Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby de club: Saracens domină în Anglia, luptă strânsă în Franța

saracens_leicester_gramada.jpg

Saracens - Leicester
Saracens (în roșu și negru) s-au impus pe înaintare în fața lui Leicester Tigers
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Saracens continuă seria victoriilor în campionatul de rugby al Angliei, Aviva Premiership, în timp ce în campionatul Franței - TOP14 - șapte echipe din 14 luptă cu șanse pentru titlu. La fel de echilibrată este și cea de-a treia mare competiție de club din Europa, Guinness Pro12 - Liga Celto-italiană. 

Pe stadionul Allianz Park din nordul Londrei, pe o ploaie persistentă și rafale de vânt Saracens au învins pe Leicester Tigers cu 26 - 6, victorie cu bonus, cu patru eseuri dintre care treide penalizare - record pentru Aviva Premiership.

În prima jumătate a meciului, Leicester, care sunt cea mai titrată echipă de club din Anglia cu 10 campionate câștigate și două Cupe ale Europei, au avut vântul în spate dar nu au reușit decât să limiteze proporțiile scorului: 6 - 7, eseul de penalizare fiind acordat pentru prăbușirea unui maul rulant al Sarazinilor care se îndrepta vertiginos către butul Tigrilor.

După pauză, jocul a avut sens unic, Saracens marcând repede un eseu aproape identic cu primul, de data aceasta Tigrii nemaireușind nici măcar să prăbușească maul-ul rulant.

Ultimele două eseuri de penalizare au venit după grămezi la cinci metri prăbușite intenționat de Leicester, o echipă altfel cunoscută pentru soliditatea înaintării sale.

Saracens - campionii en titre ai Angliei - obțin cea de-a opta victorie consecutivă din opt meciuri în actuala ediție a Aviva Premiership (din totalul de 22 de runde), desprinzându-se la șase puncte față de a doua clasată, Exeter Chiefs, care au pierdut în deplasare, 3 - 8, în fața lui Northampton Saints. 

Dacă luăm în considerare și cele patru victorii din patru meciuri disputate în Cupa Campionilor Europeni, Saracens au 12 victorii din 12 meciuri disputate în acest sezon, singura echipă neînvinsă în rugby-ul de club european.

Harlequins  au profitat de înfrângerea Tigrilor și au trecut pe locul al treilea, la nouă puncte de Saracens, după o victorie în deplasare, 24 - 20, împotriva lui Worcester Warriors.

În celelalte meciuri, Newcastle Falcons au obținut prima victorie în acest campionat, 19 - 14 împotriva lui Bath Rugby, vicecampionii de anul trecut, Gloucester Rugby au învins pe London Irish (care cad pe ultimul loc) cu 27 - 14, iar Sale Sharks (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș în echipă) au învins pe Wasps cu 15 - 9. 

Aglomerație la vârf

În Franța, campionii en titre, Stade Francais, au învins in extremis, 18 - 17, printr-un eseu marcat cu trei minute înainte de final pe liderii actuali, Stade Toulousain.

Racing 92 Paris au învins pe Bordeaux Begles cu 23 - 18, 13 puncte fiind marcate pentru parizieni din lovituri de picior de jucătorul numărul unu al anului 2015, mijlocașul la deschidere neo-zeelandez Dan Carter.

Finaliștii campionatului de anul trecut, Clermont Auvergne, au învins în deplasare cu 33 - 16 pe codașii clasamentului, SU Agen, în timp ce Galacticii de la Toulon au depășit pe Pau cu 21 - 17 într-un meci în care s-au aflat pentru prima dată față în față ca adversari pe Ma'a Nonu și Conrad Smith (care a marcat și un eseu) - perechea de centri All Blacks care deține recordul mondial al aparițiilor împreună.

Grenoble au învins la scor, 42 - 17 pe Oyonnax (cu flankerul Valentin Ursache în echipă), La Rochelle Atlantique au învins pe Castres Olympique (cu pilierul Mihăiță Lazăr intrat de pe banca de rezerve) cu 25 - 21, în timp ce CA Brive au reușit o victorie la limită, 19 - 18, în fața lui Montpellier Herault.

După runda a 12-a (din 26) trei echipe - Racing, Clermont și Tolouse se află la egalitate în frunte cu 38 de puncte, urmate de Toulon 36 de puncte, Bordeaux 33 de puncte, Brive și Montpellier, ambele cu 32 de puncte.

Derby-uri regionale

În Guinness PRO 12 a fost runda derby-urilor regionale, în care Cardiff Blues au învins cu 29 - 27 pe rivalii galezi, liderii campionatului, de la Llanelli Scarlets, în timp ce în celălalt meci inter-galez, Swansea Ospreys (cu pilierul moldovean Victor Arhip în echipă) au trecut de Neport Gwent Dragons cu 12 - 7.

În derby-urile inter-irlandeze, Leinster au depășit pe Connacht cu 13 - 0, în timp ce Munster au învins în deplasare cu 9 - 7 pe Ulster. 

Cupa 1872 care e atribuită învingătoarei celui mai vechi meci inetrcluburi din istorie a fost câștigată de Edinburgh Rugby, care au învins pe campionii en titre Glasgow Warriors cu 14 - 11, după ce în primul meci inter-scoțian tot echipa din capitală câștigase cu 23 - 11.

De remarcat că meciul a avut loc pe stadionul Murrayfield din Edinburgh, ca și săptămâna trecută, deoarece terenul din Glasgow a fost inundat de ploi, iar numărul spectatorilor a fost limitat la maximu 8000, deși capacitatea este de 67800, deoarece organizatorii nu au avut suficienți oameni de ordine pentru a asigura securitatea spectatorilor.

În sfârșit, în derbiul italian, Zebre au învins în deplasare, 18 - 8, pe Treviso, după ce câștigaseră săptămâna trecută cu 28 - 25, reușind să treacă pe locul 10 în clasament, înaintea lui Newport Gwent Dragons, Treviso rămânând pe utimul loc.

În fruntea clasamentului după 11 runde din 22 rămân Llanelli Scarlets, urmați de Leinster  (un joc mai puțin), Connacht, Edinburgh, Munster și Ulster, cele șase echipe fiind înșirate pe distanța a patru puncte.

Miercuri 6 ianuarie are loc derbiul camponatului Italiei, Eccelenza, între Calvisano (care speră să poată folosi noua pereche de mijlocași Florin Surugiu - Florin Vlaicu, recent transferați) - Rovigo (campionii en titre).