Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Georgia învinge România cu 38 - 9 - scor record

georgia_campioni.jpg

Georgia - câștigătoare a Cupei Europene a Națiunilor 2016
Georgia a câștigat titlul european obținând cinci victorii din cinci meciuri și 24 de puncte din 25 posibile
Image source: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a Georgiei - Lelos - a câștigat Cupa Europeană a Națiunilor (CEN) ediția 2016 învingând România - Stejarii - cu 38 - 9, scor record în meciurile dintre cele două echipe naționale. Lelos s-au situat pe primul loc cu 24 de puncte din 25 posibile și au câștigat și cupa Antim Ivireanul, atribuită anual câștigătoari meciului dintre cele două echipe.

Georgienii, care plecau favoriți din start, au dominat categoric, mai ales pe înaintare, marcând șase eseuri, câte trei în fiecare jumătate a partidei, Stejarii marcând doar de trei ori din lovitură de pedeapsă prin Florin Vlaicu,

Înaintașii georgieni au dominat fazele fixe - grămada, unde au câștigat mai multe penalități, Stejarii permanent busculați, și marginea unde Lelos au "furat" nu mai puțin de patru baloane pe repuneri românești.

Această dominare a creat nenumărate ocazii pe care Lelos le-au fructificat fie prin înaintași - pilierul Anton Peikrishvili de două ori, pilierul Kakha Asieshvili, linia a doua Giorgi Nemsadze, fie prin cele două aripi de treisferturi, Sandro Todua și Giorgi Pruidze, toți marcatori de eseuri.

Ca de obicei Lelos au fost conduși de flankerul Mamuka Gorgodze, declarat omul meciului, care a stat la originea multora dintre acțiunile lor ofensive.

Stejarii au făcut o figură foarte tristă, dar au cel puțin scuza că nu au aliniat cea mai bună echipă, printre absenți (accidentați, neselecționați, reținuți de echipele de club) numărându-se Mihăiță Lazăr, Otar Turashvili, Horațiu Pungea, Paulică Ion, Andrei Ursache, Valentin Ursache, Florin Surugiu, Stephen Shenn, Mădălin Lemnaru sau Cătălin Fercu.

Diferența dintre cele două națiuni la rugby nu face însă decât să crească. Ultima victorie a României asupra Georgiei a avut loc în 22 - 10 și de atunci Georgia nu a făcut decât să progreseze, calificându-se pentru prima oară direct la Cupa Mondială din anul 2019 și a urcat pe locul 12 în clasamentul World Rugby unde România se află pe locul 16. 

Nu doar atât, dar și când vine vorba de viitor lucrurile nu stau altfel: cu doar o zi înaintea acestui meci în campionatul Europei pentru juniori sub 18 ani Lelos i-au învins pe Stejărei cu 47 - 10 (7 - 2 la eseuri).

Meciul de pe stadionul Dinamo din Tbilisi a avut loc în fața aproape 50000 de spectatori, ceea ce ar fi fost de neimaginat dacă meciul s-ar fi disputat în România. 

Diferența este că în Georgia, țară cu o populație de sub patru milioane de locuitori, rugby-ul este sportl național, desemnat ca o prioritar de către stat și finanțat ca atare. 

În celelalte două meciuri din divizia 1A a CEN Germania și Spania au terminat la egalitate 17 - 17, în timp ce Rusia a învins Portugalia în deplasare, 53 - 21.

În urma acestor rezultate, Portugalia a retrogradat în Divizia 1B, fiind înlocuită de Belgia, promovată din nou în 1A după numai doi ani.

În divizia 1B, într-un meci disputat la Chișinău Moldova a învins Olanda cu 22 - 13.