Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România 30 Rusia 0 în Cupa Europeană a Națiunilor la rugby

burcea.jpg

Stelian Burcea
Stelian Burcea plonjează în butul echipei Rusiei, marcând primul eseu al Stjearilor
Sursa imaginii: 
www.frr.ro

România ("Stejarii") a învins Rusia ("Urșii") cu 30 - 0 la Iași în Cupa Europeană a Națiunilor (CEN), divizia 1A, la rugby, consolidându-și poziția a doua în clasament urma Georgiei. În Turneul celor Șase Națiuni Țara Galilor a învins Franța cu 19 - 10.

Stejarii au dominat această partidă, mai ales pe înaintare, unde au obținut un avantaj decisiv în grămada ordonată. De altfel, numărul 8 Stelian Burcea a și marcat primul eseu al partidei după o astfel de grămadă la cinci metri de butul adversarilor în condițiile în care aceștia erau în inferioritate numerică printr-un cartonaș galben. 

Imediat după pauză centrul interior Florin Vlaicu a marcat un eseu, fructificând o pasă din placaj de la colegul său, centrul exterior Paula Kinikinilau.

Tot Vlaicu a transformat eseul după care a adăugat și două penalități. Stejarii au continuat să domine și la o acțiune colectivă a înaintării, Burcea i-a dat o pasă decisivă colegului său flanker Viorel Lucaci care a marcat al treilea eseu.

Eseul al patrulea - cel al bonusului ofensiv - a fost marcat în ultimul minut de joc de mijlocașul la deschidere Jody Rose, eseu transformat de Vlaicu.

Scor final România 30 Rusia 0. În celelalte două meciuri, Georgia 38 Spania 7 și Germania 50 Portugalia 27.

După opt runde clasamentul CEN 1A arată astfel:

1. Georgia 36 de puncte

2. România 29 

3. Rusia 22

4. Spania 16

5. Germania 6

6. Portugalia 6

Stejarii întâlnesc în runda a noua Germania pe 12 martie tot pe stadionul Ion Alexandrescu din Iași.

Anglia - trei victorii din trei

În runda a treia a Turneului celor Șase Națiuni Anglia a învins Irlanda - câștigătoarea ultimelor două ediții - cu 21 -10 și a rămas singura echipă cu punctaj maxim. 

Deși a fost privată de numeroși titulari, accidentați, Irlanda a jucat cu curaj pe stadionul Twickenham și la un moment dat chiar a condus cu10 - 6 după pauză, prin eseul marcat de mijlocașul la grămadă Connor Murray.

Anglia a revenit însă imediat și a marcat două eseuri prin aripa Anyhony Watson și fundașul Mike Brown, fiind impulsionată permanent de numărul 8, Billy Vunipola, omul meciului care s-a dovedit de neoprit.

Țara Galilor a învins Franța la Cardiff cu 19 - 10 după un meci destul anost în care diferența a făcut-o disciplina superioară a galezilor. 

Singurul eseu al gazdelor a fost marcat de aripa George North care a urmărit un balon de urmărire șutat de centrul Jonathan Davies, dar și cu asistența mijlocașului la deschidere al francezilor, Jules Plisson care i-a împins balonul cu piciorul permițându-i numărului 11 galez să clueagă și plonjeze în but. 

Restul punctelor gazdelor au fost marcate din lovituri de picior de mijlocașul la deschidere Dan Biggar, care împreună cu mijlocașul la grămadă, Gareth Davies, au fost cei mai buni jucători ai gazdelor. 

La Roma Scoția a pus capăt unei serii de nouă înfrângeri consecutive în Turneul celor Șase națiuni învingând Italia cu 36 - 20 și condamnându-i practic pe Azzuri la ultimul loc în ediția de anul acesta. 

Clasamentul după trei runde arată astfel:

1. Anglia 6 puncte

2. Țara Galilor 5

3. Franța 4

4. Scoția 2

5. Irlanda 1

6. Italia 0

Pe 12 martie are loc pe stadionul Twickenham Anglia - Țara Galilor, între singurele două echipe rămase neînvinse și o revanșă pentru meciul din toamna trecută de la Cupa Mondială de pe același stadion, câștigat in extremis de galezi cu 28 - 25. 

În Campionatul Americilor, runda a patra, s-a înregistrat o surpriză uriașă: Brazilia (locul 42 în clasamentul World Rugby) a învins Statele Unite (locul 16) cu 24 - 23, în primul meci disputat vreodată între cele două echipe.

În celălalt meci Chile 20 Uruguay 23.