Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Racing, Saracens și Connacht în fruntea ligilor de rugby din Europa

20160220_150736.jpg

Saracens - Gloucester
Saracens (în tricouri roșii și negre) au dominat deși au jucat timp de 60 de minute în 14 oameni
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Marile ligi europene de rugby - TOP 14 din Franța, Aviva Premiership din Anglia și Guinness PRO12 - liga celto-italiană, au continuat în lipsa jucătorilor internaționali selecționați în loturile participante la Turneul celor Șase Națiuni. Saracens continuă să conducă în Anglia, dar în celelalte două ligi lupta în frunte este foarte echilibrată.

În TOP 14 liderii Racing 92 Paris au câștigat în deplasare, 39 - 35 în fața lui FC Grenoble, după ce la un moment dat erau conduși cu 35 - 24, marcând cinci eseuri față de numai două ale adversarilor, dar omul meciului a fost mijlocașul la deschidere al lui Grenoble, Jonathan Wisniewski, care a marcat 25 de puncte, șapte lovituri de pedeapsă și două transformări, față de numai 14 ale omologului său, neo-zeelandezul Dan Carter. 

Principalii urmăritori, campionii Europei, RC Toulon, au învins net în deplasare, cu 41 - 13 pe Oyonnax, care l-au avut în linia a II-a pe Valentin Ursache titular.

Clermont Auvergne  au învins și ei în deplasare, 28 - 17 cu Castres Olympique, la care a jucat din minutul 54 și pilierul Mihăiță Lazăr.

În celelalte meciuri Stade Francais 32 Brive 17, Montpellier 16 Pau 19, Begles Bordeaux 24 Agen 19, La Rochelle 28 Stade Toulousain 8.

În clasament pe primul loc după 14 runde se află Racing 92 Paris cu 48 de puncte, urmați de de Toulon cu 46, Toulouse și Clermont cu câte 43.

Saracens victorie în 14

Liderii Aviva Premiership, Saracens au întrecut pe teren propriu, pe stadionul Allianz Park, din nordul Londrei, pe Gloucester cu 25 - 12, într-un meci în care campionii Angliei au evoluat timp de 60 de minute în 14 oameni.

Sarazinii au deschis scorul foarte repede în minutul 3 prin fundașul Ben Ransom care la un atac pe partea dreaptă a șutat de urmărire cu pământul, a urmărit balonul pe care l-a prins, a intrat în but și l-a culcat, iar mijlocașul la deschidere Charlie Hodgson a transformat.

Avea să fie și singurul eseu al meciului, iar Saracens l-au pierdut mai întâi pe căpitanul lor Brad Barritt, care a primit în minutul 20 cartonaș galben pentru un placaj periculos, iar în minutul 30 taloneurul lor sud-african Schalk Brits a primit cartonșul roșu pentru lovirea cu pumnul a unui adversar.

Jocul nu doar că nu s-a dezechilibrat, dar Saracens au dominat pe înaintare și și-au mărit avantajul prin cele șase lovituri de pedeapsă transformate de Hodgson, față de numai patru ale omologului său James Hook, într-un meci disputat pe o ploaie continuă și rafale de vânt.

Urmăritorii lui Saracens, Exeter Chiefs, au păstrat cadența, învingând în deplasare, 22 - 15 pe London Irish, deși scorul la eseuri a fost 2 - 1 pentru "Exilați".

Wasps au urcat pe locul al treilea după victoria în deplasare, 24 - 18 la Bath, echipă aflată într-o eclipsă prelungită de formă, în timp ce Harlequins au trecut de Leicester Tigers (ambele echipe private de numeroși interaționali) cu 25 - 19. 

Worcester Warriors au învins pe Sale Sharks (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș în teren) cu 31 - 23, iar Newcastle Falcons au învins la limită pe Northampton Saints cu 26 - 25.

În clasament după 13 runde conduc Saracens cu 49 de puncte, urnați de Exeter Chiefs cu 45, Wasps și Harlequins cu câte 37.

Connacht continuă să surprindă

În Guiness PRO12, surprinzătorii irlandezi de la Connacht continuă să conducă în clasament după victoria în deplasare, 51 - 34 (6 - 4 la eseuri) în fața italienilor de la Zebre, cu un hat-trick de eseuri al aripii Matt Healy.

Principalii urmăritori în partea de sus a clasamentului au obținut victorii la limită, Leinster au învins în deplasare 14 - 13 pe Cardiff Blues, în timp ce Llanelli Scarlets au învins tot în deplasare pe Ulster cu 21 - 20. 

În celelalte meciuri Glasgow Warriors 27 Munster 24, Swansea Ospreys 27 Edinburgh Rugby 13, Benetton Treviso 19 Newport Gwent Dragons 17.

În clasament după 15 runde conduc Connacht cu 50 de puncte, urmați de Leinster și Scarlets cu câte 48 și Ulster cu 46.

În campionatul Italiei, Eccelenza, liderii Calvisano au învins în deplasare cu punct de bonus, 38 - 20, pe San Dona, mijlocașul lor la grămadă Florin Surugiu marcând un eseu.

În celalte meciuri, campionii Rovigo au învins în deplasare cu 50 - 7 pe Lazio, Petrarca Padova a dispus de l'Aquila (cu pilierul Vlad Bădălicescu și centrul Denis Perju în formație) cu 26 - 7, iar Fiamme Oro Roma a trecut de Lyons Sitav Piacenza în deplasare cu 29 - 16, ca și Mogliano, învingători cu 24 - 19 pe terenul celor de la Viadana.

În clasament conduc Calvisano cu 46 de puncte, urmați de Rovigo cu 44 și Padova cu 40.

Meciuri internaționale

Sâmbătă a avut loc și meciul Belgia - Olanda din Cupa Europeană a Naționilor, divizia 1B, în care belgienii au învins cu 32 - 8 și s-au desprins în fruntea clasamentului cu 33 de puncte din opt meciuri, fiind urmați de Moldova ("Haiducii") și Ucraina cu câte 22 de puncte din șapte meciuri.

Echipa de pe primul loc promovează în divizia 1A, alături de Georgia, România și Rusia. Următorul meci al Haiducilor are loc pe 12 martie la Chișinău împotriva Belgiei. 

În Campionatul Americilor, runda a treia, s-au înregistrat rezultatele: Statele Unite 64 Chile 0, Uruguay 21 Argentina 24, Canada 52 Brazilia 25.

În clasament conduc Statele Unite cu 13 puncte, urmate de Argentina 12, Canada 10, Uruguay 6, Chile 4, Brazilia 2.