Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci echipe engleze și trei franceze în sferturile Cupei Campionilor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Faza grupelor din competițiile europene intercluburi la rugby s-a încheiat cu calificarea a cinci echipe din Anglia și trei din Franța în sferturile de finală ale Cupei Campionilor în timp ce în Challenge Cup s-au calificat patru echipe din Anglia, două din Franța și câte una din Irlanda și Țara Galilor. Sferturile de finală vor avea loc în perioada 7 - 10 aprilie.

Dacă anul trecut toate cele patru echipe franceze calificate au beneficiat de avantajul terenului propriu în meciurile din sferturile de finală, anul acesta trei echipe engleze și una franceză vor pleca cu acest avantaj în Cupa Campionilor.

Saracens, care sunt campionii en titre ai Angliei și lideri în Aviva Premership, au confirmat că sunt echipa numărul 1 a Europei la momentul actual, învingând pe Stade Toulousain - cvadrupli câștigători ai Cupei Campionilor - cu 28 - 17 chiar pe terenul acestora. 

Scorul la eseuri, 3 - 1 pentru Toulouse este înșelător, căci Saracens au condus din start și până la final, iar gazdele nu s-au aflat decât de patru ori în 22-ul advers și au marcat de trei ori.  

Sarazinii au dominat permanent pe înaintare forțându-i pe Toulouse să greșească frecvent și să fie penalizați, greșeli concretizate pe tabela de marcaj în 18 puncte din șase lovituri de pedeapsă.

Meciul a avut și un moment antologic, când mijlocașul la deschidere al lui Saracens, Owen Farrell, a intrat nestingherit în butul advers cu balonul în brațe și l-a scăpat când se pregătea să-l culce, fază calificată de presă drept "ratarea anului".  

Saracens au terminat însă neînvinși faza grupelor preliminare, cu șase victorii din șase meciuri, singură echipă neînvinsă în Cupa Campionilor, în timp ce Leicester (21 - 36 cu Stade Francais, campionii Franței, care au obținut astfel și ei calificarea de pe locul al doilea în grupă) și Racing Paris (5 - 22 cu Glasgow Warriors) au suferit prima lor înfrângere în competiția de anul acesta, ei având însă asigurată calificarea în sferturi și avantajul terenului propriu. 

Wasps au reușit să se claseze pe primul loc în grupă după o victorie netă cu bunct de bonus, 51 - 10 în fața irlandezilor de la Leinster, dar din aceeași grupă campionii en titre ai Europei, Racing Club Toulon, s-au calificat in extremis, învingând în deplasare cu 19 - 14 pe Bath.

La scorul de 16 - 14 pentru Toulon în minutul 73, mijlocașul la deschidere al lui Bath, George Ford, a ratat o lovitură de pedeapsă care ar fi adus echipa sa în avantaj, pentru ca în minutul 76, fundașul James O'Connor să transforme el o lovitură de pedeapsă și să aducă victoria "Galacticilor".

Final incredibil în grupa a doua, unde Exeter Chiefs s-au calificat la egalitate de puncte, dar diferență superioară între punctele marcate și cele primite în dauna lui Swansea Ospreys (-3 față de -4!!!!) după victoria cu 33 - 17 în ultimul meci în fața galezilor.

În celălalt meci din grupă, Clermont au fost învinși cu 37 - 28 pe teren propriu de Bordeaux Begles, după ce conduceau cu 28 - 21 în minutul 63 și în care mijlocașul lor la grămadă Morgan Parra a jucat la mână o lovitură de pedeapsă din fața buturilor în ultimul minut de joc, în loc să opteze pentru transformare care ar fi adus echipei sale calificarea!!!

În celelalte meciuri Ulster 56 Oyonnax (cu flankerul Valentin Urasche titular și pilierul Horațiu Pungea intrat după pauză) 3, Llanelli Scarlets 10 Northampton Saints 22, Benetton Treviso 5 Munster 28.

Iată programul complet al sferturilor de finală ale Cupei Campionilor (meciurile se dispută e terenurile primelor echipe)

Saracens - Northampton Saints

Leicester - Stade Francais

Racing 92 Paris - Toulon

Wasps - Exeter Chiefs

Meciurile au loc în zilele de 8, 9, 10 aprilie. 

Gloucester tot în frunte

În Cupa Challenge (competiția numărul 2 a Europei) tot o singură echipă a terminat faza grupelor neînvinsă - Gloucester Rugby, câștigătorii de anul trecut, învingători și ei in extremis ,14 - 11, cu italienii de la Zebre.

La scorul de 11 - 11 în minutul 73, mijlocașul la deschidre al lui Zebre, Kelly Haimona a ratat transformarea eseului abia marcat de echipa sa, în timp ce două minute mai târziu omologul său Billy Burns a transformat o lovitură de pedeapsă, iar cu două minute înainte de final Haimona a ratat și o lovitură de pedeasă care ar fi adus egalitatea pe tabela de marcaj.

Francezii de la Grenoble vor beneficia și ei e avantajul terenului propriu după victoria cu punct de bonus, 34 - 23, în fața lui Edinburgh Rugby. 

Deși învinși în ultimul meci (9 - 42 cu Montpellier, care s-au calificat și ei de pe locul doi în grupă), după ce acumulaseră maximum de puncte până atunci (cinci victorii cu punct de bonus), Harlequins vor juca în sferturi împotriva celor de la London Irish (31 - 17 în deplasare cu Agen).

Și tot pe teren propriu vor juca și Sales Sharks (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș intrat după pauză) după victoria cu 38 - 5 împotriva lui Newport Gwent Dragons (calificați și ei de pe locul al doilea). 

În sfârșit Connacht au terminat învingători în grupa I după o victorie cu rușii de la Enisei STM, 47 - 5. Trebuie subliniată evoluția meritorie a lui Enisei, care au învins acasă pe Newcastle și Brive și înfrângerea lor pe teren propriu în fața lui Connacht le-a oferit irlandezilor calificarea.

În celelalte meciuri Cardiff au învins cu 74 - 6 pe Calvisano ( Vlaicu a marcat singurele puncte ale echipei sale din două lovituri de pedeapsă), Castres 24 Pau 7, La Rochelle 35 Worcester 11, Newcastle 27 Brive 23.   

Iată programul complet al sferturilor de finală care se joacă pe terenul primelor echipe:

Gloucester Rugby - Newport Gwent Dragons

Harlequins - London Irish

Sale Sharks - Montpellier

Grenoble - Connacht Rugby

Meciurile au loc în zilele de 7, 8, 9 și 10 aprilie.

Se cunoaște și ce-a de-a doua echipă din grupele eliminatorii ce va juca în dubla manșă de baraj pentru calificarea în Cupa Challenge, ediția 2016 - 2017, Rovigo Delta, care a învins în ultimul meci pe Royal Kituro din Belgia cu 62 - 0.

Campionii Italiei se alătură campionilor României, Timișoara Saracens, și vor juca în aprilie împotriva campionilor Rusiei, Krasnîi Yar și a lui Calvisano sau a altei echipe desemnate de Federația Italiană de Rugby.