Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Stejarii întâlnesc Germania, Haiducii joacă cu Belgia

romania_germania.jpg

România - Germania
România a învins Germania in extremis, 17 - 12, în meciul tur
Image source: 
portfolio.fotocommunity.de

Echipa de rugby a României - Stejarii - va juca sâmbătă la Iași împotriva Germaniei, în runda a noua a Cupei Europene a Națiunilor (CEN), divizia 1 A, în timp ce Republica Moldova - Haiducii - întâlnește Belgia la Chișinău în derby-ul diviziei 1B, într-un meci ce s-ar putea dovedi decisiv pentru promovarea în 1A.

Stejarii pleacă mari favoriți în meciul de la Iași, deși nu uită că în tur la Heidelberg, cu un an în urmă, Germania a condus cu 12 - 11 până în minutul 76, România întorcând rezultatul prin două lovituri de pedeapsă și învingând la limită, 17 - 12.

România toate cele patru partide disputate împotriva Germaniei după reunificarea țării în 1990, după cum germanii au câștigat toate cele patru partide disputate împotriva românilor în perioada 1927 - 1938.

Pentru acest meci antrenorul principal Lynn Howells a anunțat următorul lot:

1. Constantin Pristaviță (Baia Mare), 2. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 3. Horațiu Pungea (Oyonnax), 4. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 5. Marius Antonescu (Tarbes) 6. Ovidiu Tonița (Carcassonne), 7. Viorel Lucaci (Steaua) 8. Stelian Burcea (Timișoara Saracens) - căpitan, 9. Valentin Calafeteanu (Timișoara Saracens), 10. Jody Rose (Timișoara Saracens), 11. Stephen Shennan (Timișoara Saracens), 12. Florin Vlaicu (Calvisano), 13. Paula Kinikinilau (Timișoara Saracens), 14. Adrian Apostol (Baia Mare), 15. Ionuț Botezatu (Baia Mare)

Rezerve : 16. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 17. Mihai Dico (Baia Mare), 18. Paul Rusu (Baia Mare), 19. Johan Van Heerden (Baia Mare), 20. Andrei Gorcioaia (Valence d’Agen), 21. Tudorel Bratu (Dinamo), 22. Ovidiu Melniciuc (Cluj), 23. Florin Ioniță (Steaua)

Tonița se retrage

Cu prilejul meciului de la Iași veteranul Ovidiu Tonița va disputa cel de-al 73-lea și ultimul meci al său pentru Stejari înainte de retragere. 

În vârstă de 35 de ani, Tonița a debutat în naționala României la 19 ani, pe 16 februarie 2000 împotriva Portugaliei după ce fusese selecționat în lotul care a participat la Cupa Mondială în 1999 fără ca el să fie folosit acolo.

Utilizat în linia a II-a și linia a III-a, Tonița a marcat 14 eseuri pentru Stejari, jucând la Cupa Mondială în 2003, 2007, 2011 și 2015. 

El a jucat din anul 2000 la echipe de club din Franța - Grenoble, Biarritz, Perpignan (cu care a devenit campion al Franței în 2009), Provence Rugby și Carcassonne. 

Meciul cu Germania se desfășoară pe stadionul Ion Alexandrescu din Iași cu începere de la ora 14 (12 GMT).

În aceeași zi în CEN 1A se mai dispută meciurile Rusia - Georgia (Soci, 12 GMT)  și Spania - Portugalia (Madrid, 15 GMT), în care lusitanii trebuie să obțină minimum un unct pentru a avea șanse de a evita retrogradarea în 1B.

Haiducii joacă cu Diavolii Negri

Tot sâmbătă, de la ora 13 (11 GMT), Haiducii joacă împotriva Belgiei (Diavolii Negri) la Chișinău pe stadionul Dinamo în derby-ul diviziei 1B.

La ora actuală, Diavolii Negri conduc în clasament cu 33 de puncte din opt meciuri, urmați de Moldova și de Ucraina cu câte 22, amândouă cu un meci mai puțin disputat, ceea ce face o victorie a Haiducilor, preferabil cu punct de bonus, obligatorie. 

Haiducii vor beneficia de aportul celor mai buni jucători care evoluează în străinătate, în frunte cu Vadim Cobîlaș (Sale Sharks, Aviva Premiership, prima ligă a Angliei) și cu taloneurul Dmitri Arhip (Swansea Ospreys, Guinness PRO12, liga celto-italiană). 

Vor mai fi prezenți și cei trei jucători care evoluează la campioana Rusiei, Krasnîi Yar: Oleg Prepeliță, Veaceslav Titică și Victor Arhip, precum și Maxim Cobîlaș (fratele lui Vadim, Sale) și Gheorghe Gajion (Trelissac, Federale 2, nivelul 4 în Franța).

În lotul Haiducilor figurează și șase jucători care evoluează în România: Andrei Mahu, Ruslan Dorogan și Igor Orghianu (Iași), Mihai Golubenco (Steaua), Ion Cavcaliuc (Dinamo), Andrei Cebotari (Cluj).

Săptămâna viitoare, pe 19 martie, Haiducii joacă acasă cu Olanda, în timp ce Belgia joacă ultimul meci al său în Polonia. Ultimul meci al Haiducilor este programat pe 15 mai în deplasare, împotriva Ucrainei.

Prima echipă clasată în 1B promovează în 1A, în locul ultimei clasate care retrogradează. Moldova nu a jucat niciodată în divizia 1A.