Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2015 - un an de excepție pentru rugby-ul mondial

romania_canada.jpg

România - Canada
Leicester 6 octombrie 2015: România învinge Canada cu 17 - 15 după ce era condusă cu 15 - 0 în minutul 50
Image source: 
Petru Clej

Anul 2015 a fost unul extrem de fast pentru rugby-ul mondial, anul în care Cupa Mondială (RWC 2015) a fost câștigată de Noua Zeelandă pentru a treia oară și când jocul cu balonul oval a făcut un mare pas către globalizare. Echipa României - Stejarii - s-a întors cu o victorie de la RWC dar pe ansamblu nu a făcut mari progrese în 2015. 

RWC 2015 disputată în Anglia între 18 septembrie și 31 octombrie a fost calificată aproape unanim drept "cea mai bună din istorie", nu doar datorită numărului record de spectatori care au asistat pe stadioane la cele 48 de meciuri - aproape 2,5 milioane, dar și pentru spectaculozitatea majorității meciurilor și a progresului sensibil înregistrat de națiunile din eșaloanele 2 și 3 ale rugby-ului mondial.

All Blacks au fost prima echipă care a câștigat RWC pentru a treia oară în istorie, învingând în finală Australia cu 31 - 17, în timp ce Africa de Sud a trecut de Argentina cu 24 - 13 în meciul pentru locul al treilea, confirmând dominația emisferei sudice în rugby-ul mondial.

Dar RWC a însemnat și victoria istorică, 34 - 32 înregistrată de Japonia în fața Africii de Sud, ca și calificarea directă pentru prima oară la viictoarea RWC din Japonia în 2019 a Georgiei, care s-a clasat pe locul al treilea în grupa preliminară după victorii împotriva Tongăi și a Namibiei.

Tot o premieră a fost eșecul țării gazdă - Anglia - de a trece de grupele de calificare după înfrângeri în fața Australiei și a Țării Galilor, deși acest lucru nu pare să fi avut vreun efect semnificativ asupra popularității competiției. 

Stejarii stagnanți

Stejarii au câștigat un singur meci în grupa D, cu Canada, 17 - 15, după ce erau conduși cu 15 - 0 în minutul 50, cea mai mare răsturnare de scor din istoria RWC.

În rest, ei au pierdut meciurile împotriva Franței, 11 - 38, Irlandei 10 - 44 (pe stadionul Twickenham în fața unei asistențe record mondial la RWC - 89237 de spectatori) și Italiei 22 - 32, meci care a decis calificarea directă a Squadrei Azzura la RWC 2019, în dauna Stejarilor.

În 2015 Stejarii au jucat 12 meciuri test, dintre care au câștigat șase și au pierdut șase, terminând anul exact pe aceeași poziție în clasamentul World Rugby - 17 - ca și anul trecut. 

Echipa Republicii Moldova - Haiducii - a jucat în Cupa Europei grupa 1B (o divizie sub cea din care fac parte Georgia, România și Rusia) și se luptă pentru promovare în 2016 cu Belgia și Ucraina. 

În celelalte campionate pe glob - Turneul celor Șase Națiuni victoria a revenit Irlandei, Rugby Championship a fost câștigat de Australia, iar campionatul națiunilor Pacificului a fost câștigat de Fiji.

Recunoașterea Argentinei și Japoniei

În ceea ce privește competițiiile de club, Toulon a câștigat pentru a treia oară consecutiv Cupa Campionilor Europeni, în timp ce Highlanders din Noua Zeelandă au câștigat Super Rugby, competiția echivalentă din emisfera sudică. 

În Franța campionatul s-a încheiat cu victoria Stade Francais, în Anglia au câștigat Saracens în timp ce Guinness PRO12 - liga celto-italiană - a fost câștigată de Glasgow Warriors.

În rugby-ul de club românesc sezonul a fost dominat de Timișoara Saracens care au câștigat nu doar Super Liga CEC Bank, dar și Cupa Regelui și Cupa României și sunt calificați pentru o dublă manșă de baraj care le poate asigura participarea pentru prima oară în Cupa Challenge (competiția numărul 2 a Europei). 

Anul 2016 va fi unul olimpic, în care rugby-ul (varianta în 7) își va face reapariția la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după o absență de 92 de ani. 

Între timp, numeroși jucători de emisfera sudică, în frunte cu cel mai bun rugbist al anului 2015, neozeelandezul Dan Carter, proaspăt retras din activitatea internațională, au luat drumul cluburilor din Europa, contribuind la o spectaculozitate sporită a rugby-ului pe vechiul continent.

Iar în Super Rugby numărul echipelor a fost mărit de la 15 la 18, pentru prima oară din 2016 evoluând o echipă din Argentina - Jaguares și una din Japonia - Sunwolves, alături de cele din Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud, confirmând recunoașterea deplină a progreselor înregistrate de cele două țări.

Echipa anului

În încheiere, iată echipa ideală a anului 2015 în viziune personală:

1. Marcos Ayerza (Argentina)

2. Dane Coles (Noua Zeelandă)

3. Sekope Kepu (Australia)

4. Lood de Jager (Africa de Sud)

5. Eben Etzebeth (Africa de Sud)

6. Jerome Kaino (Noua Zeelandă)

7. Richie McCaw (Noua Zeelandă)

8. David Pocock (Australia)

9. Fourie Du Preez (Africa de Sud)

10. Daniel Carter (Noua Zeelandă)

11. DTH Van der Merwe (Canada)

12. Ma'a Nonu (Noua Zeelandă)

13. Conrad Smith (Noua Zeeladă)

14. Santiago Cordero (Argentina)

15. Ayumu Goromaru (Japonia)

-----------------------------------------------

16. Bismark Du Plessis (Africa de Sud)

17. Campese Ma'afu (Fiji)

18. Davit Zirakashvili (Georgia)

19. Paul O'Connell (Irlanda)

20. Michael Hooper (Australia)

21. Aaron Smith (Noua Zeelandă)

22. Nicolas Sanchez (Argentina)

23. Julian Savea (Noua Zeelandă)

Invit cititorii să facă propunere alternative pentru această echipă ideală. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ