Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ovidiu Tonița, legenda rugby-ului românesc, se retrage de la Stejari

ovidiu_tonita.jpg

Ovidiu Tonița
Ovidiu Tonița este felicitat de președintele Federației Române de Rugby, Harry Dumitraș, după ultimul său meci pentru Stejari
Image source: 
www.frr.ro

Ovidiu Tonița, unul dintre cei mai mari jucători din istoria rugby-ului românesc, s-a retras din activitatea internațională după 73 de partide disputate în echipa României - Stejarii. El a jucat sâmbătă 12 martie ultimul meci în care România a învins Germania cu 61 - 7. 

În cursul ultimului său meci internațional, Tonița, care a evoluat pe post de flanker pe partea închisă a marcat un eseu - al 15-lea în meciuri test și și-a adus contribuția din plin, ca întotdeauna la efortul colectiv al naționalei. 

La sfârșitul meciului el a fost felicitat călduros de președintele Federației Române de Rugby (FRR), Harry Dumitraș, de colegii săi de echipă și ovaționat de miile de spectatori prezenți la meciul cu Germania pe stadionul Ion Alexandrescu din Iași. 

În vârstă de 35 de ani, originar din Bârlad - puternic centru al rugby-ului românesc - Tonița a fost selecționat la 19 ani în lotul care a participat la Cupa Mondială (RWC) din 1999, fără însă a juca vreun meci acolo. 

Avea însă să debuteze în echipa României peste numai câteva luni, pe 6 februarie 2000 împotriva Portugaliei, jucând apoi la patru RWC în 2003, 2007, 2011, 2015 și dacă socotim și selecționarea sa în 1999 el se alătură unui grup foarte select în care doar samoanul Brian Lima și italianul Mauro Bergamasco au participat la cinci RWC, deși spre deosebire de cei doi, Tonița a jucat efectiv doar la patru ediții.

"Un gentleman al rugby-ului"

Tonița a jucat toată cariera sa de senior, încă de la vârsta de 20 de ani, la echipe de club din Franța. La început a jucat la Grenoble, iar după numai un an a trecut la Biarritz, una dintre cele mai bune echipe din Europa la începutul anului 2000.

"L-am cunoscut pe Ovidiu când juca la Biarritz și îl avea ca model pe celebrul flanker Serge Betsen, pe care-l avusesem în echipa de juniori a Franței cu câțiva ani înainte...și i-am comparat adesea pe cei doi, discreți dar eficace", a declarat la RFI Robert Antonin, fostul antrenor principal al echipei naționale a Românei în perioada 2004 - 2011.

"Nu erau niște jucători care strălucesc la antrenament dar care evoluează la 100% în meciuri, jucători care sunt atașați mai degrabă perfomanenței colective decât propriei evoluții", spune Antonin.

În 2004 Tonița s-a transferat la Perpignan, unde a jucat până în 2012 160 de meciuri, marcând 15 eseuri. În 2009 el a câștigat titlul de campion al Franței cu Perpignan, alături de colegul său de la națională, taloneurul Marius Tincu, și un oarecare mijlocaș la deschidere neo-zeelandez, Dan Carter, care avea însă să se accidenteze și apoi să se întoarcă în țara sa de origine cu care a câștigat două Cupe Mondiale, în 2011 și 2015.

"Tonița a fost unul din ceea ce mai rămâne din rasa gentleman-ilor rugby-ului. Talentul său? În mod incontestabil capacitatea sa de a juca cu același succes pe toate posturile din linia a III-a și a II-a a înaintării și mai ales un FORMIDABIL apărător și un oportunist în atac. El va rămâne un model în România pentru longevitatea sa. Sunt sigur că toți antrenorii care au lucrat cu sunt la fel de mândri ca mine de a-l fi avut alături", este de părere Antonin.

Către finalul carierei sale, Tonița a evoluat în PRO D2, liga a doua profesionistă a Franței, la Carcassonne (unde evoluează în prezent) și Provence Rugby.

"Îi urez un sfârșit fericit de carieră și să revină la echipa națională ca antrenor", mai spune Antonin. Astfel el l-ar regăsi pe fostul său coleg de la Perpignan și de la Stejari, Marius Tincu, care este antrenorul înaintașilor.

"El va rămâne în gândul și în inima mea", încheie fostul antrenor al Stejarilor.