Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Disputa "țigănușului" distrage atenția de la Marele Șlem

marler_lee.jpg

Altercație Joe Marler - Samson Lee
Joe Marler (tricou alb cu numărul 1 pe spate) are o altercație cu Samson Lee, după ce l-a numit "țigănuș"
Sursa imaginii: 
www.sportinglife.com

Anglia dispută sâmbătă meciul cu Franța în Turneul celor Șase Națiuni la rugby, câștigarea meciului însemnând pentru XV-le Trandafirului câștigarea Marelui Șlem - victorii împotriva tuturor celorlalte cinci echipe - pentru prima oară după 13 ani. Dar pentru englezi pregătirea pentru acest meci decisiv a fost perturbată de un incident care intră pe teritoriul corectitudinii politice.

Antrenorul echipei Angliei, australianul Eddie Jones, a criticat Federația Galeză de Rugby (WRU) când aceasta și-a declarat surprinderea cu privire la faptul că pilierul englez Joe Marler a scăpat fără nicio sancțiune disciplinară după ce l-a numit pe Samson Lee, adversarul său direct din meciul cu Țara Galilor din 12 martie, "gypsy boy", care s-ar traduce prin "țigănuș".

Marler l-a gratulat pe Lee cu acest apelativ în prima parte a meciului, câștigat în final cu 25 - 21 de Anglia, cerându-și scuze la pauză, iar comisia de disciplină a Turneului celor Șase Națiuni l-a absolvit de Marler de orice vină spunând că acel comentariu a fost făcut în "focul momentului".

Jones a spus că nu-l va pedepsi, deși pe postul de pilier stânga va începe meciul cu Franța Mako Vunipola, Marler fiind numit pe banca de rezerve.

Antrenorul galezilor, Warren Gatland și chiar Lee însuși au spus că Marler a folosit termenul în sens de tachinare și se părea că incidentul fusese închis.

Reacție externă

Iată însă că după intervenția unei organizații care apără dreptul țiganilor și al nomazilor - un grupă etnic răspândit pe întreg teritoriul Regatului Unit și al Republicii Irlanda - lucrurile au început să ia altă trunură.

"Eddie Jones își imaginează că suntem naivi", a declarat la BBC Shay Clipson de la Alianța Națională a Țiganilor, Nomazilor și Femeilor Rome, referindu-se la faptul că acesta spuse despre scuza lui Marler în pauza meciului adresată lui Lee a fost sinceră, "e ridicol să spui așa ceva.

Clipson a spus că a scris Federației Engleze de Rugby (RFU) cerând pedepsirea lui Marler, susținând că acesta a comis o infracțiune cu agravantă rasistă.

În această dispută a intervenit și World Rugby - forul dirigitor la nivel mondial al jocului cu balonul oval - a cerut Comisiei de disciplină a Turneului celor Șase Națiuni explicații cu privire la decizia de a nu-l pedepsi pe Marler.

Între timp Gatland și-a cerut scuze pentru faptul că a calificat drept "tachinare" expresia folosită de Marler în timp ce WRU a criticat decizia de absolvire de vină a pilierului englez.

Lee provine dintr-o familie de țigani englezi și s-a confruntat cu prejudecăți rasiste, atunci când unui văr de al său și soției sale le-a fost interzis accesul în trei baruri din localitatea Llanelli - unde se află clubul la care joacă Samson - cei doi acuzând că au fost discriminați pe criterii de rasă.

Jones nu a fost influențat de această dispută publică, el fiind mult mai puțin preocupat de astfel de chestiuni decât predecesorul său la cârma echipei Angliei, Stuart Lancaster.

El nu doar că l-a rechemat pe taloneurul Dylan Hartley, omis de Lancaster din lotul său la Cupa Mondială din toamna trecută, dar l-a și desemnat căpitan al echipei care, iată, se află în pragul Marelui Șlem.

De asemenea, el l-a rechemat și pe centrul Manu Tuilagi, care anul trecut a fost exclus de la selecție în urma unei condamnări în justiție pentru atac împotriva unui ofițer de poliție.

Meciul Franța - Anglia se joacă pe Stade de France, cu începere de la ora 22 în România (20 GMT), fiind precedat de Țara Galilor - Italia pe Principality Stadium Cardiff la 16.30 (14.30 GMT) și Irlanda - Scoția pe Aviva Stadium Dublin de la 19 (17 GMT).