Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Georgia - România decide câștigătoarea Cupei Europene a Națiunilor

romania_georgia_2010.png

România - Georgia 2010
Ultima victorie a României împotriva Georgiei a fost în 2010, pe când Stejarii erau antrenați de Robert Antonin
Image source: 
www.frr.ro

Meciul dintre Georgia - Lelos și România - Stejarii de sâmbătă de la Tbilisi va decide câștigătoarea ediției 2016 a Cupei Europene a Națiunilor (CEN) la rugby. Georgienii pleacă favoriți jucând pe teren propriu, fiind și mai bine situați în clasamentul World Rugby, locul 12 față de 16 pentru Stejari. 

Ambele echipe au câte 19 puncte în clasament după primele runde, dintr-un maxim de 20, Lelos având un mic avantaj la diferența între punctele marcate și cele primite + 126 față de + 112 pentru Stejari, ceea ce înseamnă că pe lângă victorie, obligatorie pentru ambele echipe pentru câștigarea CEN 2016, Georgia are opțiunea meciului egal, dar fără ca România să marcheze în acest caz minimum patru eseuri și să obțină bonusul ofensiv.

Meciul se va desfășura pe stadionul Dinamo din Tbilisi pe csre sunt așteptați 50000 de spectatori pentru această partidă la capătul căreia sa acorda echipei câștigătoare Cupa transmisibilă Antim Ivireanul - episcopul româno-georgian care a trăit în secolele XVII -XVIII. 

Antrenorii principali ai celor două echipe, Milton Haig și respectiv Lynn Howells au anunțat pentru această partidă următoarele loturi:

GEORGIA

15 Merab KVIRIKASHVILI Montluçon (Franța, Federale 2, Liga 4)

14 Giorgi PRUIDZE (Aia Kutaisi, Georgia)

13 Davit KATCHARAVA (Enisey Krasnoyarsk, Rusia)

12 Tamaz MTCHEDLIDZE (Agen, Franța, Top 14, Liga 1)

11 Sandro TODUA (Lelo Saracens Tbilisi, Georgia)

10 Lasha KHMALADZE (Lelo Saracens Tbilisi, Georgia)

9 Vasil LOBZHANIDZE (Armazi Tbilisi, Georgia)

8 Beka GORGADZE (Mont de Marsan, Franța, Pro D2, Liga 2)

7 Mamuka GORGODZE (Toulon, Franța, Top 14, Liga 1)

6 Shalva SUTIASHVILI, căpitan, (Soyaux Angoulême, Franța, Federale 1, Liga 3)

5 Giorgi NEMSADZE (Tarbes, Franța, Pro D2, Liga 2)

4 Giorgi CHKHAIDZE (Lille, Franța, Federale 1, Liga 3)

3 Anton PEIKRISHVILI (Bayonne, Franța, Pro D2, Liga 2)

2 Jaba BREGVADZE (Worcester, Anglia, Premiership, Liga 1)

1 Mikheil NARIASHVILI Montpellier (Franța, Top 14, Liga 1)

Rezerve:

16 Shalva MAMUKASHVILI (Glasgow, Scoția, Guinness PRO12, Liga Celto-Italiană)

17 Kakha ASIESHVILI (Brive, Franța, TOP14, Liga 1)

18 Levan CHILACHAVA (Toulon, Franța, TOP14, Liga 1)

19 Kote MIKAUTADZE (Toulon, Franța, TOP14, Liga 1)

20 Lasha LOMIDZE (Beziers, Franța, PRO D2, Liga 2)

21 Giorgi BEGADZE (Qochebi Bolnisi, Georgia)

22 Lasha MALAGHURADZE (Qochebi Bolnisi, Georgia)

23 Giorgi APTSIAURI (Armia Tbilisi, Georgia)

ROMÂNIA

1. Constantin Pristaviță (Baia Mare),

2. Eugen Căpățână (Timisoara Saracens),

3. Paul Rusu (Baia Mare),

4. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens),

5. Johan Van Heerden (Baia Mare),

6. Stelian Burcea (Timișoara Saracens) - căpitan

7. Viorel Lucaci (Steaua),

8. Andrei Gorcioaia (Valence d’Agen, Franța, Federale 1, Liga 3),

9. Valentin Calafeteanu (Timișoara Saracens),

10. Jody Rose (Timișoara Saracens),

11. Adrian Apostol (Baia Mare)

12. Florin Vlaicu (Calvisano, Italia, Eccelenza - Liga 1),

13. Paula Kinikinilau (Timișoara Saracens),

14. Florin Ioniță (Steaua)

15. Ionuț Botezatu (Baia Mare)

Rezerve :

16. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens),

17. Mihai Dico (Baia Mare),

18. Cosmin Manole (Dinamo),

19. Marius Antonescu (Franța, Tarbes, Liga 2),

20. Vlad Nistor (Franța, Castres, TOP14, Liga 1),

21. Tudorel Bratu (Dinamo),

22. Ovidiu Melniciuc (Cluj),

23. Marian Ispir (CSM Olimpia)

După cum se observă, Lelos aliniază un XV redutabil, în frunte cu celebrul flanker Mamuka "Gorgodzilla" Gorgodze, care joacă la campioana Europei, Toulon, alături de care au fost chemați numeroși jucători de la cluburi de frunte ale Europei, dar și destui jucători care evoluează în campionatul intern, printre care mijlocașul la grămadă Vasil Lobzhanidze, cel care în toamna trecută la 18 ani devenea cel mai tânăr jucător care a evoluat la Cupa Mondială.

În rândul Stejarilor majoritatea o reprezintă jucătorii bazați în România, din lot lipsind pe motiv de accidentări, neselecționare sau indisponibilitate de la echipa de club nume notorii ca Mihai Lazăr, Otar Turashvili, Horațiu Pungea, Andrei Ursache, Valentin Ursache, Mihai Macovei, Florin Surugiu, Stephen Shennan sau Cătălin Fercu. 

Rugby - sportul numărul 1 în Georgia

Aceasta esta a 20-a partidă dintre Georgia și România. Lelos conduc la victorii 10 - 8 și un mcei egal, dar din 2010 Stejarii nu au mai reușit nicio victorie, iar diferența dintre nivelul celor două echipe nu a făcut decât să crească.

"Sistemul e mai tare decât oamenii. În mod intrinsec jucătorul georgian și cel român nu au mari diferențe de profil. Georgianul este puternic tenace și mai disciplinat. Românul e mai viu, mai tehnic, mai îndrăzneț și mai "fantezist" (latin). Dacă ar fi posibilă alcătuirea unei echipe cu cele doă profiluri, aceasta ar putea juca în Turneul celor Șase Națiuni și să creeze probleme tuturor", a declarat la RFI Robert Antonin, cel care conducea de pe banca tehnică echipa României la ultimul meci victorios cu Georgia pe 13 martie 2010.  

"Dar când spun că sistemul e mai tare decât oamenii asta înseamnă că georgienii se fortifică în campionate de nivel înalt (Franța și Marea Britanie), în timp ce românii sunt din ce în ce mai puțin numeroși acolo. Georgia ca țară a făcut din rugby SPORTUL NUMĂRUL 1! Ceea ce nu e cazul în România unde acesta e mult în urma altor sporturi, inclusiv jocuri de echipă. În fine, mi se pare că în Georgia se fac mari eforturi pentru dezvoltarea acestui sport în mediul șoclar și universitar. Unde sunt aceste eforturi în România?"

"Cu toate acestea trebuie să rămânem optimiști și să introducem o politică de dezvoltare și de perfecționare pe baza un plan de patru ani între cele două Cupe Mondiale, sprijinit de guvern și susținut de forurile internaționale (World Rugby) pentru a ridica nivelul ȘI a regăsi (ceea ce exista cu ceva timp în urmă) un loc în ierarhia mondială demn de eforturile depuse. Rugby-ul românesc are o ISTORIE, nu georgienii. Nu trebuie să inversăm pozițiile", mai spune fostul antrenor principal al Stejarilor, Robert Antonin. 

Meciul Georgia - România începe la 15 ora României (13 GMT, 17 la Tbilisi) și va fi difuzat în direct de Dolce Sport, putând fi urmărit pe internet pe situl Rugby Europe

În ultima rundă a ENC mai au loc meciurile Portugalia - Rusia (15 GMT) și Germania - Spania (14 GMT) în care se va decide echipa retrogradată în divizia 1B, dintre Portugalia și Germania, aflate la egalitate pe ultimele două locuri cu câte 6 puncte.

Pentru a evita retrogradarea Portugalia trebuie să obțină în ultimul meci cel puțin un punct în plus față de Germania, care are o fiferență de puncte superioară în meciurile directe.

În divizia 1B au loc meciurile Moldova - Olanda (Chișinău, 13 GMT) și Polonia - Belgia (Varșovia, 14 GMT) fără miză deosebită, deoarece Belgia este virtuală câștigătoare și promovată în divizia 1A.