Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara Saracens, debut victorios în rugby-ul european de club

timisoara_valladolid.jpg

Timișoara 36 Valladolid 18
Timișoara Saracens, în tricouri roșu și negru, au obținut o victorie cu bonus ofensiv în primul meci din grupă cu Valladolid
Sursa imaginii: 
Valladolid Rugby

RCM Timișoara Saracens și-a făcut debutul cu o victorie în competițiile inter-cluburi europene la rugby, invingând pe Valladolid Rugby din Spania cu 36 - 18. Timișorenii luptă pentru calificarea în Challenge Cup, competiția numărul doi a rugby-ului european de club. 

Echipa antrenată de neo-zeelandezul Grainger Haikell a marcat patru eseuri, două prin căpitanul echipei, numărul 8, Stelian Burcea, unul prinfalnkerul Vasile Rus și al patrulea prin aripa Stephen Shennan, obținând astfel punctul de bonus ofensiv, restul punctelor - două transformări și patru penalități fiind realizate de mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu.

Până acum România a fost reprezentată în Challenge Cup de Lupii București - o selecționată a celor mai buni jucători care evoluează în România, iar în ediția trecută de campioana Știința Baia Mare care a fost eliminată în barajul de calificare de campioana Rusiei, Enisei Krasnoyarsk.

Anul acesta formatul de calificare e lărgit, cu două grupe de patru echipe: Timișoara Saracens e în grupa A, alături de Mogliano Rugby (Italia), GD Direito (Portugalia) și Royal Kituro (Belgia), în timp ce în cealaltă grupă evoluează Femi-CZ Rugby Rovigo (Italia), Valladolid Rugby (Spania) Fiamme Oro Rugby Roma (Italia) și Heidelberger Ruder Klub (Germania).

Fiecare echipă dintr-o grupă joacă cu toate cele patru echipe din cealaltă grupă și la sfârșitul celor patru runde, câștigătoarele celor două grupe joacă o dublă manșă cu Rugby Calvisano sau o altă echipă desemnată de Federația Italiană de Rugby, respectiv cu Enisei Krasnoyarsk sau o altă echipă desemnată de Federația Rusă de Rugby.

Câștigătoarele celor două manșe de baraj se vor califica pentru ediția 2016 - 2017 a Cupei Challenge.  

Dominație engleză

Între timp, în runda a doua a competiției numărul 1 - Cupa Campionilor - toate cele șase echipe engleze reprezentate în competiție au obținut victorii.

Cea mai spectaculoasă este cea reușită de Wasps cu 32 - 6 și punct de bonus în fața triplei campioane a Europei, RC Toulon, în timp ce campionii Angliei și parteneri ai Timișoarei, Saracens, conduși la un moment dat cu 9 - 0, au învins în final cu 27 - 9 și punct de bonus în deplasare pe Ulster.

O victorie categorică tot în deplasare și tot cu punct de bonus au obținut și Leicester Tigers: 36 - 3 cu Treviso, în timp ce Bath au depășit acasă cu greu pe irlandezii de la Leinster 19 - 16.

Și Northampton Saints au învins în deplasare cu 26 - 15 pe Glasgow Warriors - campioana Guiness PRO12 - Liga Celto Italiană, iar Exeter Chiefs au obținut și ei bonusul ofensiv acasă după o victorie cu 34 - 19 în fața lui Brdeaux Begles.

Racing 92 Paris au învins în deplasare cu 29 - 12 pe galezii de Llenelli Scarlets și au încasat și bonusul ofensiv, în timp ce Stade Toulousain au trecut  cu greu de Oyonnax (cu Valentin Ursache intrat pe teren de pe banca de rezerve) cu 24 - 18.

Clermont Auvergne (finaliștii învinși de Toulon în ediția trecută) a depășit după un meci spectaculos pe galezii de la Swansea Ospreys cu 34 - 29 (scor la eseuri 4 - 4), iar meciul Stade Francais - Munster a fost amânat datorită evenimentelor tragice de la Paris din 13 noiembrie.

În Challenge Cup s -au înregstrat următoarele scoruri:

Cardiff Blues 20 Harlequins 32

La Rochelle 20 Gloucester 33

Agen 6 Edinburgh Rugby 27

Montpellier 64 Rugby Calvisano 0

Sale Sharks 27 Pau 20

Zebre Rugby 27 Worcester Warriors 8

Connacht Rugby 21 CA Brive 17

Castres Olympique (cu pilierul Mihăiță Lazăr intrat de pe banca de rezerve) 32 Newport Gwent Dragons 29

Grenoble 27 London Irish 20

Newcastle Falcons 55 Enisei Krasnoyarsk 7