Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anglia și Georgia - câștigătoarele sezonului de primăvară la rugby

eddie_maro.jpg

Eddie Jones și Maro Itoje
Antrenorul Eddie Jones a adus în echipa Angliei câțiva tineri printre care Maro Itoje
Image source: 
www.skysports.com

Echipele de rugby ale Angliei și Georgiei au încheiat sezonul internațional de primăvară din Europa cu victorii pe toată linia. În timp ce XV-le Trandafirului a câștigat Marele Șlem pentru prima oară după 13 ani în Turneul celor Șase Națiuni, Georgia a câștigat pentru al treilea an consecutiv de această manieră Cupa Europeană a Națiunilor (CEN), numită uneori și Turneul celor Șase Națiuni B, unde joacă și echipa României - Stejarii. 

Englezii au învins sâmbătă Franța la Paris și au împlinit o transformare remarcabilă față de toamna trecută când au fost eliminați pentru prima oară în istorie în faza grupelor la Cupa Mondială (RWC) disputată pe propriul teren.

Noul antrenor al echipei Angliei, australianul Eddie Jones, a folosit în linii mari același lot ca și predecesorul său, Stuart Lancaster, dar a reușit să insufle jucătorilor săi o încredere în sine care a lipsit vizibil în ultimii patru ani. 

Jones este însă un perfecționist și acest succes reprezintă pentru el doar un prim pas în ciclul de patru ani care ar trebui să se încheie la RWC 2019 din Japonia. 

Următorul test va fi turneul din vară din Australia, țara de baștină a lui Jones, unde Anglia va disputa trei meciuri test cu vicecampioana mondială, care vor permite înfruntarea cu o echipă de nivel sensibil superior celor din Europa.

Anglia a fost urmată pe podiumul Turneului celor Șase Națiuni de Țara Galilor și Irlanda, echipele care au dominat precedentele patru ediții și care au stagnat față de Cupa Mondială, galezii în mod relativ neașteptat, în timp ce irlandezii au fost afectați de numeroase accidentări, dar și de un schimb de generații. 

Scoția, clasată a patra, a fost o surpriză plăcută, între altele datorită primei victorii în ultimii 10 ani în fața Franței și numai o lipsă de disciplină în meciul cu Irlanda i-a privat de locul al treilea.

Franța continuă însă perioada neagră începută acum cinci ani, de când nu a mai reușit să se mai claseze în primele trei și este evident că noul antrenor Guy Noves are serios de lucru ca să restabilească prestigiul XV-lui Cocoșului Galic, care a devenit o rotativă de jucători în căutarea unei formule stabile și a unei tactici coerente.

În sfârșit Italia s-a ales cu Lingura de lemn rezervată ultimei clasate după cinci evoluții slabe, în care au încasat nu mai puțin 29 de eseuri și 224 de puncte. 

Comparație defavorabilă

Comportamentul slab al italienilor din ultimii trei ani a deschis discuția introducerii retrogradării și promovării în Turneul celor Șase Națiuni. 

Și această, nu numai datorită slabei contribuții a Italiei, ci și tot mai remarcatei prestații a Georgiei, care a urcat pe locul 12 în clasamentul World Rugby, în timp ce Azzuri au căzut pe poziția a 14-a. 

Georgienii, numiți și Lelos, au învins sâmbătă la Tbilisi România cu 38 - 9 (6 - 0 la eseuri), scor record în meciurile dintre cele două echipe, care evidențiază o dată în plus diferența valorică crescândă dintre Lelos și Stejari.

Lelos sunt calificați direct la RWC 2019 au numeroși jucători care evoluează la echipele de vârf din Franța și în ziua dinaintea meciului din CEN, echipa lor de juniori sub 18 ani a învins pe Stejărei cu 47 - 10, deci și schimbul de mâine al georgienilor pare asigurat.

Cât despre Stejari, deși pot invoca scuza că au fost privați la Tbilisi de numeroși titulari (accidentați sau indisponibili de la echipele de club din străinătate unde evoluează), ei par să fi făcut un pas înapoi față de aparentul progres de la RWC 2015.

Iar comparația cu Georgia, o țară de 4,5 milioane de locuitori, unde jocul cu balonul oval este sportul național, tratat ca o prioritate de stat, nu face decât să picteze tabloul rugby-ului românesc în culori și mai sumbre.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iată și echipa ideală a Turneului celor Șase Națiuni 2016 în viziune personală:

15. Stuart Hogg (Scoția)
14. George North (Țara Galilor)
13. Michele Campagnaro (Italia) 
12. Owen Farrell (Anglia)
11. Virimi Wakatawa (Franța)
10. Dan Biggar (Țara Galilor)
9. Connor Murray (Irlanda)
8. Billy Vunipola (Anglia)
7. John Hardie (Scoția)
6. CJ Stander (Irlanda)
5. George Kruis (Anglia)
4. Maro Itoje (Anglia)
3. WP Nel (Scoția)
2. Guilhem Guirado (Franța)
1. Jake Mc Grath (Irlanda)

16. Dylan Hartley (Anglia)
17. Joe Marler (Anglia)
18. Dan Cole (Anglia)
19. Devin Toner (Irlanda)
20. Taulupe Faletau (Țara Galilor)
21. Ben Youngs (Anglia)
22. Jonny Sexton (Irlanda)
23. Jamie Roberts (Țara Galilor)

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ