Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara Saracens trec neînvinși de grupele Challenge Cup

timisoara_heidelberg.jpg

Timișoara - Heidelberg
Timișorenii au învins pe Heidelberg cu 10 - 3 după un meci disputat și fără prea mari virtuți tehnice
Sursa imaginii: 
Tobias Keil

Timișoara Saracens au terminat neînvinși în grupa preliminară pentru calificarea în Cupa Challenge (competiția europeană de rugby numărul 2) ediția 2016/2017. Campionii României vor juca o dublă manșă împotriva campionilor Rusiei, Krasnîi Yar sau a unei echipe din Italia (Calvisano sau altă echipă desemnată de Federația italiană) pentru obținerea unui loc calificativ.

În ultimul meci disputat în deplasare pe terenul campionilor Germaniei, Heidelberger Ruderklub, timișorenii au învins cu 10 - 3 (același scor la pauză) prine eseul marcat pe contra-atac de aripa Viliami Moala, ese transformat de mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu, care a mai transformat și o lovitură de pedeapsă. 

Campionii României au dominat mai ales pe înaintare dar nu au reușit să concretizeze numeroasele faze în 22-ul advers într-un meci de o calitate mediocră în fața unei echipe formate predominant din amatori. 

Timișoara Saracens au terminat pe primul loc în grupă cu 19 puncte din 20 posibile, după ce în primele trei meciuri ănvinseseră pe Valladolid cu 36 - 18, cu 45 - 13 pe Rovigo și cu 35 - 14 pe Fiamme Oro Roma, toate trei victorii cu bonus ofensiv.

În cealaltă grupă deznodământul va veni doar sâmbăta viitoare când campionii Italiei, Rovigo (care au depășit sâmbătă pe Mogliano cu 32 - 13) întâlnesc în deplasare pe campionii Belgiei, Royal Kituro, codași în celaltă grupă, în fața cărora au nevoie de o victorie cu bonus și la o diferență de 42 de puncte pentru a-i depăși în clasament pe Heidelberg. 

Între timp, în Challenge Cup ediția 2015/2016, ajunsă la a cincea rundă a grupelor preliminare, Enisei STM Krasnoyarsk (care a eliminat anu trecut în calificări pe Știința Baia Mare) a obținut a doua victorie învingând pe Newcastle Falcons cu 24 - 7.

Calvisano (cu Florin Vlaicu în echipă dar fără Florin Surugiu, recent transferat și care nu are drept de joc pentru cupele europene) a jucat pe teren propriu cu Montpellier, pierzând cu 7 - 47.  

Primele calificate în sferturi

În Challenge Cup se cunoaște deja prima calificată în faza sferturilor de finală - campionii de anul trecut, Gloucester Rugby - învingători cu 20 - 10 în fața celor de la La Rochelle, ei sunt pe locul I în grupa a patra cu 21 de puncte și nu mai pot fi ajunși. 

Și Harlequins s-au calificat după cea de-a cincea victorie consecutivă cu bonus ofensiv, 34 - 26 în fața lui Cardiff Blues, dar nu fără emoții, după cce conduceau cu 28 - 0 la pauză, iar galezii au revenit la 26 - 31 cu 10 minute înainte de final. 

În meciul Brive - Connacht, gazdele au obținut victoria cu ultima lovitură a meciului, o penalitate transformată de Thomas Laranjeira (a șaptea în acet meci) care a stabilit scorul final la 21 - 18. 

În celelalte meciuri:

Edinburgh Rugby 23 Agen 0

Newport Gwent Dragons (și ei calificați, cu 20 de puncte în clasament) 31 Castres Olympique (fără pilierul Mihăiță Lazăr) 18

Pau 3 Sale Sharks (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș în echipă) 27

Worcester Warriors 15 Zebre 22 

London Irish 18 Grenoble 28

Toulon - victorie in extremis

În Cupa Campionilor Europeni de asemenea se cunoaște prima calificată - Saracens, campionii Angliei au învins pe Ulster cu 33 - 17 și au 24 de puncte din 25 posibile, nemaiputând fi ajunși în fruntea grupei I.

Cum Saracens vor juca sfertul de finală pe teren propriu, ei fac demersurile pentru a mări provizoriu capacitatea stadionului Allianz Park din nordul Londrei de la 10000 la 15000, capacitatea minimă cerută de organizatorii competiției pentru această fază.

În aceeași grupă, Oyonnax (cu linia a II-a Valentin Ursache intrat de banca de rezerve) au obținut o victorie de prestigiu cu bonus, 32 - 14, în fața cvadruplilor campioni ai Europei, Stade Toulousain. 

Calificați în sferturi sunt și Leicester Tigers, învingători detașați în grupa a patra, după victoria la scor, 47 - 7, în fața celor de la Benetton Treviso.

Și liderii campionatului Franței, Racing 92 Paris, s-au calificat în sferturi după cea mai categorică victorie din această ediție a Cupei Campionilor, 64 - 14 (9 - 2 la eseuri) împotriva liderilor Guinness Pro 12 - Liga celto-italiană - Llanelli Scarlets.

Swansea Ospreys au creat surpriza rundei, învingând pe vicecampionii Europei și ai Franței, Clermont Auvergne cu 21 - 13, după ce erau conduși la pauză cu 13 - 6 și l-au pierdut imediat după reluare pe mijlocașul lor la deschidere, Dan Biggar, considerat cel mai bun jucător pe acest post în emisfera nordică la ora actuală.

Înlocuitorul acestuia, Sam Davies, a evoluat însă fără complexe, transformând patru lovituri de pedeapsă și adăugând și un drop goal și contribuind astfel din plin la o victorie faimoasă.

În aceeași grupă Bordeaux Begles (echipa unde va evolua din sezonul viitor Cobîlaș) i-au învins pe Exeter Chiefs cu 34 - 27 (5 - 3 la eseuri). 

Campionii en-titre ai Europei, Toulon, au obținut victoria în ultimul minut de joc - 15 - 11 cu Wasps - printr-un eseu marcat de aripa australiană Drew Mitchell, celălalt eseu fiind opera mijlocașului la deschidere australian, Quade Cooper. 

Victorie în ultima fază a meciului au obținut și Northampton Saints, 19 - 15 cu Glasgow Warriors, printr-un eseu marcat de tânărul de 19 ani Harry Mallinder, fiul antrenorului principal al echipei, Jim Mallinder.

În celelate meciuri, s-au înregistrat scorurile:

Munster 26 Stade Francais 13

Leinster 25 Bath 11

Atât în Cupa Campionilor cât și în Challenge Cup se califică în sferturile de finală echipele clasate pe primul loc în cele cinci grupe, precum și cele mai bine trei clasate de pe locul al doilea.

Meciurile ultimei runde a grupelor din Cupa Campionilor și Challenge Cup se desfășoară vinerea, sâmbăta și duminica viitoare.