Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stejarii întâlnesc Rusia la Iași în Cupa Europei pe Națiuni la rugby

macovei_rusia.jpg

Mihai Macovei
Căpitanul Stejarilor, Mihai Macovei, este la al 11-lea meci împotriva Rusiei
Sursa imaginii: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a României - Stejarii - întâlnește Rusia - Urșii - la Iași în cadrul rundei a treia din returul Cupei Europei pe Națiuni (CEN) la rugby, divizia 1A, ediția 2014 - 2016. În afară de meciurile din CEN au loc și meciurile rundei a treia a Turneului celor Șase Națiuni dintre care se remarcă derbiul Țara Galilor - Franța.

 

Antrenorul principal Lynn Howells a anunțat jucătorii care vor face parte din echipa ce va juca împotriva Rusiei:

1.Constantin Pristaviță (Baia Mare), 2. Otar Turashvili (Colomiers), 3. Horatiu Pungea (Oyonnax), 4. Johan Van Heerden (Baia Mare), 5. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 6. Viorel Lucaci (Steaua), 7. Mihai Macovei (Colomiers) - căpitan, 8. Stelian Burcea (Timișoara Saracens), 9. Valentin Calafeteanu (Timișoara Saracens), 10. Jody Rose (Timișoara Saracens), 11. Stephen Shennan (Timișoara Saracens), 12. Florin Vlaicu (Calvisano), 13. Paula Kinikinilau (Timișoara Saracens), 14. Mădălin Lemnaru (Timișoara Saracens), 15. Cătălin Fercu (Saracens).

Rezerve: 16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 17. Mihai Dico (Baia Mare), 18. Paul Rusu (Baia Mare), 19. Marius Antonescu (Tarbes), 20. Andrei Gorcioaia (Valence d’Agen), 21. Tudorel Bratu (Dinamo), 22. Florin Ioniță (Steaua), 23. Sabin Strătilă (Steaua).

Stejarii au două puncte avans în clasament față de Urși și o victorie le-ar asigura practic locul al doilea în clasament în urma Georgiei, pe care o vor întâlni în ultimul meci pe 19 martie la Tbilisi. 

România și Rusia s-au întâlnit de 19 ori în perioada 1994 - 2015, 12 victorii revenind Stejarilor, șase Urșilor și un meci încheiându-se la egalitate. 

În perioada 1976 - 1992 au avut loc 15 meciuri între România și URSS și aici palmaresul fiind favorabil Stejarilor cu 12 victorii la trei. Anul trecut în meciul disputat la Krasnodar Rusia a învins cu 16 - 13. 

Lipsă de fair play

"Rusia a fost întodeauna o echipa redutabilă, cu jucători foarte buni și cu un stil de joc deschis (plăcut). Datorită acestui fapt, meciuriurile cu ei necesitau o concentrare și o atenție mai mare", spune fostul mijlocaș la grămadă al Stejarilor, Lucian Sîrbu, care a jucat de șapte ori împotriva Rusiei.

"În general în meciurile de pe teren propriu nu am avut mari probleme, reușind intodeauna să ne inpunem. Dificultăți am întâmpinat în meciurile din deplasare, unde ne-au demonstrat ca sunt capabili de orice pentru a-și atinge scopul; îmi amintesc cu precădere faptul că au încercat sa ne destabilizeze fizic punându-ne anumite substanțe în mâncare, care ne-au împiedicat să dăm randamentul scontat (în 2006 la Krasnodar, dacă nu mă înșel). Tot in acest sens, îmi amintesc faptul că au organizat un meci tocmai în Siberia, care a  necesitat pentru noi o deplasare de aproximativ 14 ore de zbor și care a implicat  o recuperare pe măsură; scopul fiind același: oboseala fizică și implicit scăderea șanselor la victorie", adaugă fostul internațional.

"Din toate aceste amintiri pot sa am îndoieli asupra fair-play-ului  «demonstrat» de această echipă a Rusiei; nu neg însă faptul că este o echipa puternică, bine sudată și motivată; un adversar capabil să producă surprize."

"În ceea ce mă privește am adunat în palmaresul meu patru victorii, două înfrângeri și un egal la Soci în 2010 (21-21; un egal cât o înfrângere, ratând astfel calificarea directă și ducându-ne în recalificări). Personal mi-am luat revanșa în 2011 reușind un eseu pe teren propriu (meci cîștigat de România cu 33 la 3)."

"Am încredere în băieți pentru meciul de sâmbătă; suntem superiori din toate punctele de vedere și doar o lipsă de concentrare ne-ar putea aduce un rezultat defavorabil.", conchide comentariul său pentru RFI Lucian Sîrbu.

Căpitanul echipei Republicii Moldova, Veaceslav Titică, care joacă la campionii Rusiei, Krasnîi Yar, are câteva sfaturi pentru Stejari în acest meci: "pe Urși ii poți învinge cu un joc rapid și larg, atât în joc deschis cât și la momente fixe. Ei joaca într-un stil lent, bazat pe forță, nu pe gândire și rapiditate.Le faci mari probleme jucând cu piciorul în spatele lor, greu se retrag și nu în linie.Nu prea le place să se apere în maul-uri.", a declarat în exclusivitate pentru RFI căpitanul Haiducilor. 

Meciul se va disputa pe stadionul Ion Alexandrescu din Iași, de la ora 14, a cincea partidă disputată pe acest teren de Stejari. În precedentele patru partide Stejarii au ieșit de fiecare dată învingători 25.10.1987 împotriva URSS 18-10, 18.03.2001 împotriva Rusiei 42-13, 5.10.2002 67 - 5 împotriva Spaniei și 7.03.2004 împotriva Georgiei 25 -18.

În celelalte meciuri ale rundei Georgia întâlnește Spania la Tbilisi în timp ce Germania joacă împotriva Portugaliei la Hanovra într-un meci extrem de important pentru evitarea retrogradării în divizia 1B.

Țara Galilor - Franța

Vineri seara la 22:05 ora României Țara Galilor joacă împotriva Franței pe Principality Stadium din Cardiff, ambele echipe fiind neînvinse după primele două runde ale Turneului celor Șase Națiuni.

Tot neînvinsă este și Anglia care joacă sâmbătă pe Twickenham la Londra împotriva Irlandei, o echipă  cu un lot răvășit de accidentări, în timp ce Italia și Scoția vor juca la Roma pe Stadio Olimpico cu gândul evitării lingurii de lemn ce însoțește ultimul loc în competiție.

La sfârșitul săptămânii continuă și Campionatul Americilor, cu runda a patra, deschisă de meciul Argentina - Canada, urmat de Brazilia Statele Unite și Chile Uruguay.

În sfârșit, în emisfera sudică a debutat competiția Super Rugby, între cele cele mai bune selecționate regionale din Noua Zeelandă, Australia, Africa și, de anul acesta câte o echipă din Argentina și Japonia.

În meciurile inaugurale Blues au învins pe Highlanders cu 33 - 31, în timp ce Brumbies au depășit pe Hurricanes cu 52 - 10.

Într-un meci senzațional, Jaguares (noua echipă care adună majoritatea internaționalilor argentinieni, întorși după mulți ani în țara de baștină) i-au învins pe sud-africanii Cheetahs cu 34 - 33 (4 - 4 la eseuri).