat spre sfârșitul carierei că s-a specializat în anti-joc subtil pe care arbitrii ezită uneori să-l penalizeze. 

El s-a dovedit un căpitan de nădejde, care și-a condus echipa - cea mai bună din lume - prin puterea exemplului.

Acum, fostul căpitan All Black intenționează să se dedice afacerilor și activităților de caritate.

"Sunt implicat cu compania Christchurch Helicopters, sunt niște oameni extraordinari și sunt entuziasmat de oportunitățile oferite de ei. Aviația e ceva ce mă pasionează, voi continua să zbor și să activez ca să-mi obțin licența de pilot comercial", a declarat McCaw.