
Sport
Stejarii - victorie netă în fața Portugaliei în noul sezon internațional
vlad_nistor.jpg

Desfăurat pe Cluj Arena, meciul a început în nota de dominare a Stejarilor care au deschis scorul prin aripa Stephen Shennan, neozeelandezul de la Timișoara Saracens care a devenit eligibil după trei ani de rezidență, care a fructificat o pasă din placaj a colegului său de club, centrul Paula Kinikinilau, eseu transformat de mijlocașul la deschidere Florin Vlaicu.
În mod surprinzător, inițiativa a trecut de partea Lupilor, care au marcat două eseuri, prin taloneurul Duarte Diniz și linia a II-a Diogo Van der Toorn (pe intercepție și cursă de 50m), ambele transformate de fundașul Nuno Guedes.
Până la pauză Vlaicu a mai transformat o lovitură de pedeapsă, dar portughezii au intrat la vestiare în avantaj: România 10 Portugalia 14.
Surpriza nu avea să dureze pentru că în partea a II-a Stejarii au dominat permanent și au mai marcat patru eseuri, unul prin Shennan, două prin tânărul flanker Vlad Nistor și unul prin taloneurul Andei Rădoi, Vlaicu transformând trei dintre ele și adăugând și o penalitate. Scor final: România 39 Portugalia 14.
A fost una dintre cele mai bune jumătăți de meci a Stejarilor din ultimii ani, în care liniile dinapoi - tradițional punctul slab al rugby-ului românesc - s-au remarcat în mod deosebit, poate și datorită recentei numiri a antrenorului scoțian Rob Moffat ca responsabil de acest compartiment.
Lotul României în meciul cu Portugalia a fost următorul:
1. Constantin Pristaviță (Baia Mare)
2. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens)
3. Alexandru Țăruș (Timișoara Saracens)
4. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens)
5. Johan Van Heerden (Baia Mare)
6. Viorel Lucaci (Steaua)
7. Vlad Nistor (Castres)
8. Stelian Burcea (Timișoara Saracens) - căpitan
9. Valentin Calafeteanu (Timișoara Saracens)
10. Florin Vlaicu (Calvisano)
11. Stephen Shennan (Timișoara Saracens)
12. Florin Ioniță (Steaua)
13. Paula Kinikinilau (Timișoara Saracens)
14. Mădălin Lemnaru (Timișoara Saracens)
15. Cătălin Fercu (Saracens)
---------------------------------------------------------------
16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens)
17. Mihai Dico (Baia Mare)
18. Silviu Vasiliu (Steaua)
19. Marius Antonescu (Tarbes)
20. Marian Gorcioaia (Valence d'Agen)
21. Alexandru Palii (Baia Mare)
22. Ovidiu Melniciuc (Cluj)
23. Ionuț Botezatu (Baia Mare)
În celelalte meciuri, lidera Georgia a învins cu ușurință Germania la Tbilisi cu 59 - 7 (9 - 1 la eseuri), în timp ce Rusia a trecut cu dificultate, 22 - 20 de Spania la Soci, marcând eseul victoriei cu trei minute înainte de final, când spaniolii conduceau cu 20 - 17.
După șase runde în Cupa Europei pe Națiuni divizia 1B, pe primul loc se află Georgia cu 26 de puncte, urmată de România, 20 de puncte, Rusia 17 puncte, Spania 15 puncte, Portugalia 5 puncte și Germania 1 punct.
Sâmbătă 13 februarie Stejarii joacă cu Spania la Madrid de la 16 ora Bucureștiului, în timp ce Portugalia primește vizita Georgiei, iar Rusia găzduiește Germania.
Franța și Anglia victorioase
Sâmbătă a început și prima ediție a Turneului celor Șase Națiuni de după Cupa Mondială din toamna trecută, în prima rundă obținând victorii cele două echipe cu antrenori noi - Franța și Anglia.
Ambele echipe au trebuit să lupte însă din greu pentru victorie, iar Franța a fost la un pas să piardă pentru prima oară pe teren propriu în fața Italiei.
Azzuri au condus cu 18 - 10 până cu 20 de minute înainte de sfârșitul meciului și cu 21 - 20 până cu cinci minute înainte de final când într-un mod cu totul discutabil arbitrul JP Doyle nu a acordat o lovitură de pedeapsă la un placaj înalt împotriva numărului 8 și căpitan al echipei Italiei, Sergio Parisse, în schimb l-a penalizat pe acesta pentru jucarea balonului de la sol.
Mijlocașul la deschidere Jules Plisson a transformat lovitura de pedeapsă din apropierea centrului terenului și apoi francezii s-au apărat cu dârzenie până la final, când Parisse - omul meciului - a ratat un drop goal. Scor final Franța 23 Italia 21.
De remarcat că în echipa Italiei și-a făcut debutul taloneurul Ornel Gega, născut în Albania în 1990, primul albanez care joacă la acest nivel în rugby-ul internațional.
În al doilea meci al zilei Anglia a învins Scoția la Edinburgh cu 15 - 9, după ce a condus tot meciul și a marcat două eseuri față de niciunul pentru scoțieni, dar a avut emoții până spre finalul meciului.
În derby-ul primei runde câștigătoarea de anul trecut a turneului, Irlanda, a terminat la egalitate duminică la Dublin, 16 - 16, cu Țara Galilor, echipă situată actualmente pe locul al patrulea în clasamentul World Rugby, după ce irlandezii conduceau în minutul 27 cu 13 - 0.
În etapa inaugurală a campionatului Americilor, Statele Unite și Argentina au terminat la egalitate 35 - 35, Canada a învins Uruguay cu 33 - 17 în timp ce Chile a învins Brazilia cu 25 - 22.