Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anglia câștigă Turneul celor Șase Națiuni la rugby ediția 2016

maro_itoje.jpg

Maro Itoje
Maro Itoje, cu balonul în brațe, a creeat singurul eseu al englezilor și a fost desemnat omul meciului împotriva Țării Galilor
Sursa imaginii: 
Getty Images

Anglia este virtuală câștigătoare a Turneului celor Șase Națiuni la rugby după victoria cu 25 - 21 în fața Țării Galilor și nu mai poate fi ajunsă în clasament înaintea ultimei runde în care joacă cu Franța la Paris. În runda a patra Scoția a învins Franța cu 29 - 18, iar Irlanda a trecut de Italia cu categoricul scor de 58 - 15.

După patru runde englezii au patru victorii din patru meciuri și nu mai pot fi ajunși din urmă indiferent de rezultatele de sâmbăta viitoare din a cincea și ultima rundă. 

Meciul cu Țara Galilor de pe stadionul Twickenham din Londra a constituit o revanșă după înfrângerea din toamnă de pe același stadion în fața galezilor la Cupa Mondială care a determinat eliminarea englezilor din competiție în faza grupelor pentru prima dată în istorie. 

XV-le trandafirului a dominat categoric în primele 60 de minute când englezii au condus cu 16 - 0 și 25 - 7, iar revenirea galezilor, care au marcat două eseuri în ultimele 10 minute când erau în superioritate numerică a fost tardivă, victoria Angliei fiind pe deplin meritată. 

Omului meciului a fost desemnat tânărul de 21 de ani din linia a II-a, Maro Itoje, care a impresionat la toate capitolele: excelent în margine unde a recuperat baloane pe aruncare galezilor, puternic în grămadă, excelent la recuperare la "breakdown" - aglomerări spontane, placheur redutabil și imaginativ cu balonul în brațe, el fiind la originea singurului eseu al englezilor.

Fost căpitan al echipei U20 a Angliei, campioană mondială acum doi ani, jucătorul lui Saracens Londra este dotat numai cu un fizic ideal pentru postul său (1,96m, 116kg), dar și cu o inteligență în joc remarcabilă, iar mulți comentatori văd în el viitorul căpitan al echipei Angliei.

Itoje, fiul unor părinți originari din Nigeria, este student științe politice la University College London, scrie poezie în timpul liber și este apreciat pentru modestia și manierele sale impecabile în afara terenului de joc, aducând aminte de marele jucător australian din linia a II-a, John Eales, care era poreclit "Nobody - Nimeni" care provenea de la "Nobody is perfect".

Anglia - Marele Șlem?

Acum echipa antrenată de doar trei luni de australianul Eddie Jones va juca sâmbătă 19 martie de la 22 ora României (20 GMT) pe Stade de France la Paris în fața Franței, având ca scop Marele Șlem - cinci victorii din cinci meciuri - pentru prima oară din 2003.

Englezii pleacă favoriți în fața unei echipe a Franței care a dezamăgit din nou, pierzând la Edinburgh pentru prima oară un meci împotriva Scoției în ultimii 10 ani. 

XV-le Cocoșului Galic acum sub conducerea antrenorului Guy Novès nu reușește să găsească o formulă stabilă de echipă, cu permanente schimbări de jucători de la un meci la altul și cu experimente de-a dreptul bizare, cum ar fi de pildă folosirea centrului Wesley Fofana pe post de aripă.

Scoția în schimb a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale sale din ultimii ani în care interjocul dintre înaintăși și liniile dinapoi a mers strună, iar contribuția unor jucători ca fundașul Stuart Hogg (omul meciului), centrul Duncan Taylor sau frații Johnny și Richie Gray din linia a II-a a fost excepțională.

Irlanda a marcat nu mai puțin de nouă eseuri - record în Turneul celor Șase Națiuni - în meciul cu Italia, care dezamăgește tot mai mult, căzând pe locul 14 în clasamentul World Rugby, în comparație cu Georgia, care a urcat pe locul al 12-lea și în opinia multora s-a apropiat foarte mult de valoarea Azzurilor. 

În clasamentul Turneului Celor Șase Națiuni după patru runde conduce Anglia, cu 8 puncte, urmată de Țara Galilor 5 puncte, Scoția 4 puncte, Franța 4 puncte, Irlanda 3 puncte și Italia 0 puncte.

Sâmbătă 19 martie au loc ultimele trei partide:

Țara Galilor - Italia (Principality Stadium, Cardiff, ora 16.30 - 14.30 GMT)   

Irlanda - Scoția (Aviva Stadium, Dublin, ora 19 - 17 GMT)

Franța - Anglia (Stade de France, Paris, ora 22 - 20 GMT)