Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timișoara Saracens câștigă campionatul României la rugby

Timișoara campioană

Timișoara Saracens a devenit campioana României la rugby învingând pe Știința Baia Mare cu 18 - 15 în finala Super Ligii CEC Bank. În meciul pentru locul trei CSM Olimpia București a învins pe Steaua cu 21 - 8.

Deși meciul a fost disputat pe stadionul Lascăr Ghineț din Baia Mare, oaspeții au început mai bine și după o dominare copioasă, aripa Stephen Shennan a intrat nestingherit în terenul de țintă unde a culcat balonul, eseul fiind transformat de mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu: Baia Mare 0 Timișoara 7. 

Momentul în care raportul de forțe s-a schimbat a fost în minutul 20 când linia a II-a de la Timișoara, Marian Drenceanu, a fost eliminat pe 10 minute pentru lovire cu cotul.

Băimărenii au profitat și au dominat pe înaintare, reușind să marcheze un eseu către sfârșitul perioadei de superioritate numerică, prin linia a II-a Marius Dănilă, eseu transformat de fundașul Luke Samoa: Baia Mare 7 Timișoara 7.

Chiar și după revenirea lui Drenceanu în teren inițiativa a continuat să aparțină Zimbrilor, care au marcat din drop goal, prin mijlocașul la deschidere Ratu Taniela: Baia Mare 10 Timișoara 7.

Timișoara a revenit în finalul primei jumătăți în atac și după un placaj fără brațe al gazdelor Calafeteanu a transformat lovitura de pedeapsă rezultantă, scorul la pauză fiind Baia Mare 10 Timișoara 10.

După pauză timișorenii și-au continuat dominarea și la scurt timp dup reluare aripa Tangimana Fonovai a finalizat în eseu o acțiune prelungită a echipei sale: Baia Mare 10 Timișoara 15.

Dominarea Timișoarei s-a concretizat apoi printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Calafeteanu la un placaj la gât asupra flankerului Daniel Ianuș: Baia Mare 10 Timișoara 18.

Ca și în prima parte, în ultimele 20 de minute Baia Mare a preluat inițiativa și a marcat un eseu prin aripa Cristian Diniș la o fază prelungită de atac a Zimbrilor, prilej cu care Fonovai a primit cartonaș galben pentru o brutalitate.

Profitând de superioritatea numerică Baia Mare a continuat să domine dar Luke Samoa a trimis de două ori în bară dn lovitură de pedeapsă, el ratând în total transformarea a patru penaliăți.

În ultimele minute de joc pilierul timișorean Gigi Militaru a primit un cartonaș galben pentru placaj înalt și într-un final dramatic Zimbrii au atacat dezlănțuit iar timișorenii s-au apărat eroic, dar au rămas în 13 când Samuel Mariș a primit și el cartonaș galben pentru lovire cu pumnul.

Cu toate eforturile, gazdele nu au reușit să schimbe scorul, în final Baia Mare 15 Timișoara 18.

Este a patra victorie a timișorenilor, antrenați de neo-zeelandezii Grainger Heikell și Sosene Anesi, în campionatul național, după cele din 1972, 2012 și 2013. Timișoara Saracens reușește astfel în 2015 un hat-trick de titluri după victoriile din Cupa Regelui și Cupa României, ambele împotriva eternior rivali din Maramureș.

"Băieții au arătat un suflet mare și tărie de caracter, cum a dovedit faptul că au jucat timp de 5 - 10 minute în 13, arătând că sunt adevărați campioni. O echipă mândră dar în același timp modestă, care merită lăudată pentru realizările din 2015", a declarat la RFI antrenorul Heikell.

Este pentru al șaptelea an consecutiv când una dintre cele două echipe câștigă titlul de campioană. Meciul s-a disputat din nou într-un decor dezolant, pe un stadion extrem de modest, în prezența a 2000 de spectatori. 

În finala mică, CSM Olimpia a învins Steaua cu 21 - 8 pe terenul acesteia, meciul de adio pentru antrenorul clubului municipal, sud-africanul Danie de Villiers.