Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara Saracens 45 Rovigo 13 în calificările Challenge Cup

timisoara_rovigo.jpg

Timișoara Saracens - Rovigo
Timișoara Saracens au obținut o victorie clară în fața unor tribune practic goale
Sursa imaginii: 
Danie de Villiers

Proaspeții campioni ai României la rugby, Timișoara Saracens, au învins la scor, 45 - 13, pe campionii Italiei, Rovigo Delta, într-un meci contând pentru turneul de calificare în Challenge Cup, competiția de club numărul 2 a Europei. Timișorenii au acum punctaj maxim, 10 puncte din două meciuri, în clasamentul uneia dintre cele două grupe de calificare.

Partida, disputată pe stadionul Dan Păltinișanu (capacitate 33000) în fața unor tribune aproape goale, a început în nota de dominare totală a gazdelor, care au reușit să marcheze nu mai puțin de cinci eseuri și să obțină punctul de bonus ofensiv până la pauză, câte două prin aripa Stephen Shennan și centrul Paula Kinikinilau și unul prin cealaltă aripă, Tangimana Fonovai, toate eseurile fiind transformate de mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu, are a mai adăugat și o penalitate. Scor la pauză Timișoara Saracens 38 Rovigo 6.

Până la pauză italienii nu au reușit să marcheze decât de două ori din lovitură de pedeapsă, iar după pauză au reușit să marcheze și primul eseu, transformat. 

Timișorenii au revenit în atac și au marcat al șaselea eseu tot printr-un jucător de pe liniile dinapoi provenind din emisfera sudică, mijlocașul la deschidere Jody Rose, Calafeteanu a transformt și și-a păstrat procentajul de 100% la lovituri de picior.

Partida a fost în continuare echilibrată în partea a doua, iar scorul nu s-a mai modificat: Timișoara Saracens 45 Rovigo Delta 13.

"Cea mai bună evoluție"

"Evoluția din primele 40 de minute a fost cel mai bun joc al Timișoarei pe care l-am văzut vreodată", a declarat la RFI Danie de Villiers, antrenorul echipei CSM Olimpia și fost antrenor al timișorenilor cu care a câștigat (ca adjunct) titlul în 2013.

"Rovigo a avut lovitura de începere, iar căpitanul, numărul 8, Stelian Burcea a prins balonul și a pătruns frontal, pasându-i lui Shennan care a marcat primul eseu. Asta a dat semnalul unei jumătăți de meci incredibile. Timișorenii i-au dominat pe italieni în toate compartimentele. Rovigo au fost buni cu balonul în mână, dar dezorganizați în apărare. Calitatea superioară a jocului și viteza timișorenilor au fost decisive. Partea a doua a fost dezamăgitoare din partea ambelor echipe, dar pe ansamblu Timișoara Saracens au avut o evoluție foarte bună", a mai spus tehnicianul sud-african.

Trebuie precizat că, deși Rovigo sunt campionii Italiei, cele mai bune echipe din peninsulă sunt Treviso și Zebre, francizele care concentrează cei mai buni jucători de acolo și evoluează în Guinness PRO12 - Liga celto-italiană. Treviso joacă anul acesta în Cupa Campionilor Europeni, iar Zebre în Challenge Cup. 

Acum, Timișoara Saracens conduc cu 10 puncte în grupă urmați de Direito (Portugalia) și Mogliano (Italia) cu câte 2 puncte și Royal Kituro (Belgia) cu un punct.

În alt meci disputat sâmbătă, Mogliano a pierdut pe teren propriu, 26 - 32, în fața lui Heidelberg, Fiamme Oro a învins pe Direito cu 17 - 10, iar Valladolid a învins categoric, 62 - 0 pe Royal Kituro.

Campionii României mai au două meciuri cu echipe din cealaltă grupă, cu Fiamme Oro Roma, pe 19 decembrie pe teren propriu, și cu campionii Germaniei, Heidelberger Ruderklub, pe 16 ianuarie în deplasare. 

Învingătorii din cele două grupe vor juca o dublă manșă cu Rugby Calvisano sau o altă echipă desemnată de Federația Italiană de Rugby și cu Enisei STM sau altă echipă desemnată de Federația Rusă de Rugby, învingătoarele celor două baraje fiind calificate în ediția 2016 - 2017 a Challenge Cup.

Între timp, Enisei STM a obținut o victorie istorică, 10 - 7 la Krasnoyarsk împotriva francezilor de la Brive în ediția de debut a Cupei Challenge pentru campionii Rusiei.

Debut Dan Carter

În celelalte meciuri din Challenge Cup s-au înregistrat rezultatele:

Worcester Warriors 22 Gloucester Rugby 34

SU Agen 20 FC Grenoble 40

Cardiff Blues 37 Montpellier 27

Connacht Rugby 25 Newcastle Falcons 10

La Rochelle 27 Zebre 19

Newport Gwent Dragons 22 Perpignan 0

Castres Olympique 10 Sales Sharks 17

Calvisano (unde s-a transferat recent Florin Vlaicu, recordmanul punctelor marcate pentru naționala României) 10 Stade Francais 50

London Irish 38 Edinburgh Rugby 6

În Cupa Campionilor, jucătorul numărul 1 al anului 2015, mijlocașul la deschidere neo-zeelandez Dan Carter a debutat victorios cu echipa sa Racing 92 Paris în meciul cu Northampton Saints, 33 - 3, transformând trei eseuri, din totalul de cinci marcate de echipa sa.

Campionii Angliei, Saracens Londra, continuă să fie singura echipă neînvinsă din marile ligi europene, după o victorie confortabilă în deplasare, 45 - 10 împotriva codașei din TOP14, Oyonnax, care a încput meciul cu pilierul Horațiu Pungea și cu flankerul Valentin Ursache în echipă.

În meciul dintre campioanele Europei ultimelor cinci ediții Toulon (1013, 2014, 2015) contra Leinster (2011, 2012), echipa de pe coasta Mediteranei a învins cu 24 - 9, în care singurele două eseuri au fost marcate de flankerul Steffon Armitage.

Cvadrupla campioană a Europei, Stade Toulousain a suferit cea mai severă înfrângere din istoria participărilor sale la cupele europene, 0 - 38 la Belfast în fața lui Ulster, în timp ce finalista de anul acesta atât a Cupei Campionilor cât și a Campionatului Franței, Clermont Auvergne a pierdut cu 14 - 31 în fața lui Exeter Chiefs, după ce conducea la un moment dat cu 14 - 3.

În celelalte meciuri:

Glasgow Warriors 43 Llanelli Scarlets 6

Benetton Treviso 17 Stade Francais 50

Swansea Ospreys 19 Bordeaux Begles 16 

Munster 19 Leicester Tigers 31

Wasps 23 Bath 25