Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toulon - Galacticii - vor să joace în Campionatul Angliei la rugby

toulon.jpg

RC Toulon
La Toulon s-au adunat vedete ale rugby-ului din lumea întreagă
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO BERTRAND LANGLOIS

Rugby Club Toulon (RCT) a depus a cerere de aderare la Aviva Premiership, prima ligă a Angliei, în urma unui conflict prelungit  cu Liga Națională de Rugby. Președintele RCT, Mourad Bodjellal este nemulțumit mai ales de regulile financiare impuse echipelor din TOP 14, prima ligă a Franței.

Unul dintre punctele contencioase este plafonarea fondului de salarii pentru jucători la 10 milioane de euro pe sezon, în timp ce în Aviva Premiership acest fond, plafonat până acum la 5,1 milioane de lire (6,5 milioane euro) va crește simțitor în următorii ani, mai întâi la £6,5m (8,5 milioane euro) anul viitor, iar în anul următor la £7m (9,1 milioane euro).

De asemenea, Boudjellal este deranjat de regula introdusă vara trecută care include bonus-urile în fondul de salarii dacă acestea depășesc 10% din salariul de bază al jucătorilor.

Toulon a adunat în ultimii ani vedete din lumea întreagă, de regulă jucători de peste 30 de ani din emisfera sudică, ceea ce le-a atras denumirea de "Galactici" ai rugby-ului.

La ora actuală joacă sub tricoul roș-negru neozeelandezul  Ma'a Nonu, australienii Quade Cooper, Matt Giteau și Drew Mitchell, sudafricanii Brian Habana, Duane Vermeulen și Juan Smith, argentinianul Juan Martin Fernandez Lobbe, englezii Steffon și Delon Armitage, galezul Leigh Halfpenny, americanul Samu Manoa, georgianul Mamuka Gorgodze și mulți alții. 

Rezultatele nu au întârziat: Touon au câștigat Cupa Campionilor Europeni în ultimii trei ani și au fost campioni ai Franței în 2014, iar în competițiile europene sunt neînvinși acasă în 19 partide, adică în toate meciurile disputate pe Stade Mayol.

Boudjellal, un milionar proprietar al editurii Soleil care publică benzi desenate, a declarat cotidianului l'Equipe că primirea lui Toulon în Aviva Premiership ar aduce valoare adăugată competiției.

"Este prea devreme să dăm un răspuns oficial" a declarat agenției PA News un purtător de cuvânt al Aviva Premiership, "dar vom face asta la timpul potrivit. Acest lucru arată atractivitatea rugby-ului din Premiership".

Solicitarea RCT va avea destule dificultăți să fie aprobată, pentru că fiind vorba de o competiție transfrontalieră ar trebui să întrunească atât avizul federației engleze, Rugby Football Union, cât și al Federației Franceze de Rugby.

Aviva Premiership are 12 cluburi, în timp ce în TOP14 joacă 14 cluburi, în sistemul sezon regulat - fiecare cu fiecare și apoi play off, primele patru echipe în Anglia, primele șase în Franța. 

În pofida dificultăților, Boudjellal, fiul unui un musulman de origine algeriană și al unei creștine de origine armeană, nu se va lăsa cu una cu două, el fiind vestit pentru ambiția sa nelimitată, dar și posesorul unei guri slobode.

El a preluat Toulon în 2006 și a transformat total clubul de la Mediterană, Galacticii devenind prima super-echipă din emisfera nordică.