Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Georgia 38 România 9 în Cupa Europeană a Națiunilor la rugby

georgia_romania_live.jpg

Georgia - România
Georgia - România meciul decisiv pentru câștigarea Cupei Europene a Națiunilor la rugby
Image source: 
Pagina de Facebook a Federației Române de Rugby

La Tbilisi se întâlnesc echipele Georgiei și României în meciul decisiv pentru câștigarea Cupei Europene a Națiunilor (CEN) divizia 1A la rugby ediția 2016. Cine câștigă meciul câștigă și trofeul în această a doua divizie europeană după Turneul celor Șase Națiuni. 

Georgia obține cea mai categorică victorie în meciurile cu România: 38 - 9 (6 - 0 la eseuri) și câștigă Cupa Europeană a Națiunilor ediția 2016. 

Minutul 80 Eseu! Marchează pilierul de rezervă Kakha Asieshvili la un atac pe înaintare în 22-ul românilor. Eseul e transformat de Lasha Malaguradze. Scor final Georgia 38 România 9. 

Minutul 79 Lelos au margine la 20 de metri de butul Stejarilor

Omul meciului - flankerul Mamuka Gorgodze! Cine altul?

Minutul 71 Vlaicu penalizat pentru un placaj înalt împotriva lui Katcharava care reacționează și ambii primesc cartonaș galben.

Minutul 67 Grămada Stejarilor e din nou surclasată, penalitate Lelos.

Minutul 65 Stejari au o rară margine la 35 de metri de butul georgian.

Minutul 60 Eseu! Linia a II-a Giorgi Nemsadze forțează intrarea printre apărătorii români se întinde și culcă balonul, Georgia 31 România 9. Ne îndreptăm către cea mai categorică victorie a Lelos în fața Stejarilor? Până acum scorul cel mai mare a fost 25 - 9 la Cupa Mondială din 2011.

Minutul 57 penalitate pentru georgieni în 22-ul românilor. Margine și repun tot Lelos.

Minutul 56 Veteranul Kivirikashvili din nou intercalat pe dreapta dar înaintașii români îi fură balonul și mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu degajează terenul.

Minutul 54 margine la cinci metri de butul Stejarilor cu repunere românească.

Minutul 49 Stejarii au o margine în jumătatea georgiană. Margine "furată" de Lelos.

Și eseul de bonus nu întârzie, Aripa Giorgi Pruidze marchează în colț pe dreapta după un atac supranumeric cu fundașul Kvirikashvili intercalat, care și transformă. Georgia 26 România 9. Este prima oară în 20 de meciuri cu România când Georgia marchează patru eseuri.

Partea a II-a se reia de către Stejari.

Rezultatul reflectă raportul de forțe din teren, cu o dominare categorică pe înaintare a Lelos. Al patrulea eseu și punctul de bonus ofensiv plutește în aer pentru următoarele 40 de minute.

Pauză, scor Georgia 19 România 9

Minutul 38 Acțiune superbă a Lelos care plimbă balonul de pe o parte pe alta, Peikrishvili intră în 22, schimbă la interior și apoi ajunge în but unde culcă balonul. Al doilea eseu al pilierului, Kvirikashvili transformă și scorul devine Georgia 19 România 9.

Minutul 36 balon ținut la sol de georgieni, penalitate pentru Stejari, Vlaicu din nou la buturi de la 35 de metri ușor stânga. Transformă și scorul devine Georgia 12 România 9

Minutul 32 duel de șuturi imprecise care se termină cu o margine în favoarea Lelos.

Minutul 30 greșeală a georgienilor la un punct de fixare pe propria linie de 22, penalitate pentru Stejari. Vlaicu șutează la buturi. Fără probleme Georgia 12 România 6.

Minutul 25 contra-atac frumos al centrului Paula Kinikinilau, dar mijlocașul la deschidere Jody Rose face înainte și Lelos beneficiază de grămadă pe propria linie de 10m. Prăbușire, penalitate pentru Georgia și tușă pe linia de 22 a românilor

Minutul 22 Grămadă cu amânare a introducerii. Arbitrul avertizează linia I de la ambele echipe. Superioritate netă a Lelos care obțin penalitate în propriul 22. 

Minutul 18 Lelos atacă în 22-ul advers, balonul ajunge la mijlocașul la deschidere Lasha Khmaladze care șutează în diagonală pentru aripa Sandro Todua care prinde balonul în aer și îl culcă în but în fața lui Burcea. Kvirikashvili ratează transformarea. Georgia 12 România 3

Minutul 15 grămadă pentru Stejari și deși doar în 7 georgienii beneficiază de penalitate pentru prăbușire de către Stejari. Kivirikashvili șutează la buturi dar ratează

Minutul 12 lovitură de pedeapsă pentru Stejari de la 38 de metri stânga. Florin Vlaicu încearcă transformarea. Reușită, Georgia 7 România 3.

Minutul 9 Lelos șut de urmărire în 22-ul Stejarilor, dar înainte și grămadă pentru România. Georgieinii prăbușesc grămada, loviturp de pedeapsă pentru Stejari care au ocazia să iasă din propriul 22.

Minutul 7 Peikrishvili cartonaș galben, Stejarii pentru 10 minute în superioritate numerică.

Primul eseu Anton Peikrishvili, după un maul de margine, Merab Kvirihashvili transformă, Georgia 7 România 0

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rămași în 13 după două cartonașe galbene Haiducii mai încasează un eseu, Moldova 22 Olanda 13

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Echipele intră pe teren conduse de cei doi căpitani, Salva Sutiashvili și respectiv Stelian Burcea.

Tribunele stadionului Dinamo din Tbilisi sunt departe de a fi pline, așa cum era de așteptat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La Chișinău olandezii au marcat un eseu Moldova 22 Olanda 8

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În joc se află și Cupa Antim Ivireanul, atribuită anual echipei care câștigă acest meci, cupă care poartă numele episcopului ortodox româno-georgian care a trăit în secolele XVII-XVIII.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pe stadionul Dinamo din capitala Georgiei sunt așteptați 50000 de spectatori pentru acest meci derby, care a căpătat o tradiție din 1998 când a avut loc prima partidă.

Georgienii - Lelos - au câștigat de 10 ori, românii - Stejarii au câștigat de opt ori, un meci terminându-se la egalitate. În ultimii an însă Lelos au dominat aceste meciuri, Stejarii obținând ultima victorie în martie 2010 la București, 22 - 10.

Anul trecut pe Stadionul Arcul de Triumf din București Lelos au învins cu 15 - 6, în toamnă s-au calificat direct la ediția 2019 a Cupei Mondiale din Japonia și acum aurcat pe poziția 12 în clasamentul World Rugby, în timp ce Stejarii sunt pe locl al 16-lea.

Lelos au apelat la toate vedetele lor din străinătate pentru acest meci în frunte cu flankerul Mamuka Gorgodze, care joacă la campioana Europei, Toulon.

Stejarii sunt privați de aportul a numeroși jucători - Mihăiță Lazăr, Otar Turashvili, Horațiu Pungea, Paulică Ion, Andrei Urssache, Valentin Ursache, Mihai Macovei, Florin Surugiu, Stephen Shennan, Cătălin Fercu din varii motive (accidentări, neselecționare, lipsa disponibilității din partea clubului la care joacă). 

Să reamintim și faptul că tot sâmbătă de la ora 13 la Chișinău are loc meciul Moldova - Olanda în divizia 1B a CEN, un meci fără miză însă, deoarece Haiducii nu mai au nicio șansă de promovare în 1A. Scorul este 22 - 3 pentru Moldova.