Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anglia câștigă Marele Șlem în Turneul celor Șase Națiuni la rugby

england_winners.jpg

Jucătorii englezi sărbătoresc Marele Șlem
Anglia a câștigat Marele Șlem după o pauză de 13 ani
Image source: 
www.lequipe.fr

Anglia a câștigat Marele Șlem - victorii împotriva tuturor celorlalte echipe - în Turneul Celor Șase Națiuni la rugby, învingând Franța la Paris în ultimul meci cu scorul de 31 - 21. Englezii au fost urmați în clasament de Țara Galilor care a depășit Italia cu un scor record. 67 - 14, și Irlanda care a trecut de Scoția cu 35 - 25.

Englezii, care câștigaseră deja campionatul din penultima rundă și erau în căutarea primului Mare Șlem după 13 ani, fiind instalați ca favoriți de către presă, au început prudent dar foarte precis.

Francezii au deschis scorul printr-o penalitate a mijlocașului la grămadă Maxime Machenaud, iar englezii au replicat imediat prin centrul Owen Farrell, care a egalat din același procedeu. 

A urmat o plecare pe lângă o aglomerare a mijlocașului la grămadă Danny Care, care a plonjat între buturi după o cursă de 40 de metri. Farrell a transformat ridicând scorul la 3 - 10.

Francezii au redus scorul din lovitură de pedeapsă, dar englezii au revenit în atac și după o presiune în 22-ul advers a înaintașilor pilierul Dan Cole s-a răsucit în cădere și a culcat balonul în but, Farrell a transformat din nou și scorul a devenit Franța 6 Anglia 17.

Machenaud a redus din nou diferența pe tabela de scor prin două penalități, dar francezii deși au atacat periculos nu au reușit să finalizeze prin eseu incursiunile în terenul englezilor.

La pauză scorul era Franța 12 Anglia 17, o reflectare fidelă a raportului de forțe din teren.

Victoria lui Eddie Jones

Francezii au început viguros partea a doua și au redus imediat din diferență prin Maxime Machenaud dintr- penalitate, dar indisciplina i-a costat pentru că în minutul următor au fost penalizați și Farrell a transformat, restabilind diferența de cinci puncte.

Duelul Machenaud - Farrell a continuat, numărul 9 francez transformând a șasea lovitură de pedeapsă și aducând scorul la 18 - 20. 

Și când se credea că francezii vor prelua conducerea, la un contra-atac al englezilor prin înlocuitorul lui Care, Ben Youngs, mijlocașul la grămadă a șutat de urmărire cu pământul și aripa Anthony Watson a culcat balonul în colț.

La reluare însă englezii au greșit din nou, au fost penalizați și Machenaud a transformat a șaptea lovitură de pedeapsă, aducând scorul la Franța 21 Anglia 25. 

A urmat o perioadă de joc neconcludent, cu multe greșeli și de o parte și de altă, iar la o un placaj înalt francezii au fost penalizați iar Farrell de la 45 de metri a transformat penalitatea cu calm, aducând scorul la Franța 21 Anglia 28.

Finalul meciului a aparținut englezilor care au controlat jocul cu pachetul de înaintare și Farrell a mai transformat o penalitate la un maul prăbușit de francezi stabilind scorul final Franța 21 Anglia 31.

Meritul acestei victorii pe toată linia aparține probabil noului antrenor australian al englezilor, Eddie Jones, care a preluat un lot demoralizat de eliminarea în faza grupelor la Cupa Mondială din toamna trecută și l-a transformat într-o mașină de joc mult îmbunătățită, cu multe lucruri de perfecționat, dar nimeni nu contestă faptul că Anglia a meritat Marele Șlem de anul acesta.

În primul meci al zilei Țara Galilor a marcat nu mai puțin de nouă eseuri față de numai două ale italienilor condamnându-i pe Azzuri la Lingura de lemn după un campionat mizerabil. 

Irlanda a învins Scoția într-un meci viu disputat, cu scorul de 4 - 3 la eseuri, dar și cu multă indisciplină și nervozitate sancționate cu trei cartonașe galbene - unul pentru irlandezi și două pentru scoțieni.

Clasament final:

1. Anglia 10 puncte

2. Țara Galilor 7

3. Irlanda 5

4. Scoția 4

5. Franța 4

6. Italia 0